Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. augusta 2023, 14:30
Čas čítania 7:00
Adam Novosad

Slovák robí na lešeniach v Nemecku: Mám tu taký dobrý plat, že do pár rokov chcem nakúpiť byty a zarábať na prenájme (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Patrik robí lešenára viac ako rok, no už si plánuje založiť vlastnú partiu. Do budúcnosti má smelé plány, pretože do 8 rokov sa chce vrátiť naspäť na Slovensko a zarábať na nehnuteľnostiach.

„Vlastná partia je už v štádiu riešenia. Budem si viesť partiu, ale budem naďalej robiť subdodávateľa pod slovenskou firmou, ktorá nám vyrieši všetko od cesty až po ubytovanie,“ hovorí 20-ročný lešenár Patrik, ktorý sa chce po roku práce na zákazkách v Nemecku postupne osamostatniť. Nie je to jednoduché, ale on verí svojim schopnostiam.

Odporúčané
Martin vymenil košeľu za montérky: Čistením fasád zarobím viac peňazí ako analytik v klimatizovanej kancelárii (Rozhovor) Martin vymenil košeľu za montérky: Čistením fasád zarobím viac peňazí ako analytik v klimatizovanej kancelárii (Rozhovor) 9. augusta 2023, 9:30

Občas s partiou dostanú zákazku, pri ktorej musia postaviť lešenie vo výške viac ako 50 metrov, alebo pracujú na vzácnom historickom kostole. „Na tom kostole v Stuttgarte sme napríklad prerábali strechu, ktorá bola taká vzácna, takže sme sa jej nesmeli ani dotknúť,“ smeje sa.

Do budúcnosti má už jasné plány. „Chcel by som zainvestovať do nehnuteľností, nakúpiť pár bytov a dať ich do prenájmu, pretože z nemeckého platu sa na akontácie úverov dá našetriť relatívne rýchlo,“ vysvetľuje Patrik.

lešenár
Zdroj: Patrik / Refresher

Dnes máš 20 rokov. Do Nemecka si odišiel pracovať hneď po strednej škole?Áno, hneď po strednej. Vyštudoval som elektrotechnickú školu, ale už počas štúdia som vedel, že po skončení budem chcieť ísť do zahraničia. V Nemecku na lešeniach už robili moji kamaráti, tak som im rovno povedal, nech so mnou počítajú, že pôjdem s nimi. 

Ten proces, ktorý musí človek zvládnuť pred odchodom, nie je taký náročný. V prvom rade si treba vybaviť živnosť, podpísať zmluvu so slovenskou firmou, vybaviť si formulár na prácu v zahraničí a hlavne si nakúpiť potrebné veci. Keďže robím na lešení, potreboval som výbavu ako popruhy, prilbu, kladivo a račňu.

Je ťažké si nájsť prácu v Nemecku, ak tam nikoho nepoznáš?

Myslím si, že do Nemecka sa vie dostať hocikto, kto skončí školu a otvorí si živnosť, ale je to oveľa jednoduchšie, keď tam už máš kamarátov a vedia ti s tým pomôcť. Takto na začiatku je fajn, že síce robíš v Nemecku, ale nemusíš hneď ovládať nemčinu.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Zvykne sa tam pracovať v partii štyroch ľudí, pričom jeden je nemčinár. Ja som sa nemčinu začal učiť po polroku, normálne som si zaplatil hodinu s lektorkou a snažím sa naučiť čo najviac, lebo by som si chcel čoskoro založiť svoju vlastnú partiu.

Keď porovnávam Slovensko s Nemeckom, tak dosť vidno rozdielny životný štandard.

Ty v Nemecku robíš lešenára. Čo všetko je tvojou náplňou práce?

Aktuálne pracujeme v slovenskej firme, ktorá nám v Nemecku vždy zadá stavbu, dostaneme adresu a účtovníčka nám v blízkosti vybaví ubytovanie. Ubytovanie nám platí firma. Vopred vieme, ako dlho tam približne budeme, takže nám rezervuje ubytovanie podľa toho. Každé ráno potom chodíme do práce na siedmu a robíme to, čo je akurát potrebné. Môžeme stavať lešenie, rozkladať či demontovať.

lešenár
Zdroj: Patrik / Refresher

Koľko si ako lešenár dokážeš zarobiť? Oveľa lepšie ako na Slovensku?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 142941 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko tisíc eur si Patrik mesačne zarobí ako lešenár v Nemecku.
  • Čo mu najviac prekáža na Slovensku, keď sa vracia z Nemecka.
  • V akej najvyššej výške doteraz na lešení pracoval. 
  • Kedy plánuje založiť vlastnú partiu a chodiť na zákazky ako vedúci. 
  • Na čo pozýva kamarátov, keď sa z Nemecka vráti s plnou peňaženkou.
  • Ako chce z nemeckého platu investovať do nehnuteľností a zarábať na tom.
Domov
Zdieľať
Diskusia