Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
dnes 12. októbra 2024 o 15:00
Čas čítania 1:24
Richard Balog

FOTO: Vila na Lanzarote od českej architektky má všetko, po čom človek túži. Ponúka moderný dizajn, terasu s kuchyňou aj bazén

FOTO: Vila na Lanzarote od českej architektky má všetko, po čom človek túži. Ponúka moderný dizajn, terasu s kuchyňou aj bazén
Zdroj: Romana Ella Plaček
KULTÚRA ŠPANIELSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Nič krajšie zo sveta architektúry dnes už neuvidíš.

Lanzarote patrí v posledných sezónach medzi populárne destinácie, a to nielen vďaka jedinečnej prírode a vulkanickým plážam, ale tiež charakteristickým domom zahaleným do bielej a zelenej farby. 

Na jednom z Kanárskych ostrovov panuje veľmi prísna regulácia výšky a hustoty zástavby, ale predovšetkým jej farebnosti, vďaka čomu pôsobí Lanzarote veľmi harmonicky. Minimalistická schéma je aj hlavným poznávacím znamením projektu Villa Amonita, ktorého rekonštrukciu navrhla česká architektka Radka Valová z ateliéru OOOOX

Ak ťa bavia články o zaujímavej architektúre a interiérovom dizajne, nezabudni dať odber tejto téme, aby ti neunikli žiadne nové projekty z domova ani zo zahraničia.
Odporúčané
FOTO: Toto je výnimočná stavba z Prahy. Spája vily, luxusné mezonety a podkrovné byty FOTO: Toto je výnimočná stavba z Prahy. Spája vily, luxusné mezonety a podkrovné byty 9. októbra 2024 o 11:00
Villa Amonita má charakteristický vzhľad a atmosféru domov na ostrove Lanzarote.
Villa Amonita má charakteristický vzhľad a atmosféru domov na ostrove Lanzarote. Zdroj: Romana Ella Plaček

Autorom pôvodného projektu je kancelária Diseño Lanzarote. Ateliér OOOOX stavil pri rekonštrukcii vily z roku 2000 na čiastočnú zmenu dispozície s cieľom vytvoriť viac spální, keďže v minulosti slúžila bezdetnému páru a všetky izby boli až zbytočne priestranné. Počet stavebných zásahov architektka obmedzila na minimum z dôvodu opatrnosti. 

Kúpeľňa získala vzdušnosť vďaka veľkoformátovému zaskleniu a priehľadu do záhrady. Naopak, obytný priestor je po novom menší a spojený s kuchyňou a jedálňou. V hornom poschodí sa nachádza štúdio na jógu a strešná terasa s vonkajšou sprchou. 

Vnútorný obytný priestor je prepojený s vonkajšou terasou, kde je dominantný dlhý jedálenský stôl z betónu priamo od ateliéru OOOOX a sedenie s pergolou pri lávovej stene. Samozrejmosťou je tiež vonkajšia kuchyňa, pričom celá zóna nadväzuje na záhradu s bazénom. 

Odporúčané
FOTO: Dokonalé spojenie priestorového komfortu a mestského života. Strešný byt na Račianskej spĺňa predstavy o modernom bývaní FOTO: Dokonalé spojenie priestorového komfortu a mestského života. Strešný byt na Račianskej spĺňa predstavy o modernom bývaní 1. októbra 2024 o 14:30
Kombinácia bielej a zelenej farby s drevom je dominantná v celom interiéri.
Kombinácia bielej a zelenej farby s drevom je dominantná v celom interiéri. Zdroj: Romana Ella Plaček

Architektka nebola spokojná s pôvodnými povrchmi stien a podláh – odstránila nevhodné drevené podlahy, ktorým nevyhovuje vlhké prostredie a dlažbu vymenila za biele betónové podlahy s bielym náterom. Pre steny v kúpeľniach zvolila zelené obklady. Ako akcenty použila miestne lávové kamene v granitovej farbe, ktoré slúžia ako podpora pultu v kúpeľni alebo pohľadová stena na terase. 

Villa Amonita, Lanzarote, OOOOX
Zdroj: Romana Ella Plaček

Vďaka konštantnej klíme počas celého roku je dom veľmi výhodný – nemá žiadne zvláštne nároky na kúrenie (krb v obývačke) ani chladenie (vetranie + klimatizácia v extrémnych horúčavách). Všetky stavebné materiály sú z lokálnej výroby a väčšina nábytkov je priamo z Lanzarote. Výnimkou sú vintage kusy, ktoré sú dovezené z Českej republiky. 

Dosť bolo slov, pozri si galériu od českej fotografky Romany Elly Plačekovej, ktorá spoločne s rodinou žije na tomto vyhľadávanom vulkanickom ostrove v Atlantickom oceáne. 

Villa Amonita, Lanzarote, OOOOXVilla Amonita, Lanzarote, OOOOXVilla Amonita, Lanzarote, OOOOXVilla Amonita má charakteristický vzhľad a atmosféru domov na ostrove Lanzarote.
Zobraziť galériu
(30)
Odporúčané
Takýto štýlový byt vznikne v prvom slovenskom mrakodrape. Ponúkne množstvo priestoru v prírodnych tónoch a elegantnom dizajne Takýto štýlový byt vznikne v prvom slovenskom mrakodrape. Ponúkne množstvo priestoru v prírodnych tónoch a elegantnom dizajne 17. septembra 2024 o 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia