Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
1. marca 2024 o 16:21
Čas čítania 1:34
Sponzorovaný obsah

Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť

Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť
Zdroj: Adobe Stock / ecstk22
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOVOLENKA
Uložiť Uložené

Dovolenka v Chorvátsku je medzi slovenskými turistami stále najčastejšou voľbou, a to nielen pre možnosť cestovať individuálne autom alebo autobusom.

Začiatkom nového roka však vstúpil v tejto krajine do platnosti nový zákon o cestovnom ruchu, ktorý prináša niekoľko zmien. Aby vás neprekvapili, pripravili sme ich krátky prehľad.

Chorvátsko — obľúbená destinácia nielen Slovákov

Len počas minulého roka si dovolenku v Chorvátsku zvolilo až 20 miliónov turistov a celkovo tu strávili približne 107 miliónov nocí. Počet prenocovaní tak narástol oproti predchádzajúcemu roku o 3 %. Na dovolenku k moru aj za obdivovaním prírodných krás Chorvátska sa však vydávajú nielen Slováci. Stretnúť tu môžete Čechov, Nemcov a príslušníkov iných národov.

Viac právomocí pre samosprávy

Nový zákon o cestovnom ruchu si dáva za cieľ zabrániť preťaženiu turisticky najviac vyťažených miest. Pri regulovaní turizmu udeľuje väčšie právomoci samosprávam, ktoré majú možnosť ovplyvniť ponuku ubytovacích kapacít. Miestne úrady tak majú k dispozícii potrebné nástroje na rozvíjanie turizmu premyslene a k prospechu tak návštevníkov, ako aj miestnych obyvateľov.

Obmedzenie „apartmanizácie“ aj reštaurácií

Zákon o cestovnom ruchu by mal obmedziť tzv. apartmanizáciu (krátkodobé prenajímanie súkromných objektov). Prenajímanie apartmánov, domov alebo ich častí zaznamenalo v uplynulých rokoch boom — dokonca až polovica z celkových ubytovacích kapacít v krajine je dnes evidovaná v režime „zimmer frei“. Na niektorých miestach sa preto nachádza viac ubytovacích zariadení ako súkromných domov. Mnoho nehnuteľností tu vlastnia aj Slováci.

Odporúčané
V Čiernej Hore sme zažili najkrajšiu dovolenku v živote. Minuli sme skoro 2-tisíc eur V Čiernej Hore sme zažili najkrajšiu dovolenku v živote. Minuli sme skoro 2-tisíc eur 19. júla 2024 o 9:30

Nadmerná ponuka však viedla k preťaženiu infraštruktúry, v mnohých mestách a obciach tiež narástli problémy spojené s množstvom návštevníkov. Na tento fakt si nesťažovali len miestni obyvatelia, ale aj samotní turisti. Župy, mestá a obce majú preto po novom právo obmedziť niekooľko nových možností ubytovania, rozhodovať môžu aj o návštevnosti jednotlivých lokalít alebo konkrétnych miest.

Rovnako môžu zabrániť vzniku nových reštaurácií, barov alebo kaviarní. Už existujúce apartmány a podniky však zatvárať nemôžu. Cieľom je zachovať udržateľnosť cestovného ruchu, zároveň však prispieť k spokojnosti miestnych obyvateľov aj turistov.

Chorvátsko nielen vlastnou dopravou a s možnosťou ušetriť

Chceli by ste si dovolenku v Chorvátsku vychutnať naplno a vyhnúť sa možným problémom s nedostatkom ubytovacích kapacít? Ešte dnes si môžete vybrať z bohatej ponuky hotelov s polpenziou alebo All Inclusive.

Dopravu si pritom môžete zvoliť individuálnu, ak sa chcete vyhnúť únave zo šoférovania, môžete sa rozhodnúť cestovať autobusom. Pokiaľ patríte k tým, ktorí sa rozhodujú na poslednú chvíľu, ideálnou voľbou bude pre vás last minute dovolenka. S last minute dovolenkou však musíte počítať, že niektoré obľúbené destinácie môžu už byť vypredané. Výhodou však je, že ušetríte a spoľahnúť sa môžete na rovnakú kvalitu služieb aj ubytovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia