Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2016, 9:28
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Jofre: Album bude multižánrový. Nechcem, aby ma ľudia vnímali vyložene ako rapera, keď sa ním necítim byť (Rozhovor)

HUDBA
Uložiť Uložené

Vyspovedali sme jedného z najtalentovanejších hudobníkov, ktorý aktuálne na slovenskej scéne pôsobí.

O Jánovi Lednickom a jeho tvorbe vás pravidelne informujeme už od vydania projektu Podzemgang, ktorý uzrel svetlo sveta pred skoro dvomi rokmi a stále patrí k projektom, aké zatiaľ nemajú v našich končinách obdoby. Mnohí ho určite poznáte aj pod rapovým pseudonymom Jofre, pod ktorým vydal v aktuálnom roku viacero viac než vydarených singlov, aj s videoklipmi. My sme sa rozhodli šikovného hudobníka podrobnejšie vyspovedať, a tak sa v rozhovore nižšie dozviete napríklad o vzťahu Jofreho s Jánom Lednickým ale to, čo môžeme očakávať v roku 2017 a v neposlednom rade zopár zaujímavostí zo súkromia. Poďme teda na to. 

Jofre: Album bude multižánrový. Nechcem, aby ma ľudia vnímali vyložene ako rapera, keď sa ním necítim byť (Rozhovor)
Zdroj: Ján Lednický FB

Čau Jofre. Na úvod by si nám mohol prezradiť, kto vlastne si, čo robíš a kto je to ten Ján Lednický.

Čaute. Som človek odjakživa v spojení s hudbou, seba samého beriem ako hudobníka a neškatulkujem sa na rapera, producenta, speváka, inštrumentalistu alebo hocičo. Jediné, v čom mám škatuľku je to, že za Jofrem vždy stojí Ján Lednický.

Tvoje hudobnícke začiatky siahajú až do skorého detstva. Povedz nám niečo o tvojej ceste až k rapu.

Naši ma dali na ZUŠku v 6-tich, v tom období som začal s hrou na klavír a spevom, ktorý ma nebavil, tak som s tým v 13-tich sekol. Viac ma zaujímala elektrická gitara, zo začiatku som sa učil sám v detskej izbe, kde som si dával Yngwie Malmsteena, Slasha a podobné úlety. Po roku som sa spoznal s chalanmi z piešťanskej indie-rockovej kapely Funny Faces, ktorá ma ovplyvňuje v tvorbe doteraz a asi aj nastálo bude. Vďaka kapele som prvýkrát zažil, čo je to koncertný život, stáť na pódiu a spolu tvoriť jeden celok. Taktiež som získal prvé skúsenosti so štúdiom, vydaním EP, albumu, merchu. Popritom som stále duchcil klavír, chodil som ku Gajlovi na jazzové kurzy, pripravoval sa na súťaže a opúšťal sa v Chopinovi, Debussym, ktorí sú tiež skrytí v mojej tvorbe. V 2012 som sa spoznal s Egom, ktorý ma zasvätil do jeho štúdia so sídlom v PN, predstavil mi chalanov z KF a on ma namotivoval k tomu, aby som za majkom prvýkrát zarapoval.

Navždy, Jofre, Podzemgang.

Ľudia ťa pravedpodobne začali v širšom merítku registrovať až na projekte PODZEMGANG, ktorý bol svojím spôsobom v slovenskom rape prelomový. Ako si ho vnímal v čase vzniku ty?

Bral som to ako niečo, čo ma dotlačilo dať von svoje nahrané veci, otvorilo mi to oči a uvedomil som si, že keď robíš hudbu úprimne, nemusí byť hneď prvá skladba dokonalá, ale je to dlhá cesta. Hlavne pri niečom, čo sa snažím ja dostávať z hlavy, niečom čo je inšpirované strašne širokým záberom žánrov. To, že moje veci budú na tomto albume som vlastne ani nevedel, Y, Sen aj Noc som robil viac-menej pre seba. Takže vďaka patrí Egisovi za prelomenie dôvery v seba a zasvätenie do štúdiového života. 

A ako hodnotíš počin INÍ s odstupom času? 

Na scénu pribudli menšie aj väčšie mená, nový sound, nové témy v lyrike.

V začiatkoch pri tebe aj ostatných určite stál Ego. Je tomu tak aj teraz?

92101.

Pravdepodobne názov spoločného tracku? Poďme ale ďalej. Tvoju aktuálnu sólovú tvorbu charakterizuje nový zvuk aj kvalitná technika, a to aj napriek tomu, že rapuješ len niečo vyše roka. Ide to samo alebo sú za tým dlhé hodiny driny v štúdiu? 

Samo to neni. Lednický to vždy doma rozloží a nachystá a Jofre vstane z postele a ide za majk. Nesledujem popravde, koľko mi čo trvá, že by som nejak drel to tiež nemôžem povedať. Strácalo by sa potom asi to, prečo vlastne robíme hudbu. Drel som kedysi za pianom a za gitarou, čo mi dodalo technickú istotu za inštrumentmi, ale vokálovo je to prirodzene, čo zo mňa v ten daný moment lezie von.   

Všetky hudobné produkcie na svoje skladby si si zatiaľ ušil na mieru sám. Nerozmýšľal si, že by skúsil aj iný ako vlastný beat?

Doteraz som to ani nejak neriešil, keďže mám kopu hudieb porozrábaných. Ale kvalitu vždy ocením a som otvorený spoluprácam, ktoré mi ju ponúknu. Teraz mi ju napríklad ponúkol môj DJ – BIIZA, Pieščančan, ktorý bude aj na albume.

 

Asi trochu klišé otázka, ale na ktorú zo svojich skladieb si najviac hrdý? Pokojne to môžeme rozdeliť na produkciu a rap.

