Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti Kaufland.
30. novembra 2023, 9:00
Čas čítania 1:13
Sponzorovaný obsah

Toto je asi najväčšia nástenná maľba na Slovensku. Má 1 000 štvorcových metrov a nájdeš ju pri známom obchode v Bratislave

Toto je asi najväčšia nástenná maľba na Slovensku. Má 1 000 štvorcových metrov a nájdeš ju pri známom obchode v Bratislave
Zdroj: Kaufland
ZAUJÍMAVOSTI KAUFLAND SLOVENSKÍ UMELCI SLOVENSKO UMENIE
Uložiť Uložené

Mladí umelci to natreli známemu obchodnému reťazcu na bratislavskej Patrónke.

Keď sa spojí chuť vytvoriť niečo originálne s energiou pouličného umenia, vznikne nápad, ktorý zaujme. Tak ako múr na parkovisku predajne Kaufland na bratislavskej Patrónke, ktorý sa nedávno zmenil na netradičné fasádne dielo. O jeho výslednú podobu sa postarala talentová umelkyňa Lera Sxemka.

Nie je to prvýkrát

S myšlienkou pretvoriť vizuálne neatraktívny oporný múr na pouličné umenie prišiel známy predajca potravín po prvý raz v roku 2021.

Na uvedenie netradičného nápadu do života vtedy oslovil skupinu NatretoProjekty – Natreto. Tento mladý tím umelcov sa venuje nástenným veľkoplošným maľbám, písmomaliarstvu a grafickému dizajnu. Pod vedením Viktora Fehera na parkovisku predajne Kaufland vo Vranove nad Topľou vytvorili mozaiku či skôr tapetový patern, ktorý výrazne osviežil fádny, 200 metrov dlhý múr.

kaufland
Zdroj: Kaufland

Tento rok reťazec posunul myšlienku podpory mladého pouličného umenia ešte o krok ďalej. Na svojich sociálnych sieťach zrealizoval anketu a dal hlasujúcim možnosť vybrať z alternatívnych návrhov od troch talentovaných umelcov tú kreatívnu cestu, ktorá by ich oslovila najviac.

kaufland
Zdroj: Kaufland

Víťazný návrh od autorky Lery Sxemky tak odráža zároveň vkus a cítenie zákazníkov, ktorí tu pravidelne nakupujú.

„Farebná, šťavnatá a zábavná maľba na stenách bola vytvorená  so zámerom zlepšovať náladu a svojou hravou formou pripomenúť návštevníkom, aby život nebrali tak vážne. Jedzte čerstvé produkty, pite viac vody a nakupujte v Kauflande!” hovorí autorka.

Príprava a realizácia trvali mesiac

Pravdepodobne najväčšia nástenná maľba na Slovensku s celkovou plochou 1000 m2 vznikala aj tentoraz pod vedením skúseného tímu maliarov z firmy Natreto. Na maľbe sa okrem autorky návrhu Lery Sxemky podieľali aj Viktor Feher, Maroš Juhás a Jakub Staš.

Výsledné dielo na bratislavskú Patrónku prinieslo viac svetla a najmä radosti z pestrých farieb. Keďže povrch steny nebol v najlepšej kondícii, Lera Sxemka zvolila jednoduchý motív.

Dnes už je jasné, že pestré farebné odtiene pozitívne vplývajú na okoloidúcich, dodávajú miestu veselú atmosféru a okoloidúci sa tešia z usmievavých komiksových výjavov. Zbehni si ich obzrieť tiež.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia