Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2016, 11:56
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Dominika Cibulková: Je pre mňa výzvou, či som niečo podobné schopná zopakovať aj v ďalších sezónach (Rozhovor)

REFRESHER DOMINIKA NAVARA CIBULKOVÁ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Takmer presne po roku nám vždy dobre naladená tenistka odpovedala na ďalšiu sériu otázok.

Kto nám vo svete robí lepšiu reklamu ako naši skvelí športovci? Pravidelne nás dokážu potešiť veľkými úspechmi, od hokeja a futbalu, cez cyklistiku až po tenis. Sú to práve tí ľudia, na ktorých môžeme byť právom hrdí a podporovať ich. A patrí medzi nich aj naša obľúbená Dominika Cibulková, ktorá si na nás opäť našla chvíľku a poskytla nám rozhovor. Rodáčka z Bratislavy zažila naozaj turbulentný rok plný úspechov v osobnom aj kariérnom živote, a to najlepšie ju, veríme, na kurtoch ešte len stále čaká. Viac sa už ale dozviete nižšie, tak poďme na to.

Dominika Cibulková: Je pre mňa výzvou, či som niečo podobné schopná zopakovať aj v ďalších sezónach (Rozhovor)
Zdroj: www.straitstimes.com

Ahoj, Dominika. Od nášho prvého rozhovoru uplynulo takmer presne 12 mesiacov. Vtedy po nie úplne ideálnej sezóne zavinenej zranením, aktuálne po najväčšom úspechu doterajšej kariéry. Hodnotiť dané obdobie inak ako pozítivne asi ani nemôžeš. Čo sa ukrýva za tak skvelým rokom?

Ahojte, samozrejme, som veľmi spokojná s tým, čo som za uplynulý rok dosiahla. Podarilo sa mi získať 4 tituly, pričom som hrala 7-krát vo finále. Výhrou na Turnaji majsteriek v Singapure som dosiahla kariérne maximum a posun v rebríčku WTA na 5. miesto. Áno, za danými úspechmi je dlhoročná práca a tento rok je akýmsi zadosťučinením za všetko, čo športu spoločne obetujeme. Viacero vecí začalo do seba postupne zapadať. Zlepšila som sa po hernej stránke a taktiež svoje myslenie na kurte. Lepšie zvládam kľúčové momenty a stresové situácie počas jednotlivých zápasov a cítim sa vyzretejšia na dvorci, ale aj mimo neho. Každý rok sa snažíme s tímom vylepšiť pár detailov a v niektorých momentoch boli aj okolnosti naklonené na moju stranu, čo prinieslo všetky veľké výsledky. Je to sumár viacerých aspektov, ktoré do seba perfektne zapadli a ja sa z toho veľmi teším. 

Ktorých 5 momentov, nie len športových, by si zaradila medzi najlepšie, respektíve najkrajšie za posledný rok? 

Tak určite je to v prvom rade spomínané víťaztvo na Turnaji majsteriek. Už len to, že som sa tam vôbec prebojovala, bolo pre mňa niečo výnimočné a nové. Moment, ktorý prišiel po poslednej loptičke zápasu, bol niečo ako sen. Ďalej je to určite časť sezóny hraná na tráve, od ktorej som nemala až také očakávania a nakoniec som získala titul v Eastbourne. Veľmi dobre sa mi darilo aj na Wimbledone a celé to obdobie bolo zakončené najkrajším momentom v mojom osobnom živote, svadbou. Potom asi turnaj v rakúskom Linzi, ktorý bol špeciálny najmä tým, že sa mi výhrou vo finále podarilo kvalifikovať práve na záverečné podujatie sezóny v Singapure. Čo bolo niečo, o čom som snívala od začiatku svojej kariéry. A samozrejme, nemôžem zabudnúť ani na titul v Katowiciach, kde som to celé tento rok naštartovala :)

Dominika Cibulková: Je pre mňa výzvou, či som niečo podobné schopná zopakovať aj v ďalších sezónach (Rozhovor)
Zdroj: sport.sme.sk

Na sociálne siete pravidelne pridávaš krátke ukážky z tréningov. Nastala tam určitá zmena oproti predchádzajúcim sezónam? 

Určite áno. Povedala som si, že by bolo dobré, keby ľudia mohli vidieť to, ako vlastne trénujem, že naozaj pracujem a že vrcholový šport je hlavne o tvrdej drine. Samozrejme, nedá sa tam ukázať úplne všetko, ale aspoň o niečo sa snažím podeliť aj s fanúšikmi. 

Odporúčané
Stand-up komička Simona: Rytmus nezaútočil len na mňa, ale na všetky ženy, ktoré so sebou nie sú spokojné (Rozhovor) Stand-up komička Simona: Rytmus nezaútočil len na mňa, ale na všetky ženy, ktoré so sebou nie sú spokojné (Rozhovor) 22. marca 2021, 19:01

Z jednotlivých videí máme pocit, že tvoje tréningové jednotky sú zamerané predovšetkým na silu a výbušnosť. Je práve to cesta, akým sa uberá súčasný ženský tenis? 

Nemyslím si, že celá moja príprava je zameraná len na silu a výbušnosť. Je možné, že len videá z daných tréningov boli častejšie publikované... S tímom dbáme na komplexnosť a zameriavame sa na všetko. V tenise potrebujete spomínanú silu a výbušnosť, ale taktiež aj rýchlosť, obratnosť či vytrvalosť, aby ste dokázali vydržať dlhé zápasy. A v neposlednom rade, praktikujeme cvičenia zamerané na to, aby som sa udržala zdravá a bola dostatočne odolná voči záťaži a zraneniam. 

