Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2024, 11:00
Čas čítania 2:33
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Sexi Jenna Ortega zvádza svojho učiteľa v psychologickej dráme Millerovo dievča

RECENZIA: Sexi Jenna Ortega zvádza svojho učiteľa v psychologickej dráme Millerovo dievča
Zdroj: Continental Film
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY JENNA ORTEGA MILLEROVO DIEVČA
Uložiť Uložené

Oplatí sa ísť na horúcu novinku s Jennou Ortegovou?

Prvýkrát vystrčila rožky v seriáli You, kde hrala odvážnu a drzú koketu. Ako rebelka sa ukázala v bláznivom krváku The Babysitter: Killer Queen, následne excelovala v indie dráme The Fallout, kde stvárnila plachú lesbu, traumatizovanú streľbou na škole.

Potom prišli na rad horory X, Scream, Studio 666 a American Carnage. Najväčšiu popularitu však získala ako Wednesday v rovnomennom mysterióznom seriáli o rodinke Addamsovcov. Dvadsaťjedenročná Jenna Ortega je žena mnohých tvárí, no z jej filmografie je zjavné, že obľubuje nekonvenčné a provokatívne postavy.

Jednou z nich je aj tá najnovšia vo filme Miller´s Girl. Hrá tu stredoškoláčku Cairo Sweet, nádejnú spisovateľku, ktorá obľubuje dekadentné diela zakázaných autorov. Rada by niečo podobné raz napísala, ale nemá dostatok skúseností. Začne preto vymýšľať plán, ako zažiť najväčšie dobrodružstvo svojho života a dať ho na papier. 

Do rany jej príde profesor Jonathan Miller (Martin Freeman), spisovateľ, ktorý už dlho nič nevytvoril, pretože ho „zomlel“ život učiteľa a taktiež krutý stereotyp. Jeho žena je vorkoholička a alkoholička a jediný priateľ je jeho kolega z práce. Keď vidí v Cairo potenciál, začne k nej pristupovať úplne inak než k ostatným.

Miller´s Girl Millerovo dievča Jenna Ortega Martin Freeman
Zdroj: Continental Film

Pochopíš obe strany

Literatúra ich zblíži natoľko, že netrvá dlho, kým medzi nimi preskočí prvá iskra. Ich zakázaná láska však nemá budúcnosť. Vyjde ich tajomstvo za dvere študovne alebo si to časom vydiskutujú a pochopia sa navzájom? Nemusíš byť jasnovidec, aby si uhádol, že správna je prvá možnosť.  

 
Režisérka a scenáristka Jade Halley Bartlettová si pre svoj filmový debut vybrala tému, ktorú sme už videli spracovanú aspoň tisíckrát. Aktualizovala ju však do súčasnosti a snažila sa reflektovať najmä dnešnú generáciu prefíkaných a často zákerných tínedžerov, ktorí často nemajú žiadne zábrany a porušujú hranice.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Kopla si aj do šedivých päťdesiatnikov, ktorí na mladé študentky neraz pokukujú ako po údenom. Bartlettová napriek tomu rozpráva príbeh tak, aby sme dokázali pochopiť obe strany. Dokonca aj tú tretiu, teda nezainteresovaného pozorovateľa. Táto vec sa jej darí celkom slušne. Okrem toho funguje nápaditá paralelná montáž či vízie oboch hlavných postáv.

Miller´s Girl Millerovo dievča Jenna Ortega Martin Freeman
Zdroj: Continental Film

Diery v príbehu

Debutantka celkom vydarene buduje napätie medzi žiačkou a učiteľom, čomu dopomáha aj chémia medzi hereckou dvojicou. Freeman má veľkú charizmu, Ortega zase lišiackym úsmevom a zvodným pohľadom zámerne skúša limity.

Celkom vtipné sú vedľajšie postavy, kamarátka hlavnej hrdinky Winnie (Gideon Adlon) a telocvikár Boris (Bashir Salahuddin). Taktiež sa doberajú, ale vedia, kedy treba skončiť. Všetci spolu vytvárajú zvláštny štvoruholník plný protikladov.

Mysteriózne prvky v štýle Edgara Allana Poea sú zbytočným klišé. Sú samoúčelné a príbeh nijako neposúvajú vpred. Skôr vyrušujú a mätú diváka. Rovnako rušivo pôsobia aj diery v príbehu ústrednej postavy.

O Millerovi vieme dosť, no Cairo je záhada, ktorú nevie nikto rozlúštiť, pretože ako postava vlastne nemá poriadne dotvorený charakter. Nevieme a ani sa nedozvieme, prečo ju rodičia nechali samu v obrovskom dome len tak, prečo neustále cestujú, keď sú obaja právnici, ani prečo chodí sama peši a cez les každý deň do školy. Pôsobí to všelijako, len nie autenticky. 

Miller´s Girl Millerovo dievča Jenna Ortega
Zdroj: Continental Film

Zlyhanie v koncovke

Bartlettová však zlyháva najmä v koncovke, teda v najdôležitejšej časti filmu, keď by sme mali prežívať emócie s postavami. To sa nedeje. Na vine je trocha naivný a umelý scenár. Režisérka akoby všetko stavila na „šťavnatý“, pútavý námet, no nedokázala s ním patrične pracovať a dostatočne ho ozvláštniť, respektíve okoreniť.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Miller´s Girl neponúka nič kontroverzné ani originálne, bojí sa vyčnievať z radu a taktiež ísť viac do hĺbky. Od polovice filmu ide preto o celkom slušnú nudu. Vyostrené konflikty medzi postavami sú málo dôveryhodné, finále je až zarážajúco odfláknuté. 

Je to škoda, pretože snímka mala potenciál byť novým zimným kinohitom. Spracovanie je slušné, herecké výkony nadpriemerné, no čo sa týka scenára a dramaturgie, Bartlettová má rozhodne na čom pracovať. Ak však miluješ Jennu Ortegovú a chceš ju vidieť v role, akú doposiaľ nikdy nehrala, nedaj sa odradiť a navštív kino. Ona svoju prácu odviedla skvele. Snímke udeľujeme šesť bodov z desiatich

Jenna Ortega
Zdroj: Continental Film
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia