Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2024 o 11:21
Čas čítania 2:09
Radka Klučárová

Bratislavská ikona je späť. Historická Lekáreň u Salvatora bude otvorená 7 dní v týždni

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Lekáreň fungovala nepretržite v Adlerovom dome od roku 1904 počas monarchie, Československej republiky, slovenského štátu a aj počas socializmu. Legendárna lekáreň ukončila svoju činnosť až v roku 1995, odvtedy ostali jej priestory verejnosti neprístupné.

Ikonická národná kultúrna pamiatka Lekáreň u Salvatora bude už čoskoro prístupná širokej verejnosti ako funkčná lekáreň. Magistrát mesta Bratislava chátrajúce priestory v roku 2020 získal do vlastníctva, zrekonštruoval a získal aj pôvodný, takmer 300-ročný barokový mobiliár. 

Od 1. júla 2024 v historických priestoroch v centre Starého Mesta Slovenská lekárnická komora otvára lekáreň. „Vrátiť život a funkciu tomuto krásnemu priestoru nebolo vôbec jednoduché. Ďakujem všetkým, ktorí sa na oživení lekárne podieľali. Lekáreň u Salvatora je
ukážkou toho, že chyby minulosti tu nemusia byť navždy. Vieme ich napraviť. Vrátiť
život ikonickej stavbe, kusu našej histórie a lekárni, s ktorou sa za storočia zžili tisíce
Bratislavčaniek a Bratislavčanov,“ povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Lekáreň u Salvatora
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Záleží mi na tom, aby ikonické stavby, ktoré tvoria identitu Bratislavy, boli chránené, zmysluplne využívané a mohli tak ďalšie desaťročia slúžiť nielen nám, ale aj budúcim generáciám. Som rád, že tu sa to podarilo, a chcem pri tejto príležitosti zaželať novej lekárni, aby tu fungovala minimálne tak dlho ako jej predchodkyňa,“ dodal Vallo.

Odporúčané
Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok 27. júna 2024 o 14:30

Priestory lekárne boli verejnosti čiastočne sprístupnené už koncom minulého roka. V rámci komentovaných prehliadok si ľudia mohli poriadne prezrieť prepracované detaily vzácneho interiéru.

Prevádzka lekárne bude od júla otvorená 7 dní v týždni v čase od 10.00 hod. do 18.00 hod. Ako informuje bratislavský magistrát, v lekárni komora ponúkne nielen plnohodnotnú lekárenskú starostlivosť, vrátane menej rozšírených služieb, ako individuálna príprava liekov, meranie zdravotných parametrov a konzultácie rizika liekových interakcií, ale aj odborný historický výklad zameraný na históriu lekárne u Salvatora a slovenského lekárnictva.

Lekáreň u Salvatora
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Každá profesia má nejaký nenapodobniteľný symbol – či už je ním človek, miesto,
dielo, alebo myšlienka. Symbolom tradície slovenského lekárnictva je nepochybne
Lekáreň u Salvatora so všetkým, čo tento názov znamená – okolnosti jej vzniku,
zachovaný mobiliár, umelecká symbolika, budova a dejinné okamihy, ktoré týmto
priestorom prešli,“ povedal prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

„Som šťastný, že vďaka iniciatíve magistrátu hlavného mesta oddnes môžeme tých takmer tridsať rokov jej zatvorenia považovať už iba za jednu z epizód. Verím, že sme na začiatku veľkého diela, ktoré už nebude iba symbolom, ale reálnym, pevným bodom, ku ktorému sa budú hrdo hlásiť všetci farmaceuti a farmaceutky a hlavne pacientska a turistická verejnosť. Sme pripravení poskytnúť to najlepšie, čo v nás je,“ doplnil Sukeľ.

V budúcnosti by mohli priestory lekárne podľa kompetentných slúžiť aj na vzdelávacie a osvetové účely.

Lekáreň u Salvatora
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Lekáreň s bohatou históriou 

Lekáreň, založená arcibiskupom Jurajom Lippaiom v 17. storočí, prešla viacerými zmenami majiteľov a sídiel, kým našla svoje miesto v Adlerovom dome. Túto ikonickú budovu s novoslohovým priečelím so sochou Salvatora od významného bratislavského sochára Alojza Rigeleho dal postaviť lekárnik Rudolf Adler v roku 1904.


Lekáreň fungovala nepretržite v Adlerovom dome od roku 1904 počas monarchie, Československej republiky, slovenského štátu a aj počas socializmu. Legendárna lekáreň ukončila svoju činnosť až v roku 1995, odvtedy ostali jej priestory verejnosti neprístupné. Po rokoch sa mesto Bratislava stalo výhradným vlastníkom Adlerovho domu a začalo s rekonštrukciou priestorov. Hlavnému mestu sa podarilo odkúpiť aj unikátny a vzácny dobový mobiliár od súkromného zberateľa PharmDr. Erika Kovácsa, ktorý nábytok zreštauroval a tým sa zaslúžil o jeho záchranu pre ďalšie generácie.


Barokový nábytok s vyše 300-ročnou históriou je hlavnou hodnotou lekárne. Predpokladá sa, že tento nábytok pôvodne slúžil v súkromnej lekárni arcibiskupa Juraja Lippaya, ktorý ho daroval jezuitom. Skrinky a poličky boli v roku 1904 doplnené „modernými“ doplnkami – lustrom, váhou, pokladňou a svietidlami.

Lekáreň u Salvatora
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia