Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
1. marca 2024, 16:21
Čas čítania 1:34
Sponzorovaný obsah

Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť

Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť
Zdroj: Adobe Stock / ecstk22
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOVOLENKA
Uložiť Uložené

Dovolenka v Chorvátsku je medzi slovenskými turistami stále najčastejšou voľbou, a to nielen pre možnosť cestovať individuálne autom alebo autobusom.

Začiatkom nového roka však vstúpil v tejto krajine do platnosti nový zákon o cestovnom ruchu, ktorý prináša niekoľko zmien. Aby vás neprekvapili, pripravili sme ich krátky prehľad.

Chorvátsko — obľúbená destinácia nielen Slovákov

Len počas minulého roka si dovolenku v Chorvátsku zvolilo až 20 miliónov turistov a celkovo tu strávili približne 107 miliónov nocí. Počet prenocovaní tak narástol oproti predchádzajúcemu roku o 3 %. Na dovolenku k moru aj za obdivovaním prírodných krás Chorvátska sa však vydávajú nielen Slováci. Stretnúť tu môžete Čechov, Nemcov a príslušníkov iných národov.

Viac právomocí pre samosprávy

Nový zákon o cestovnom ruchu si dáva za cieľ zabrániť preťaženiu turisticky najviac vyťažených miest. Pri regulovaní turizmu udeľuje väčšie právomoci samosprávam, ktoré majú možnosť ovplyvniť ponuku ubytovacích kapacít. Miestne úrady tak majú k dispozícii potrebné nástroje na rozvíjanie turizmu premyslene a k prospechu tak návštevníkov, ako aj miestnych obyvateľov.

Obmedzenie „apartmanizácie“ aj reštaurácií

Zákon o cestovnom ruchu by mal obmedziť tzv. apartmanizáciu (krátkodobé prenajímanie súkromných objektov). Prenajímanie apartmánov, domov alebo ich častí zaznamenalo v uplynulých rokoch boom — dokonca až polovica z celkových ubytovacích kapacít v krajine je dnes evidovaná v režime „zimmer frei“. Na niektorých miestach sa preto nachádza viac ubytovacích zariadení ako súkromných domov. Mnoho nehnuteľností tu vlastnia aj Slováci.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Nadmerná ponuka však viedla k preťaženiu infraštruktúry, v mnohých mestách a obciach tiež narástli problémy spojené s množstvom návštevníkov. Na tento fakt si nesťažovali len miestni obyvatelia, ale aj samotní turisti. Župy, mestá a obce majú preto po novom právo obmedziť niekooľko nových možností ubytovania, rozhodovať môžu aj o návštevnosti jednotlivých lokalít alebo konkrétnych miest.

Rovnako môžu zabrániť vzniku nových reštaurácií, barov alebo kaviarní. Už existujúce apartmány a podniky však zatvárať nemôžu. Cieľom je zachovať udržateľnosť cestovného ruchu, zároveň však prispieť k spokojnosti miestnych obyvateľov aj turistov.

Chorvátsko nielen vlastnou dopravou a s možnosťou ušetriť

Chceli by ste si dovolenku v Chorvátsku vychutnať naplno a vyhnúť sa možným problémom s nedostatkom ubytovacích kapacít? Ešte dnes si môžete vybrať z bohatej ponuky hotelov s polpenziou alebo All Inclusive.

Dopravu si pritom môžete zvoliť individuálnu, ak sa chcete vyhnúť únave zo šoférovania, môžete sa rozhodnúť cestovať autobusom. Pokiaľ patríte k tým, ktorí sa rozhodujú na poslednú chvíľu, ideálnou voľbou bude pre vás last minute dovolenka. S last minute dovolenkou však musíte počítať, že niektoré obľúbené destinácie môžu už byť vypredané. Výhodou však je, že ušetríte a spoľahnúť sa môžete na rovnakú kvalitu služieb aj ubytovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia