Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
dnes 9. októbra 2024 o 8:40
Čas čítania 1:20
Karolína Uličná

Forbes zverejnil rebríček najbohatších Slovákov za rok 2024: V našich končinách už máme 5 miliardárov

ZAUJÍMAVOSTI PENIAZE REBRÍČEK REBRÍČKY SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Majetok 45 najbohatších Slovákov z Forbes rebríčka dosahuje spolu až 19 miliárd eur.

Forbes opäť zverejnil zoznam najbohatších ľudí zo Slovenska. Viaceré mená sú každoročné stálice, v rebríčku však nastali viaceré zmeny. Šéfredaktorka Lucia Okšová upozorňuje, že tieto hodnoty majetku najbohatších Slovákov neznamenajú, že takéto sumy majú na svojom účte. Uvedené čiastky reprezentujú hodnotu ich firiem, za ktorú by boli schopní ich predať.

Zmenilo sa prvenstvo

Ivan Chrenko už nie je na prvom mieste. Majiteľ developerskej skupiny HB Reavis si držal prvú priečku 11-krát po sebe. Tento rok ho však predbehol Tomáš Chrenek, ktorý je známy vďaka biznisu v oceliarstve a zdravotníctve. Okrem iného je spoluvlastníkom Moravia Steel. Súčasťou je aj český oceliarsky gigant Třinecké železiarne.

Na prvé miesto Chreneka vynieslo jeho pôsobenie v zdravotníctve – spoločnosť Agel. Tá zahŕňa lekárne, laboratóriá, očkovacie centrá, výrobné zariadenia na liečivá a doplnky výživy, ako aj zdravotnícku školu. Hodnota spoločnosti sa v priebehu roka zvýšila, čo posunulo Chreneka na vrchol rebríčka, pričom jeho celkový majetok dosiahol takmer dve miliardy eur.

Na Slovensku máme viac miliardárov

Pominulé roky mali hodnotu majetku nad miliardu eur iba Ivan Chrenko a Jaroslav Haščák s manželkou. Tento rok máme na Slovensku až 5 miliardárov. O takmer miliardu vzrástol aj majetok rodiny Tkáčovcov (celková hodnota majetku 1,89 miliardy eur).

najbohatší Slováci peniaze
Zdroj: Forbes

Tretiu pozíciu si v tohtoročnom zozname najmajetnejších Slovákov opäť udržala rodina Haščákovcov, ktorá kontroluje významný podiel vo finančnej skupine Penta Investments. Okrem známych mien sa v rebríčku, ktorý má celkovo 45 priečok, dostali aj šiesti nováčikovia, prevažne z radov rodinných firiem. Ide o mená ako napríklad Miroslav Labaš (obchodný reťazec Fresh), či Igor Rintel (fintechová spoločnosť TrustPay). Celkový rebríček s popisom a hodnotami majetku nájdeš na Forbes.

TOP 10

Z celkového rebríčka ti prinášame zoznam prvých 10 najbohatších ľudí, ktorí výrazne ovplyvňujú slovenskú ekonomiku:

  1. Tomáš Chrenek (2 miliardy eur)
  2. Jozef a Patrik Tkáčovci (1,89 miliardy eur)
  3. Jaroslav Haščák s rodinou (1,8 miliardy eur)
  4. Ivan Chrenko (1,4 miliardy eur)
  5. Ivan Jakabovič (1,16 miliardy eur)
  6. Miroslav Trnka (790 miliónov eur)
  7. Jan a Elena Hrubí (770 miliónov eur)
  8. Peter Paško (770 miliónov eur)
  9. Martin Kúšik (580 miliónov eur)
  10. Milan Fiľo (550 miliónov eur)
Domov
Zdieľať
Diskusia