Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2016, 11:57
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

V ktorom veku máme najväčší okruh priateľov? Fínski a britskí vedci zostavili štúdiu a prišli na odpoveď

ZAUJÍMAVOSTI SERIÁL PRIATELIA
Uložiť Uložené

Vážme si priateľov, raz ich budeme mať nedostatok.

Ako ste si mnohí všimli, v priebehu života sa okruh našich priateľov rozrastá a v určitom bode začne padať nadol. Pokrok v tejto sociálno-spoločenskej otázke priniesli vedci až nedávno, keď zistili vrchol, kedy dosahujú muži aj ženy najväčšieho počtu priateľov, po ktorom to s nami ide už len dole vodou. Vek spoločenského bohatstva stanovili fínski a britskí vedci na 25 rokov. Štúdie, samozrejme, nemusia platiť na každého a je pochopiteľné, že sa nájdu aj takí, ktorí práve s blížiacou sa tridsiatkou naberajú mnoho kontaktov a známych. Všeobecne pritom platí, že mužská časť populácie je viac obdarená priateľmi ako tá ženská. Situácia sa však napokon pri poklese priateľov obráti. Síce mužov v počte priateľov porazia až vo veku 39 rokov, ale prvenstvo im vydrží už natrvalo. Medzi 45 a 55 rokom života sa pritom sieť priateľov, ako na strane žien, tak na strane mužov stabilizuje.

V ktorom veku máme najväčší okruh priateľov? Fínski a britskí vedci zostavili štúdiu a prišli na odpoveď
Zdroj: www.tipsywriter.com

Autori štúdie vysvetľujú aj príčiny, ktoré tento spoločenský jav spôsobujú. Vo veku, kedy dosahujú obe pohlavia maxima priateľov, sa ženy viac zaujímajú o svojho partnera a nechcene tak dávajú do ústrania priateľské vzťahy. Oproti tomu si muži podvedome udržujú väčší okruh známych, s ktorými sa príležitostne stretávajú. Po svadbe sa počet známych u oboch automaticky zníži, avšak sú to opäť ženy, ktoré svojich priateľov opúšťajú rýchlejšie. Tento stav zapríčiňuje do určitej miery aj častokrát prichádzajúce tehotenstvo a následná starostlivosť o potomkov. Z mladých ľudí, ktorí tak ešte pred nedávnom popíjali v bare, sa stanú starostliví rodičia kontrolujúci, s kým pije ich dieťa. So starnúcimi ratolesťami prichádza aj zabudnutý pocit slobody a na scénu vstupujú nové priateľské vzťahy. Etapa nových kontaktov a navrátenia času prichádza obvykle po štyridsiatke. Štúdia sa vykonávala pomocou telefónnych hovorov 3 miliónov Európanov, u ktorých sa vedel vek aj pohlavie. Sieť priateľov tak zostavovali z pravidelných telefónnych kontaktov. Na námietky, že kontakty sa udržujú aj cez sociálne siete, vedci odpovedajú, že dáta pochádzajú ešte z roku 2007, kedy bol vplyv Facebooku a iných sociálnych médií zanedbateľný.  

Domov
Zdieľať
Diskusia