Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2017, 18:10
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Bratislava dostala prvú inteligentnú lavičku. Nabiješ si na nej mobil, pripojíš sa na internet a nepoškodia ju ani vandali

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Snáď ich čoskoro pribudne ešte viac.

Inteligentné zariadenia nám pomaly začínajú prenikať do domácností, ale prvé lastovičky sa začínajú objavovať aj v slovenských mestách. Na bratislavskom Primaciálnom námestí bola dnes, 1. februára, predstavená prvá inteligentná lavička v meste, ktorej úlohou bude nielen využiť dostupné technológie a prispieť tak k ochrane životného prostredia, ale najmä uľahčiť život samotným Bratislavčanom.

Lavička bude návštevníkom námestia ponúkať možnosť nabiť si mobilný telefón hneď dvomi spôsobmi, tradičným káblovým a aj bezdrôtovým, pričom to ani zďaleka nie je jej jediná funkcia. Okrem toho ponúkne pripojenie na internet prostredníctvom Wi-Fi a všetku potrebnú energiu získava prostredníctvom slnečnej energie, takže nevytvára ani zvýšené nároky na odber elektrickej energie. Podľa vyjadrení spoločnosti Power Mode, ktorá lavičku Bratislave zapožičala, je dokonca odolná proti výkyvom počasia a neúspešne sa o jej poškodenie budú snažiť aj vandali. Inteligentná lavička vie vďaka zabudovaným senzorom ukladať údaje o tom, koľko ľudí ju za deň využilo a zbiera tiež informácie o teplote, tlaku či vlhkosti vzduchu, takže nám zostáva len veriť, že v Bratislave ich v blízkej budúcnosti pribudne oveľa viac.  


Domov
Zdieľať
Diskusia