Nemám vyložene takúto skladbu, na ktorú som vyslovene hrdý. V ničom inom nie som, ale v hudbe som detailista a pedant. Zároveň som za to vďačný, niekedy to ale nenávidím, lebo nikdy nie som so svojimi vecami spokojný. Málo nie? Mal oné, no asi štastie...

V aktuálnom roku sme sa od teba dočkali veľkej aktivity, za čo sme určite veľmi radi. Bude tých videosinglov aj v budúcom roku ešte o niečo viac?

Dúfam, že počas posledného ročníku na výške udržím tempo, lebo tá mi berie asi najviac času. V januári vychádza singel 92101 a od februára budem striedať tvorbu albumu s diplomovkou. Medzitým vyjde pár singlov s featmi, čo mám už teraz rozpracované.

Máš v pláne aj nejaký ten plnohodnotný nosič alebo ešte neprišiel ten správny čas? 

Album zreje. Za svojím prvým albumom si chcem stáť aj v 30tke či 50tke, takže bude si vyžadovať veľa práce a času. Každopádne, bude multi-žánrový, nechcem aby ma ľudia vnímali ako vyložene rapera, keď sa ním necítim byť. Rap je u mňa len jedna z možností, ako sa hudobne vyjadriť.

 

Určite sleduješ aj nejakých kolegov zo scény. Dokázal by si dať dokopy zopár mien, ktoré skutočne ceníš?

Popravde viac sledujem zahraničných interpretov, ale vždy mám radosť keď počujem svetovú kvalitu u nás doma. Z našej generácie sú to Laris a Maiky Beatz, ktorí sú úplne inde ako ostatní. Zo zahraničia cením mená ako Anderson Paak, Kendrick Lamar, J. Cole, Childish Gambino, The Weeknd či Bruno... Hlavne mám pocit, že sa nové albumy posúvajú viac smerom k umeleckosti, čo je skvela inšpirácia.

Tvojou devízou sú určite aj videoklipy, bez ktorých to aktuálne jednoducho nejde. Aj napriek tomu, že ide zväčša o reprezent záležitosti, predsa len sa pozerajú príjemnejšie ako u veľkej časti kolegov. Zasahuješ do ich tvorby?

Svojou tvorbou sa snažím odlišovať a takisto to chcem dokazovať aj vo vizuáloch. Občas niečo postrihám, ale hlavou tvorby klipu som nikdy nebol. Rád mám nad vecami kontrolu, ale tak ako preferujem slobodu v komponovaní hudobnej tvorby, tak aj režisérom sa snažím dodávať potrebnú voľnosť. Na druhej strane v kolektíve sa pracuje rozmanitejšie a prichádza viac nápadov a pohľadov. Som rád, že tiež niekam patrím a celú audiovizuálnu zložku môžem riešiť s mojou partiou - Mushla, s ľudmi, ktorí sú moji dlhoroční priatelia. Naše najbližšie dielo budete môcť vidieť v polovici januára. Samozrejme sa nevyhýbam aj cudzím spoluprácam tak ako to bolo napríklad v prípade klipu Chladné hviezdy.

Jofre: Album bude multižánrový. Nechcem, aby ma ľudia vnímali vyložene ako rapera, keď sa ním necítim byť (Rozhovor)
Zdroj: Ján Lednický FB

Prejdime ešte na zopár klasických Refresher otázkam. Varíš?

Keď je čas, tak jasné. Baví ma opúšťať sa s koreninami a chilli. Otcovská rada na riady je, že radšej prstíkom ako ráno nechtíkom. Nie zlé.

Aktuálne študuješ, takže máš povinností asi dosť, nájdeš si popri nich čas aj na filmy či seriály? Pokojne buď konkrétny.

Z režisérov Nolan a Lynch a inak Pablo je frajer. No a potom jútuberi. Ale viac-menej väčšinu času trávim sledovaním a nasávaním klipov.

Vedel by si menovať zopár albumov/skladieb, ktoré ťa v poslednom období najviac oslovili?

Nový Weeknd, Childish Gambino, J. Cole, Bruno Mars, Alabama Shakes ich celé albumy sú inde..

Čo ty a herné konzoly?

Len PC, žil som vo Vice City či Los Santos, bavilo ma to aj v City of Lost Heaven, no raz dáme v Meste Snov fifový turnaj s celou scénou.

Aká bola festivalová sezóna, kde sa ti najviac páčilo? 

Asi môj top zážitok za leto bol Anderson .Paak na Hip Hop Kempe. Potvrdil som si pri ňom, že ľudia sa dokážu baviť aj na pohodovú hudbu, že koncerty nemusia znamenať len bangre a skákačky a ako každoročne som bol oceniť progres Grape festivalu, kde vždy spoznám niečo nové a pešo tam som za 10 minút z baráku.

Ďakujeme veľmi pekne za príjemný rozhovor a držíme palce. Na záver ešte priestor pre teba na pár slov čitateľom.

Asi len toľko, že ďakujem každému, kto sa vie nájsť v mojej tvorbe a podporuje nás hudobníkov akoukoľvek formou. Na budúci rok chystám album, ktorý svojím konceptom bude v našich končínách jedinečný a dúfam, že si nájde svojich fanúšíkov, ale o tom potom. S kapelou vám chcem ukázať úplne iný formát koncertného vystúpenia, aký tu na slovenskú hip hop scénu ešte nestihol prísť, tak dúfam, že sa vidíme. Majte sa krásne, pekné sviatky a ať se daří jo..

Jofre: Album bude multižánrový. Nechcem, aby ma ľudia vnímali vyložene ako rapera, keď sa ním necítim byť (Rozhovor)
Zdroj: Ján Lednický FB
Domov
Zdieľať
Diskusia