Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. apríla 2024, 12:30
Čas čítania 5:04
Timotej Gašper

Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur

Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur
Zdroj: Archív respondenta Petra
ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA SLOVENSKO ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Práca výťahára je nesmierne zodpovedná aj riziková. Svoje o tom vie Peter Struhár, ktorý už roky pracuje na pozícii servisného technika. Okrem toho stavia aj dom, čo mu dáva skvelú kulisu pre natáčanie videí, ktoré sledujú desiatky tisíc fanúšikov.

Aj dnes platí, že remeslo má zlaté dno. Manuálna práca a odborná znalosť v konkrétnom odvetví vie ľuďom na Slovensku mesačne zarobiť tisíce eur, o čom vie aj Peter, ktorý pracuje na pozícii servisného technika výťahov. Na internete ho ľudia poznajú aj vďaka humornému obsahu, ktorým na TikToku a Instagrame baví desiatky tisíc ľudí. 

Peter pre Refresher porozprával o profesii výťahára, podmienkach pri tejto netradičnej práci či o tom, koľko si dokáže zarobiť. Okrem toho počas voľného času svojpomocne kompletne rekonštruuje rodinný dom.

S Petrom sme sa rozprávali v utorok počas obednej prestávky. Hovorí, že pondelky a utorky sú v jeho práci najhektickejšie, keďže má s kolegami po víkende veľa opráv a prehliadok. Na pozícii servisného technika výťahov má aj nočné zmeny, tzv. pohotovosti v prípade náhlych porúch či vyslobodzovania ľudí zo zaseknutých výťahov. 

Ako si sa dostal k práci výťahára?

Nerád žijem v akejkoľvek bubline. Pracoval som ako údržbár, no počas pandémie som bol aj na otcovskej dovolenke doma pri dcérke. Keďže sa však znižovali stavy, prišiel som o prácu a ocitol som sa prvýkrát v živote na úrade práce. Na životopis sa mi potom ozvali práve na pozíciu výťahára. Mal som pár známych, ktorí v tomto odvetví pracovali a povedali mi, že sa tým dá aj dobre zarobiť. Tak som si povedal, veď prečo to neskúsiť, a teraz som tu už tri roky. 

výťah
Zdroj: Archív respondenta Petra

Je pred nástupom povinnosť absolvovať nejaký špeciálny výcvik/kurz?

Ak chceš pracovať na tejto pozícii, dnes už potrebuješ byť aj elektrikár s certifikátom. Je to najmä preto, že často zasahuješ do elektrických rozvodov a podobne. Firmy tiež upozorňujú zamestnancov na to, že pri tejto práci je veľké nebezpečenstvo a riziko úrazu aj smrti. Musíš byť extrémne opatrný, zaistiť si výťah, dbať na kabínu. Dávaš pozor na seba, ale aj na ľudí vo výťahu. Je veľmi dôležité uvedomiť si riziká tohto povolania. 

Odporúčané
V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave 30. apríla 2024, 10:30

Čo v práci robíš najčastejšie?Nedá sa to špecifikovať. Robím údržby, opravy aj vyslobodzovania ľudí. Záleží možno na prioritách. Ak mi zavolá dispečing a som blízko, ideme s parťákom zachraňovať zaseknutých ľudí vo výťahu. Zo zákona na to máme vždy hodinu, no dnes sú ľudia omnoho senzitívnejší aj vystresovanejší, nehovoriac o klaustrofobikoch, čiže sa im snažíme pomôcť, čím skôr sa to dá.

Ak chceš čítať podobných rozhovorov viac, pridaj sa do klubu Refresher+ a získaj prístup k všetkým článkom bez obmedzení. Vyspovedali sme už napríklad slovenského traťového komisára z F1 Tomáša či Lenku z Talianska.

Aký najväčší bizár sa ti stal pri záchrane ľudí? 

Akurát sme s kolegom spomínali na moment, keď nás zavolali do jednej nemocnice.

Im totiž ušiel pacient a pri úteku ešte aj ukradol televízor.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156865 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký najväčší bizár zažil pri vyslobodzovaní ľudí.
  • Koľko si môže výťahár na Slovensku zarobiť.
  • Môže dnes spadnúť výťah ako vo filmoch?
  • Čo je najväčšie riziko pri poruche a prípadnom páde výťahov?
  • Čo si myslí o stavoch výťahov v nemocniciach.
  • Kde v Bratislave by radšej ani nenastúpil do výťahu.
  • Čo robil, keď sa sám zasekol vo výťahu.
Späť
Zdieľať
Diskusia