Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2015, 18:44
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák Miroslav K.

Bratislavský IMAX otvára už v júni. Aké veľké bude plátno, aký zvuk dostaneme a aká bude celková kvalita služieb? (Rozhovor)

FILMY A SERIÁLY CINEMAX
Uložiť Uložené

Už o niekoľko dní si budeme môcť vychutnať okrem iného aj Mad Maxa či Jurský svet na gigantickom plátne, s úžasným zvukom a službami. Riaditeľ siete kín Cinemax pre túto príležitosť poskytol obsiahly rozhovor.

Deň D sa blíži. Prichádza leto a s ním logicky blockbustery. Že leto netreba presedieť v kine? Ak ste na našej stránke a čítate tento rozhovor, pravdepodobne sa skôr tešíte na spotené pazuchy zapríčinené kolosálnymi (nielen) akčnými sekvenciami, ktoré vypľuje Hollywood na smer Slovensko-Bratislava. Prečo práve Bratislava? Nuž, vďaka Cinemaxu sa na Slovensku bude opäť premietať v IMAX formáte. V Bory Mall totiž rastie okrem iného IMAX sála. Čaká nás ale skutočný luxus a veľká kvalita ako techniky, tak aj služieb. Bola by škoda nevyužiť túto príležitosť a neinformovať vás o tejto významnej udalosti. Rozhodli sme sa preto zájsť viac do detailov a zahnať váš hlad po informáciách, čo sa tejto novinky týka. Vyspovedali sme preto človeka, ktorý (spoločne s viacerými inými ľuďmi) stojí za iniciatívou znova priniesť Slovákom tie najvyšperkovanejšie filmové zážitky. Ak o technológii veľa neviete, klikajte sem, sem a sem, kde vám kolega MireX dopodrobna vysvetlil všetko potrebné.

Dobrý deň, na úvod vás poprosím, aby ste sa našim čitateľom predstavili.

Dobrý deň, volám sa Tomáš Drobný a som výkonný riaditeľ rodinnej firmy prevádzkujúcej kiná CINEMAX.

Radi by sme sa dozvedeli, aká je vaša konkrétna náplň práce.

No, z 95% je to klasická práca výkonného manažéra, čiže bežné práce od najímania a motivácie ľudí, cez koordináciu technického fungovania všetkých prevádzok a ich neustále zlepšovanie až po koordináciu programu každého z kín, aby sme vždy prinášali divákom horúce novinky zo sveta filmu. A tých 5% je zamýšľanie sa nad novými projektmi a snívanie o tom najlepšom zo sveta kín – a najmä o tom, čo vieme priniesť aj slovenským divákom. Možno by sme ten pomer % mohli mierne upraviť viac k tomu snívaniu, ale principiálne takto :)

Odporúčané
V nedeľu stáli na Slovensku lístky do kina iba smiešne 3 €. Prečo to tak bolo a bude sa to niekedy opakovať? V nedeľu stáli na Slovensku lístky do kina iba smiešne 3 €. Prečo to tak bolo a bude sa to niekedy opakovať? 13. decembra 2022, 11:00

Oslovili sme vás najmä kvôli blížiacej sa IMAX sále, ktorá rastie v novo otvorenom nákupnom centre Bory Mall v Bratislave v rámci multiplexu CINEMAX. Keby sa vás niekto na multiplex, respektíve IMAX sálu ako takú opýtal, čo by ste danému človeku odpovedali ako prvé?

Že IMAX treba rozhodne zažiť na vlastnej „koži“. Rovnako, ako celé naše nové kino v bratislavských Boroch.

Ako dlho trvá výstavba, respektíve, kedy presne ste sa rozhodli, že po dlhej dobe na Slovensku bude možnosť vychutnať si blockbustery v IMAX formáte a čo si od toho sľubujete?

O IMAX sme takmer nepremýšľali. Táto technológia je pre nás síce veľmi drahá, ale keďže chceme v CINEMAX Bory priniesť to najlepšie, IMAX bola jedna z prvých investícií, ktorej sme si v kruhu kolegov povedali áno. Výstavba trvá zhruba rovnako, ako pri iných kinosálach. Nepoviem to úplne presne, ale zatiaľ nám to vychádza na necelý rok samotnej výstavby. Bez prípravných prác a projektovania, ktoré samotné si vyžiadali de facto takmer ďalší rok.

Od IMAXu si sľubujeme množstvo spokojných divákov, čo je cieľom celej našej práce. Lebo iba spokojní diváci sa k nám budú vracať. Dnes je konkurencia, špeciálne v Bratislave, celkom veľká, a teda sme k celému projektu nášho kina v nákupno-zábavnom centre Bory mall pristupovali tak, aby ľudí presvedčil o kvalite už prvou návštevou. A to bez  ohľadu na to, či pôjdu do do sály IMAX alebo ktorejkoľvek inej.

Bratislavský IMAX otvára už v júni. Aké veľké bude plátno, aký zvuk dostaneme a aká bude celková kvalita služieb? (Rozhovor)

Ak sa IMAX sála ukáže byť vskutku úspešná a bude sa tešiť dlhodobej priazni divákov, uvažovali by ste aj o výstavbe ďalších takýchto sál v iných mestách na Slovensku?

Veľmi radi by sme o tom uvažovali. No vybudovať IMAX sálu nie je jednoduché a už, ako som spomenul, vonkoncom nie lacné. Najväčší problém však je s umiestnením takejto sály. Pre porovnanie, výška budovy pre bežnú sálu podobnej kapacity je cca 13 – 14 metrov, no pre IMAX rovnakých parametrov potrebujete zhruba ďalších 10 metrov výšky, čo nie je ľahké umiestniť do existujúcich ani nových obchodných centier.

Tí, ktorým nie je IMAX neznámy, sa určite zaujímajú aj o bližšie technické dáta, ako sú použitý projektor, zvukový systém a tiež rozmery plátna.

O maximálny zážitok sa postarajú projektory 4K a zvukový systém, ktorý je absolútnou novinkou, predstavenou IMAX corporation len vo februári v Toronte. Naši diváci ho budú môcť počuť ako prví v celom regióne EMEA (Európa, Stredný Východ a Afrika). Plátno ešte nie je namontované, ale malo by mať 2,5 násobok dnes najväčšieho plátna na Slovensku. Bude to cca 23x13,5m.

Odporúčané
Ako CINEMAX nastavuje kino program, prečo je Spider-Man naplánovaný na tak neskoro a prečo ho zamestnanci kín nemohli vidieť skôr? Ako CINEMAX nastavuje kino program, prečo je Spider-Man naplánovaný na tak neskoro a prečo ho zamestnanci kín nemohli vidieť skôr? 16. januára 2022, 12:30

Plátno použité pri IMAXe je okrem svojej veľkosti špecifické aj typickým zakrivením. Líši sa zakrivenie v kinosálach v porovnaní s tými vo svete a čo to vlastne divákovi prináša?

IMAX prispôsobuje každý detail v sále priamo na mieru každému projektu. Plátno je teda zakrivené ako má byť. Pre diváka to znamená realistickejší zážitok a hlbšie ponorenie do deja – ale plátno je opäť len súčasťou celej koncepcie „IMAX Experience“.

Z vlastnej skúsenosti viem, že existujú prípady, kedy práve 3D okuliare zapríčinia to, že si divák neužije projekciu. Okuliare sú príliš ťažké, veľké alebo nepohodlné a človek sa nedokáže stopercentne sústrediť na film. Preto by som sa vás chcel touto cestou opýtať, či by ste nám mohli poskytnúť nejaké bližšie informácie o vašich 3D okuliaroch.

Naše okuliare sú to najlepšie, čo 3D svet ponúka. Máme veľkosti pre dospelých, pre deti, extra veľké pre fajnšmekrov (dajú sa použiť vďaka svojej odolnosti výrazne viackrát) aj nadstavce pre ľudí nosiacich okuliare.

