Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2016, 15:02
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Supermesiac a zároveň aj meteorický roj? Už čoskoro si budeme môcť vychutnať ďalší úkaz

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Rozhodne nejde o bežnú udalosť.

Poviete si, zasa? Veď len prednedávnom sme tu mali historický supermesiac, no veľa času odvtedy neprešlo a už sa môžeme pomaly chystať na ďalší vesmírny úkaz, ktorý vyvrcholí už počas najbližšej stredy - 14.12.2016. O čo ide? Jeden z najznámejších webov zaoberajúcich sa kozmom nám všetko podrobne vysvetlil. Náš najbližší vesmírny sused sa k nám totižto opäť priblíži na menšiu vzdialenosť ako obvykle, vďaka čomu bude na oblohe o kúsoček väčší a jasnejší. Čo je však počas jeho aktuálneho priblíženia zaujímavé je fakt, že zároveň okolo Zeme preletia Geminidy - jeden z najpravidelnejších meteorických rojov, aký poznáme. Bohužiaľ by im ale zároveň Mesiac nemal vytvárať svojou jasnosťou zrovna najvhodnejšie podmienky, aby sme ich mohli nerušene pozorovať. Nie je ale vôbec vylúčené, že sa vám ich podarí pekne zachytiť aj na fotoaparát, nechajme sa prekvapiť.

Supermesiac a zároveň aj meteorický roj? Už čoskoro si budeme môcť vychutnať ďalší úkaz
Zdroj: Tomáš Blahuta

Nezabúdajte, na pozorovanie je lepší vidiek ako mesto, no aktuálne sa jedná o celkom bežnú udalosť, takže stačí aj raz vykuknúť z okna.

Domov
Zdieľať
Diskusia