Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2023 o 12:27
Čas čítania 1:56
Jana Chovancová

Nahnevaný Sajfa o Austrian Airlines: Na letisku nám rozdelili miesta, lebo bolo lietadlo preplnené. Čo na to hovorí stevard?

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH MATEJ SAJFA CIFRA
Uložiť Uložené

Prečo aerolínie predávajú viac lístkov, ako by mali, a čo sa dá robiť, aby si tomu mohol predísť?

Slovenský moderátor Matej Sajfa Cifra sa spoločne s manželkou Veronikou a deťmi vydali rakúskou národnou leteckou spoločnosťou Austrian Airlines na dovolenku. Na letisku ich čakalo nepríjemné prekvapenie. O príhodu sa moderátor podelil vo svojom instagramovom príbehu. 

Letecká spoločnosť musela rodinu pre nedostatok miesta v lietadle rozdeliť. „Celá rodina sme mali kúpený biznissclass na rodinnú dovolenku a na letisku nám povedali, že jeden z nás musí ísť do economy, lebo lietadlo je overbooked. Ako kompenzáciu nám ponúkli 500 €. Na otázku prečo my, keď letíme s dvomi malými deťmi, povedali, že to určil systém a nevedia s tým nič spraviť,“ napísal Sajfa, pričom dodal, že malo ísť o jedenásťapolhodinový let. 

Odporúčané
Prečo sa v lietadle zaťahujú rolety a tlieskať či netlieskať po pristátí? TOTO sú odpovede na 5 najčastejších otázok o lietaní Prečo sa v lietadle zaťahujú rolety a tlieskať či netlieskať po pristátí? TOTO sú odpovede na 5 najčastejších otázok o lietaní 15. júla 2023 o 9:00

Prečo sa to deje? 

O rovnakých a podobných situáciách natočil pred nedávnom video známy cestovateľ a influencer Milan bez mapy. Hlavným dôvodom, prečo ľudí v lietadle presádzajú alebo ich dokonca do lietadla nepustia, je, že letecké spoločnosti predajú viac leteniek, ako je miest v lietadle. Nedáva to zmysel, skutočne sa to však deje. 

„Každá aerolinka chce mať lietadlo plné, lebo prázdne sedadlo nezarába. Z toho dôvodu robia letecké spoločnosti takzvaný overbooking, keď predajú viac leteniek, ako majú sedadiel na palube,“ vysvetľuje Milan. Vraví, že to spoločnostiam väčšinou vychádza, pretože rátajú napríklad aj s tým, že niekto zmešká let. 

Ďalej Milan vysvetľuje, že každý, kto sa do situácie odmietnutého pasažiera dostane, má nárok na kompenzáciu v hodnote 250 až 600 eur, nárok na prebookovanie a novú letenku. Častokrát podľa neho aerolínie ponúkajú aj ubytovanie. 

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia