Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. októbra 2023, 12:55
Čas čítania 1:06
Samuel Barienčík

Elon Musk trolluje Wikipédiu. Ponúka im miliardu, ak si zmenia názov na vulgárnu slovnú hračku

ZAUJÍMAVOSTI ELON MUSK OSOBNOSTI PENIAZE
Uložiť Uložené

Najbohatší muž planéty prišiel s bizarnou ponukou. Wikipédii dal dokonca aj časovú uzávierku.

Elon Musk ponúka miliardu dolárov známej internetovej encyklopédii Wikipédii pod bizarnou podmienkou. Šéf Tesly a majiteľ sociálnej siete X, kedysi známou skôr pod menom Twitter, chce, aby zmenila svoj názov na D*ckipedia, upozorňuje Unilad.

Jeho podmienkou teda je, aby sa názov spoločnosti zmenil na vulgárnu slovnú hračku spojenú s mužskými genitáliami. Najbohatší človek na svete zverejnil výzvu spoločne so snímkou obrazovky z Wikipédie, kde spoluzakladateľ Jimmy Wales žiadal o peniaze. Táto bezplatná služba totiž funguje na základe milodarov ľudí a investorov z celého sveta. Starajú sa o ňu najmä dobrovoľníci, ktorí jednotlivé články pridávajú, prípadne prekladajú do iných jazykov.

Keď jeden z používateľov naliehal, aby tak Wikipédia urobila, Elon pridal ďalšiu podmienku, a to na ako dlho by mal byť jej názov zmenený: „Minimálne jeden rok. Nerobím si žarty,“ dodal miliardár a zároveň apeloval na svojich fanúšikov, aby pridali emotikony kravy a exkrementu na jeho stránku na Wikipédii.

elon musk wikipedia
Zdroj: Twitter/@elonmusk

„Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo chce nadácia Wikimedia Foundation toľko peňazí? Určite nie sú potrebné na prevádzku Wikipédie. Do telefónu sa vám doslova zmestí kópia celého textu. Tak načo sú tie peniaze? Zvedavé mysle to veľmi zaujíma,“ zamýšľal sa nahlas technologický miliardár na svojej platforme X.

Odporúčané
Thia Vittek: So známym menom to nie je ľahké, zažila som šikanu. No učili ma, že to, čo nejde ľahko, si viac vážime (Rozhovor) Thia Vittek: So známym menom to nie je ľahké, zažila som šikanu. No učili ma, že to, čo nejde ľahko, si viac vážime (Rozhovor) 28. apríla 2024, 12:30

Na túto otázku odpovedala hovorkyňa nadácie Wikimedia Foundation Samantha Lienová ešte v roku 2015, ktorá pre denník The Washington Post vysvetlila, že peniaze potrebujú ako rezervu, aby dokázali prevádzkovať sieť.

„Na základe pokynov správnej rady nadácie Wikimedia predstavuje naša rezerva jeden rok prevádzkového rozpočtu. Ak by sa vyskytli okolnosti, ktoré by ovplyvnili našu schopnosť získať tieto prostriedky počas tohto obdobia, mohli by sme sa dostať do naliehavej situácie. Táto rezerva je teda akási bezpečnostná sieť, ktorá má Wikipédiu pred takouto možnosťou ochrániť,“ dodala Lienová.

Elon Musk na MET Gala 2022.
Elon Musk na MET Gala 2022. Zdroj: Getty Images/NDZ/Star Max/GC Images
Domov
Zdieľať
Diskusia