Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. júna 2023, 14:30
Čas čítania 6:47
Adriana Královičová

Slovenský barber Martin: V kresle mi sedeli ľudia, ktorí pracovali so Snoop Doggom či s Travisom Scottom, vždy ma to inšpiruje

KULTÚRA OSOBNOSTI ROZHOVORY SLOVÁCI ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Elite Barber je dnes otvorený v mestách po celom Slovenku. Martin odišiel do Amsterdamu, kde sa za rok stihol vypracovať na kreatívneho riaditeľa známej barber značky.

Martin Miškolci budoval svoj biznis už od strednej školy, kamarátov a známych strihal v kúpeľni aj v garáži. Neskôr dostal možnosť strihať u kamarátky v kaderníckom salóne. So svojou prácou sa s ľuďmi delil na Instagrame a hneď sa mu začali hrnúť zákazky. V tom čase študoval na Obchodnej akadémii v Trenčíne, v práci však trávil viac času ako v škole. Rozhodol sa, že z tejto školy odíde a začne študovať kaderníctvo. 

S rozbehom Elite Barberu mu pomáhal brat, ktorý je doteraz dôležitou súčasťou značky. Okrem barbershopov neskôr založili aj akadémiu Elite Barber Academy. „Vieš, nemal som predstavu, že budem 20 rokov stále len strihať, chcel som náš brand posunúť na vyšší level. Prevádzka v Trenčíne je dvojposchodová, mali sme výhodu, že sme nemuseli hľadať ďalší priestor. Nakoniec sa nám ako prvej firme na Slovensku podarilo vybaviť oprávnenie na vydávanie akreditovaných certifikátov schválených ministerstvom školstva,“ hovorí pre Refresher Martin Miškolci.

Momentálne žije v Amsterdame, kde sa stihol za rok vypracovať na pozíciu kreatívneho riaditeľa významnej barberskej značky Menspire. V článku sa dočítaš, aké boli jeho začiatky, či sa v prvých rokoch dokázal ako barber uživiť, no aj to, ako sa mu dnes žije a pracuje v Amsterdame.

Odporúčané
Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) 30. apríla 2024, 9:30

Ak ťa bavia príbehy úspešných Slovákov a Sloveniek, určite si prečítaj rozhovor s Jakubom Reisom, ktorý pracuje pre Louis Vuitton, s úspešnou fotografkou Máriou Švarbovou či módnym návrhárom Borisom Kráľom. S členstvom v klube Refresher+ môžeš všetky rozhovory čítať bez obmedzenia.

barber, slovenský barber, slovák v zahraničí, martin miškolci, elite barber
Zdroj: Archív: Elite Barber

Založil si salón ešte v čase, keď barbering nebol taký trend. Kde vznikla prvotná myšlienka?

Venujem sa tomu už sedem rokov, prvý salón som otvoril ako 18-ročný. Vtedy, ako hovoríš, nebol barbering takým trendom, ako je to teraz. Keď som začínal, bolo to ešte v plienkach. Na Slovensku sa otvárali prvé salóny, nejaké pánske holičstvá, samozrejme, boli, ale neboli to značky. Môj vzor bol Čech Laky Royal Cut, on mal vtedy „boom“ a kraľoval domácej barber scéne.


V podstate sa to začalo ako hobby. Strihal som zo srandy kamarátov všade, kde sa dalo, v záhrade aj v skateparku. Strihal som kamaráta prvýkrát a nedopadlo to vôbec zle. Na základe toho sa mi ostatní „chalani“ zverili o pár dní tiež. Proste to bol „freestyle“ v kúpeľni aj v garáži. Ale vtedy to bolo čisto o zábave, to sa, samozrejme, nedalo považovať za barbering.


Kedy ti došlo, že by to mohlo fungovať?

Založil som si zo srandy stránku na Instagrame, kam som pridával fotky svojich výtvorov. Začalo sa mi ozývať veľa ľudí, hlavne z môjho okolia. Býval som s bratom, robil som to u nás v kúpeľni. Samozrejme, v tom byte to začalo narúšať naše súkromie, pretože tam stále niekto chodil. Brat mi vtedy povedal, že buď mám s tým skončiť, alebo si mám nájsť nejaké miesto na strihanie.


V tom čase si však ešte študoval na strednej škole, čo si teda urobil? 

Áno, ja som tých stredných škôl vystriedal veľa, pretože ma nič nenapĺňalo. Známa mala kaderníctvo, tak som tam chodil po škole strihať kamarátov. Dá sa povedať, že odvtedy sa začínajú datovať moje barberské začiatky. Trenčín je veľmi malé mesto, ku všetkým sa to hneď dostalo a chceli odo mňa strih, posúvali vlastne môj kontakt ďalej.

Čo sa týka Amsterdamu, stretávam tu milióny kreatívnych a inšpiratívnych ľudí. Ani ich nemusím hľadať, celý deň sa mi striedajú v kresle. Strihal som ľudí, ktorí pracovali so Snoop Doggom aj s Travisom Scottom. Inšpirujú ma preto, že robia, čo ich baví, a robia to dobre.

Ako som spomínal ten Instagram, vtedy som sa volal Elite Cut. Názov sme vymysleli večer pri pive, „kamoši“ sa smiali, že vlastne áno, ty striháš elitu, mysleli tým seba. (smiech) V tom čase som študoval na obchodnej akadémii, predtým som študoval na gymnáziu. Keďže mi pribúdalo zákazníkov, trávil som viac času v práci ako v škole. Moc ma to nenapĺňalo, a tak som sa rozhodol odísť. Chcel som študovať kaderníctvo a to som si dokončil na inej škole. 

