Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2016, 12:01
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nový MacBook Pro prinesie veľké zmeny. Apple mu vraj dá krajší dizajn, ovládací OLED panel a Touch ID

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Kalifornské jabĺčko nezabúda ani na vylepšenie hi-end notebookov.

Keď skončilo marcové mediálne podujatie, mnohí sa začali pýtať na nové MacBooky Pro. Apple svetu ukázalo - čo sa týka hardvéru - iba malý iPhone SE a nový iPad Pro s 9.7-palcovou uhlopriečkou, hoci bolo od neho očakávané trošku viac. Nakoniec z toho vyšla iba menšia zmena plánu, pretože nové notebooky s operačným systémom OS X sú už konečne na ceste. Odborníci vrátane renomovaného analytika s menom Ming-Chi Kuo predpokladajú, že nám počas štvrtého kvartálu tohto roka kalifornský gigant ukáže vylepšený MacBook Pro 13 a väčší MacBook Pro 15, píše web 9to5mac. Pôvodne sme však očakávali predstavenie na nadchádzajúcej vývojárskej konferencii WWDC 2016, kde vraj okrem iného uvidíme verziu El Capitan 10.12 s integráciou osobného asistenta Siri. Čo teda môžeme koncom roka celkom vážne očakávať?

Informácie z technologických kuloárov hovoria nielen o kompaktnejšej konštrukcii v štýle 12-palcového MacBooku, ktorý sa dočkal vylepšenia špecifikácií ešte v apríli, ale aj dotykovej náhrade za súčasné funkčné tlačidlá na ovládanie zvuku, jasu a ďalších dôležitých funkcií. A slovo taktiež padlo o biometrickom zabezpečení prostredníctvom senzoru na čítanie odtlačkov prstov alebo USB Type-C a Thunderbolt 3 slotoch.

Nový MacBook Pro prinesie veľké zmeny. Apple mu vraj dá krajší dizajn, ovládací OLED panel a Touch ID
Zdroj: www.flickr.com

OLED panel vraj Apple umiestni priamo miesto spomínaných hardvérových tlačidiel, teda konkrétne jednej rady hneď pod displejom. Takáto zmena umožní využiť dané miesto viacerými spôsobmi, napríklad aj zobrazovaním notifikácií o prichádzajúcom e-maile alebo správe na Facebooku. Flexibilnejšia bude ale tiež samotná ponuka dotykový funkčných tlačidiel, čo znamená, že ich softvérová aktualizácia systému môže pravidelne obmieňať, vylepšovať či dokonca rozširovať. A pokiaľ sa na OLED displeji zobrazí čo najviac čiernej farby, tým viac klesne spotreba energie. Integrovaný Touch ID senzor z iPhonov a iPadov zase prinesie pohodlnejšie pristupovanie do používateľský účtov, keďže stačí iba priložiť prst a behom zlomku sekundy sme po autentifikácii v používateľskom prostredí.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Aj keď ide o pomerne dôveryhodné informácie, treba to stále brať s menšou rezervou, hoci sa Ming-Chi Kuo z KGI trafil svojimi špekuláciami už niekoľkokrát.

Domov
Zdieľať
Diskusia