Celkovo náš 3D systém prešiel niekoľko mesačné testovanie veľkej skupiny kolegov v mestách ako Nitra a Košice. Veríme, že sme vybrali to naj. IMAX má ale vlastný 3D systém a teda aj vlastné 3D okuliare (dospelé a detské).

Bratislavský IMAX otvára už v júni. Aké veľké bude plátno, aký zvuk dostaneme a aká bude celková kvalita služieb? (Rozhovor)

IMAX sála nebude jediným lákavým aspektom novej „bratislavskej filmovej Mekky“, mohli by ste pre nás spresniť, čo všetko nám váš multiplex ponúkne, jeho rozlohu a presný počet sál a ich najväčšie výhody?  

Celová rozloha bude necelých 5 tisíc metrov štvorcových, na ktorej ponúkneme 12 sál s celkovou kapacitou 2005 sedadiel a z toho len IMAX má 476 miest. Okrem IMAX sály to budú 2 premiérové sály vybavené projekčnou technológiou 4K a zvukovým systémom Dolby Atmos. V týchto sálach budú aj ďalšie vychytávky – sedadlá Premium plus (širšie sedadlo a ďalších 30 cm na nohy viac), 2 posledné rady budú VIP s luxusnými koženými sedadlami a možnosťou objednania si dochádzajúceho sortimentu  priamo do sály a tiež pohyblivé sedadlá D-Box. A potom to bude 9 sál, niektoré budú mať aj sedadlá Premium plus a niektoré D-Box. Všade ale platí systém sál „black box“, teda maximálne odstránenie všetkých rušivých elementov, aby našich divákov pri pozeraní filmu skutočne nič nerušilo. Poskytneme komfortné sedenie a ďalšie maličkosti. Dokončujeme materiál, kde bude každá technológia popísaná podrobnejšie, ale pre najlepšie pochopenie to skutočne treba zažiť na vlastnej koži... 

Odporúčané
CINEMAX nám prezradil, či budú zdražovať vstupenky, aké filmy uvidíme v kinách a kto skutočne na Slovensku zarába na filmoch CINEMAX nám prezradil, či budú zdražovať vstupenky, aké filmy uvidíme v kinách a kto skutočne na Slovensku zarába na filmoch 5. júna 2021, 12:30

Nemáte z finančného hľadiska menšie obavy z tržieb, keďže multiplex sa nachádza na samom okraji Bratislavy, resp. ste presvedčení, že dokážete diváka pritiahnuť aj napriek nemalej vzdialenosti od  centra?

Je to pre našu spoločnosť obrovský projekt. Sme malá rodinná firma a staviame si doslova a do písmena sen. A keďže filmy sú práve o snoch a o akomsi zabúdaní/vypínaní reality, staviame na tom, že ľuďom nie je jedno do akého kina chodia. Možno dnes áno, lebo tu máme monopol a všetky kiná sú takmer rovnaké, veríme však, že filmový diváci budú ochotní za jedinečným zážitkom v CINEMAX Bory aj prejsť pár metrov navyše.

Okrem toho, chodíme do Borov teraz celkom často takže vieme povedať, že dostať sa sem dá za 15 – 20 minút z úplne opačnej strany Bratislavy (z Rače). Čo nie je neprekonateľná prekážka... Zo štúdii nám vychádza, že drvivá väčšina zákazníkov chodí do nákupných centier autom (podľa niektorých až 90%), a keď si zoberiete, že ako Petržalčan máte ísť do Auparku, kam Vám to trvá povedzme 7 minút a ďalších 7 parkujete, za podobný čas  ste v neporovnateľnom kine v Boroch...

Síce to mnohí filmoví nadšenci nemajú radi, veľkej obľube sa v kinách teší aj občerstvenie v podobe Coca Coly či popcornu. Aký druh občerstvenia môžeme očakávať od vás?

Neoddeliteľnou súčasťou moderného kina je aj to klasické občerstvenie, ktoré sme pred rokom 2000 poznali len z amerických filmov (na pár výnimiek). Dnes si kino divák už bez koly a pukancov skutočne predstaviť nevie. Snažíme sa mať sortiment široký, ale dennodenná prax nám de facto diktuje, čo máme v portfóliu.

Odporúčané
CINEMAX otvára svoje brány s programom plným filmových premiér CINEMAX otvára svoje brány s programom plným filmových premiér 14. decembra 2020, 17:17

Napriek tomu sa snažíme aj v tejto oblasti prinášať isté vylepšenia a neustále skúšame ďalšie produkty, ktoré by mohli zaujať. Niektoré sa ujmú a niektoré nie. V bratislavských Boroch prinesieme viacero noviniek. Okrem bufetu, ktorý bude ponúkať to najkvalitnejšie na trhu cez kaviareň až po VIP zónu, ktorá bude prinášať vyšší štandard aj čo sa týka jedla aj nápojov.

Navyše, aby sme všetkým zákazníkom zjednodušili prístup k nám, máme už len jednu pokladňu, ktorá je zároveň predajným miestom lístkov aj výdajným miestom bufetu. Diváci tak ušetria čas. Samozrejme, že náš online predaj 100% funguje a budeme pripravovať aj terminály na kupovanie lístkov aj mimo otváracích hodín kina.

Bratislavský IMAX otvára už v júni. Aké veľké bude plátno, aký zvuk dostaneme a aká bude celková kvalita služieb? (Rozhovor)

CINEMAX Bory v Bratislave sľubuje nadštandard pre návštevníkov ako úplný štandard, hovorí sa o väčších a komfortnejších sedadlách, čo ďalšie ešte dostaneme?

Veľmi dbáme na detaily a veríme, že každý divák dostane Maximálny filmový zážitok. Sú veci, ktoré sa dajú porovnať jednoduchšie, ako iné, ale to, čo vieme jednoznačne deklarovať je celkový komfort. Kino sme postavili na jednom poschodí a čo najjednoduchšie kvôli orientácií, ale aj celkovému pocitu. Určite sme sa pohrali s dizajnom, aby už samotná cesta do kinosály vtiahla návštevníkov do blížiacej sa atmosféry filmového predstavenia. Všetky sály majú 100% architektúru, aby sa naozaj divák do deja doslova zažral napriek tomu, či bude v tej najväčšej alebo tej najmenšej sále. A pripravili sme kopec iných vychytávok, na ktoré si však bude treba počkať až do otvorenia ;-)

Odporúčané
Dokážeš zohnať do 5 minút v centre Bratislavy popcorn? Slováci spravia pre lístky do kina (takmer) čokoľvek Dokážeš zohnať do 5 minút v centre Bratislavy popcorn? Slováci spravia pre lístky do kina (takmer) čokoľvek 5. septembra 2019, 17:00

Presuňme sa na samotný program. V posledných týždňoch zahraničné weby priniesli informácie, že takí giganti ako Warner či Disney predĺžili so spoločnosťou IMAX kontrakty a niektoré z ich veľkofilmov budú tento formát podporovať. Bude to automaticky znamenať, že filmy, ktoré sa v zahraničí v IMAX sálach premietajú, budú zaradené aj do programu toho „nášho“, bratislavského alebo budú podliehať špeciálnemu výberu?

IMAX a štúdiová 6tka majú dlhodobú spoluprácu. Pravidlá sú všade na svete rovnaké a vďaka digitalizácii budeme mať, verím, to najlepšie zo sveta k dispozícii aj pre slovenských divákov.

Existuje možnosť, že by bol CINEMAX Bory v budúcnosti hostiteľom špeciálnych predpremiér známych blockbusterov?

Určite bude! ;-)

V posledných rokoch bolo uvedené veľké množstvo kvalitných filmov v IMAX formáte, napr. Interstellar od Christophera Nolana, ktorý už od roku 2008 točí svoje filmy aj na IMAX kamery. Dočkáme sa aj uvedenia niektorých takýchto starších filmov? Sme presvedčení, že také Gravity od Cuaróna, no najmä Interstellar by boli skvelou voľbou pre prvé premietanie.

Veríme, že ano. špeciálne veríme vo film Interstellar. Bohužiaľ, Gravitácia už nemá práva pre kino, ktoré sa udeľujú zväčša na rok, čiže tento film už nebudeme schopní zaradiť do programu. Veríme ale, že sa nám podarí priniesť aj hity tohto roka ako Rýchlo a zbesilo 7, Avengers 2, či nového Mad Maxa, ktorý prišiel do slovenskej distribúcie 15. mája.

(pozn. red.; Nuž, Max bol skutočne úžasný. Prežiť ho v IMAXe by bolo veľkým potešením asi pre drvivú väčšinu z nás)

Bratislavský IMAX otvára už v júni. Aké veľké bude plátno, aký zvuk dostaneme a aká bude celková kvalita služieb? (Rozhovor)

Keď už sme pri tom programe, budete ho vytvárať aj na základe požiadaviek divákov?

To sa snažíme vždy, aj keď v menších mestách je to problém, lebo na rovnaký počet premiér máme len 3 či 4 sály. Nedá sa ale vyhovieť všetkým. No veríme, že si u nás nájde každý to svoje. Do programu sme zaradili aj projekt Artmax pre náročného diváka, detský projekt Detské kino, chceme robiť vysielania pre mamičky, pre seniorov, prenosy opier a baletov... Máme plány aj robiť program na eventovej báze – teda vytvoríme event a keď sa naň prihlási dostatok ľudí, zrealizujeme ho. Toto je ale ešte budúcnosť. Snáď blízka...

Poznáme už dátum otvorenia celého multiplexu? Chystáte nejaké špeciálne premietania, resp. ktorý film by sme mohli vidieť v IMAX-e ako prvý?

Malo by to byť 11.6. Veríme, že prvý bude Jurský svet.

Viete nám povedať, aká bude približne hustota premietania v IMAX sále? Bude otvorená len v určité dni, alebo rovnako ako všetky iné sály?

Program plánujeme štartovať už od rána. Chceme ľudí učiť chodiť do kina aj skôr, ako je to na západe. IMAX bude samozrejme kľúčovou súčasťou celkovej dramaturgie.

Otázka, ktorá našich čitateľov zaujíma asi najviac. Aká by mala byť priemerná cena za lístok do IMAXu? 

Finálne vstupné ešte nie je stanovené. Ale bude to o niečo viac, ako bežné vstupné. Všetko je v IMAX „svete“ drahšie. Od vstupnej investície, ktorá je násobne drahšia, ako pri bežných sálach, až po samotnú prevádzku, či denno-dennú kalibráciu systému, čo sú veci, ktoré každého prevádzkovateľa zaťažuje vysokými nákladmi a bez navýšenia vstupného by sme ich neboli schopní hradiť.

Rozmýšľali ste s predajom dlhodobejších vernostných permanentiek, ktoré by oproti klasickým lístkom oplývali istými výhodami?

Áno. Tento systém máme v našej sieti už niekoľko rokov a veríme, že v Bratislave bude fungovať výborne. Všetky detaily fungovania nájdu čitatelia na našom webe (www.cine-max.sk).

Na záver by ste mohli čitateľom Filmkultu a ľuďom zvedavým na IMAX a samotný multiplex niečo odkázať.

Tešíme sa dovidenia v CINEMAX Bory ;-) Ako sa chystáme odkazovať verejnosti v našej pripravovanej kampani – Veríme, že si u nás užijete MAXIMÁLNY FILMOVÝ ZÁŽITOK!

My vám ďakujeme za rozhovor a do budúcna želáme všetko dobré.

Všetko dobré aj Vám a všetkým čitateľom. Vidíme sa v CINEMAX Bory.


Tak čo, zájdete na Interstellar, Mad Maxa alebo niečo iné?

Domov
Zdieľať
Diskusia