Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2024, 12:27
Čas čítania 0:46
Radka Klučárová

Číňania prekonali svetový rekord: ich vlak dosiahol rýchlosť 623 km/h. Chcú predbehnúť lietadlo aj prekonať rýchlosť zvuku

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE ČÍNA SPRÁVY ZO SVETA VLAKY
Uložiť Uložené

Podľa expertov je reálne, že vlak dosiahne rýchlosť aj 2 000 kilometrov za hodinu.

Číňania na testovacej dráhe dosiahli rekordnú rýchlosť vlaku, a to až 623 kilometrov za hodinu. S vlakom T-Flight od spoločnosti CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation) majú dokonca ambíciu dosiahnuť rýchlosť neuveriteľných 2 000 kilometrov za hodinu, píše portál Robb Report. 

Na dosiahnutie rekordu potrebovali dokonalé podmienky

Vývojári chcú prekonať hranicu rýchlosti zvuku a dokonca predbehnúť lietadlo. Novinku zatiaľ otestovali v tuneli dlhom dva kilometre, dôležitú úlohu však pri teste zohrávali dokonalé podmienky. Vnútri tunela bol umelo udržiavaný nízky tlak a takmer bezchybne rovná trať. Rozdiel medzi jej najvyšším a najnižším bodom bol iba 0,3 milimetra.

Týmto testom spoločnosť CASIC predbehla aj doterajších rekordérov z Japonska. Doposiaľ najrýchlejším vlakom bol vlak SCMgalev, ktorý dosiahol maximálnu rýchlosť 603 kilometrov za hodinu.

S testovaním Číňania ešte neskončili. V druhom kole testov plánujú postaviť trať dlhú 60 kilometrov a rýchlosť 623 kilometrov za hodinu je podľa toho len začiatkom. Vlak T-Flight by na trati podľa očakávaní mohol dosiahnuť rýchlosť 1 000 kilometrov za hodinu, čím by pokoril aj bežné dopravné lietadlá. Experti však vyslovili ešte odvážnejší plán. Ak pôjde vývoj podľa plánov, je reálna šanca, že vlaková doprava skutočne dosiahne rýchlosť 2 000 kilometrov za hodinu.

najrýchlejší vlak na svete rýchlik CASIC
Zdroj: CASIC
Domov
Zdieľať
Diskusia