S fanúšikmi si riešila taktiež dilemu, či používať počas zápasov čelenku a keďže vzápäti na to si vyhrala 2 turnaje, nedá nám neopýtať sa. Zostáva už natrvalo?

Áno, samozrejme, ale keďže používam len jednu, tak asi dovtedy, kým sa nerozpadne :)

Aktuálne si svetová päťka v rebríčku WTA a sama si spomínala, že rada by si smerovala ešte vyššie. Kde ešte vidíš svoje možnosti v rámci zlepšenia svojej hry na kurte?

Myslím si, že mám pri sebe skvelých ľudí a tím, ktorý bude opäť chcieť posunúť level mojej hry, tak ako každý rok. Znovu sa teda zameriame na určité detaily, ktoré by ma mohli posunúť vyššie, či už herne, alebo napríklad aj v rebríčku. Pre mňa je dôležité, že nedávno skončená sezóna mi jednoznačne dala vieru v to, že naozaj môžem ísť ešte ďalej a už nevidím žiadne limity v podobe niečoho nedosiahnuteľného. Ukázalo mi to, že mám aj na tie najlepšie hráčky a dokážem vyhrať veľké turnaje. Dokážem tlak premeniť na svoj najlepší tenis a to mi dodáva veľké sebavedomie a chuť do nasledujúcej sezóny. 

Dominika Cibulková: Je pre mňa výzvou, či som niečo podobné schopná zopakovať aj v ďalších sezónach (Rozhovor)
Zdroj: www.sportalnz.gearbox.performgroup.com

Určite. Budúca sezóna, bude pre teba a tvoj tím veľkou skúškou. Myslíš, že tvoja chuť a hlad po úspechu sa opäť pretavia do obdobne skvelých výsledkov?  

Je to pre mňa obrovská výzva, či som schopná zopakovať niečo podobné aj v ďalších sezónach. Alebo dokonca ísť ešte vyššie a dosiahnúť tie najvyššie možné méty. Každopádne, urobím pre to maximum a skúsme sa nechať prekvapiť, čo prinesú najbližšie roky...

Odporúčané
Komentár: Dominika Cibulková spravila všetko presne opačne Komentár: Dominika Cibulková spravila všetko presne opačne 10. januára 2021, 14:30

Bude teraz tvojou prioritou niektorý zo štyroch Grand Slamov? Predsa len, je to trofej, ktorou by si sa definitívne zapísala medzi najlepšie hráčky histórie. 

Vyhrať grandslamový turnaj je niečo výnimočné a je to veľmi, veľmi ťažké. Musíte predvádzať svoj najlepší tenis celé dva týždne a musíte sa vyrovnať s tlakom, ktorý turnaj prináša. A samozrejme, je potrebné poraziť tie najlepšie hráčky na svete. Čo ale viem je, že po tejto sezóne tomu verím a mám na to. Dokázala som vyhrať Turnaj majsteriek a taktiež som už hrala aj finále na Australian Open. To je pre mňa najdôležitejšie. Takže pokiaľ nastane súhra všetkých vecí a okolností tak, ako je na veľký turnaj potrebné, je to reálne a je to jedna z mojich ďalších výziev. Ďalšou je určite postavenie v rebríčku, pretože ak dokážem byť 5., tak sa pokúsim ísť aj vyššie. 

Bojovnosť a nezlomnosť, ktorú predvádzaš na dvorcoch je obdivuhodná. Myslíš, že dnešným deťom chýba ten pravý zápal pre (akýkoľvek) šport?

Je to niečo, čo som zdedila, čím som bola obdarená. Keď ma vidíte v tom bojovnom móde, je to pre mňa ako individualitu ten čas, kedy predvádzam svoj najlepší tenis a doslova to k dobrému výkonu potrebujem. Vtedy presne viem, čo chcem na kurte urobiť a som omnoho viac pripravená na to, čo urobí súperka. Je ale pravda, že nie každý hrá svoj najlepší tenis práve v danom móde. Je to taká moja typická črta, z ktorej sa snažim vyťažiť maximum a veľmi mi to v zápasoch pomáha. Je super, ak to je pre niektorých mladých športovcov inšpirácia a niečím ich to motivuje ísť ďalej. 

Dominika Cibulková: Je pre mňa výzvou, či som niečo podobné schopná zopakovať aj v ďalších sezónach (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Aké sú tvoje plány na záver kalendárneho roku 2016? Čaká ťa už len zaslúžený oddych, alebo máš v pláne stále naplno trénovať? 

Samozrejme, momentálne je to len oddych a relax. Od konca novembra však už máme naplánované kondičné sústredenie v Tatrách a hneď na to absolvujeme tradičnú prípravu v americkom meste Boca Raton. Budúci rok je pre mňa veľkou výzvou a chcem byť na ňu dobre pripravená už od samého začiatku. 

Odporúčané
Dominika Cibulková: Na slovo influencer som alergická. Avengerov nenávidím, za odmenu občas zájdem do mekáča (Rozhovor) Dominika Cibulková: Na slovo influencer som alergická. Avengerov nenávidím, za odmenu občas zájdem do mekáča (Rozhovor) 2. mája 2019, 15:32

Dominika, na záver sa ti chcem v mene celej redakcie poďakovať za tvoj čas a zároveň popriať veľa úspechov do budúcna. A ktovie, možno o rok budeme mať rozhovor už so svetovou jednotkou :) 

Aj ja ďakujem a držte sa :) 

Dominika Cibulková: Je pre mňa výzvou, či som niečo podobné schopná zopakovať aj v ďalších sezónach (Rozhovor)
Zdroj: facebook.com
Domov
Zdieľať
Diskusia