Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2017, 10:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Z Bratislavy do Brna len za pár minút. Futuristický vlak Hyperloop odhaľuje ďalšiu európsku zástavku

TECH BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Vzdialenosť bude jedného dňa nepodstatná.

Dopravný prostriedok s fascinujúcou rýchlosťou okolo 1 200 kilometrov za hodinu, za ktorým stojí vizionár Elon Musk, sa pomaličky premieňa na realitu. Hoci ide iba o prvotné analýzy prostredia alebo dostupných možností, čerstvé informácie vyniesli na svetlo sveta i trasu medzi zástavkami v hlavnom meste Slovenska a neďalekom Brne. Doteraz sa hovorilo viac-menej iba o linkách do Viedne či Budapešti, no vďaka oficiálnej Facebook stránke Hyperloopu dnes vieme povedať, že prvá etapa budovania nízkotlakového potrubia pre levitujúce prepravné kapsule naberie reálne kontúry na našom a českom území. Pokiaľ by sme predpokladali aj dosiahnutie spomínanej rýchlosti, cesta Bratislava-Brno, respektíve opačne potrvá iba niekoľko smiešnych minút. A nevylučuje sa dokonca ani Praha, ktorá bude vraj hneď ďalšou zástavkou. 

Vyplýva to z len nedávno podpísanej zmluvy medzi spoločnosťou Hyperloop Transportation Technologies a českým mestom Brno, ktorá si prvýkrát vôbec kladie za cieľ nájsť spôsob, ako vzájomne prepojiť prostredníctvom spomínaného spôsobu dve medzinárodné mestá. A nielen tie. Hyperloop má za úlohu už v blízkej budúcnosti spojiť všetky kúty Európy do jedného rýchleho, bezpečného a najmä ekologického dopravného systému ďalšej generácie. HTT s tým navyše určite pomôže aj nedávno nadobudnutá 100 miliónová finančná injekcia, ktorú využijú na realizáciu ďalších etáp naplánovaných projektov a urýchlenie celého priebehu. Teraz si už musíme iba trpezlivo počkať, kedy oznámia nové lokality zástaviek zelenou elektrickou energiou poháňaného vlaku.

Domov
Zdieľať
Diskusia