Čo bolo potom?

V tom čase za mnou prišlo viac ľudí, že mi chcú otvoriť salón. Môj brat mi povedal, že mám ešte počkať, on mi s tým pomôže a založíme si ten salón spolu. Tak som ešte zostal v tom kaderníctve a popritom sme dávali dokopy peniaze.

Strihal si počas svojej kariéry nejaké známe osobnosti? 

Táto otázka mi nie je veľmi príjemná, každého beriem úplne rovnako. Neviem vlastne ani špecifikovať, kto je celebrita. No ak to mám nejak zhrnúť, sedeli u mňa herci, speváci, tanečníci aj moderátori. Čo sa týka Amsterdamu, stretávam tu milióny kreatívnych a inšpiratívnych ľudí.

Odporúčané
Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc 29. apríla 2024, 9:30

Ani ich nemusím hľadať, celý deň sa mi striedajú v kresle. Strihal som ľudí, ktorí pracovali so Snoop Doggom aj s Travisom Scottom. Inšpirujú ma preto, že robia, čo ich baví, a robia to dobre.

Dostávaš niekedy od klientov požiadavky, ktoré odmietaš urobiť?

Vždy sa, samozrejme, snažím vyhovieť. Aj keď sú niekedy požiadavky zákazníka hlúpe, asi sa mi nestalo, že som niečo odmietol urobiť. Keď príde zákazník, že chce vyholiť polku hlavy, poviem mu na to svoj názor. Dám mu nejaký feedback, že sa mu to nebude hodiť, nie je to v móde, ale ak on to tak chce a bude sa cítiť fajn, nebudem ho odhovárať. 

Jediné, čo nemám rád, je to, keď mi niekto „kecá“ do toho, ako mám strihať. Venujem sa tomu niekoľko rokov, musel som sa toho veľa naučiť, takže viem, čo mám s vlasmi robiť. To je, ako keď prídeš k zubárovi. Jeho takisto nebudeš poučovať, sadneš si do kresla, otvoríš ústa a je to.  

barber, slovenský barber, slovák v zahraničí, martin miškolci, elite barber
Zdroj: Archív: Elite Barber

Otvoriť si salón počas štúdia na strednej škole asi nebolo ľahké, aj keď ti pomohol brat.

Tým, že sme išli do priestoru, ktorý vôbec nebol nastavený na salón, tak sme prerábali úplne všetko. Jasné, že sme mali nejaký budget, ale presiahli sme ho. Nechceli sme skončiť pri tom, že sme tam dali 5 000 eur a bodka. Chceli sme v tom čase ľuďom priniesť skvelý servis s perfektným vybavením. Od začiatku sme sa zamerali na komplexné, nehovorím, že nadštandardné, služby. Čo sa týka brata, áno, pomáhali sme si navzájom. On dodnes vedie tú biznisovejšiu stránku značky.

Odporúčané
Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará 28. apríla 2024, 16:30

Samozrejme, začiatky neboli ľahké. Keď začínaš podnikať, investuješ veľa peňazí a nevieš, či sa ti niekedy vrátia späť. Bolo to iné, ako keď som pracoval ako študent u kamarátky v kaderníctve. S Elite Barberom prichádzali faktúry, nájom a tak ďalej. Povedal by som, že prvý rok bol určite ťažký, ale dokázali sme z toho vyžiť. 

Elite Barber mal neskôr pobočky vo viacerých slovenských mestách, no neostal si len pri strihaní a začal si školiť.

Áno, chcel som sa zdokonaľovať vlastne aj ja sám. Do Trenčína sme si zavolali barbera z Čiech, ukázal nám veľmi zaujímavé varianty, ako sa dajú strihať vlasy. Bol som úplne nabudený a povedal som si, že to chcem všetko vedieť. Začal som chodiť na školenia aj do zahraničia. Tak som zbieral skúsenosti, no a výtvory som uverejňoval na Instagram. Ľudí veľmi zaujímalo, aké techniky strihu používam a aký mám postup.

Chcel som to posúvať ďalej, videl som v tom veľký zmysel. Vieš, nemal som predstavu, že budem 20 rokov stále len strihať, chcel som náš brand posunúť na vyšší level. Prevádzka v Trenčíne je dvojposchodová, mali sme výhodu, že sme nemuseli hľadať ďalší priestor. Dole sa strihalo, hore vznikla akadémia Elite Barber Academy. Predtým som robil súkromne školenia, dostával som dobré feedbacky. Dnes kurz trvá z časového hľadiska 350 vyučovacích hodín a stojí 1 700 eur. 

Začiatky boli náročné, musel som si spraviť všetky potrebné kurzy, aby som mohol školiť. Schvaľoval to štát, úrady a tak ďalej. Nakoniec sa nám ako jedinej firme na Slovensku podarilo to, že môžeme robiť tieto kurzy a vydávať akreditované certifikáty. Ako barber môžeš pracovať ako personal stylist pre rôzne značky ako Prada, Nike alebo „kreatívec“ pre rôzne show či videoklipy. Možností, ako môžeš v oblasti barberingu rásť, je naozaj veľa. 

Dnes žiješ v Amsterdame a ako barber si si urobil meno aj tam. Ako si sa dostal do ich komunity? 

V mojom okolí veľa ľudí chodilo na Work and Travel alebo Erasmus. Vždy keď sa odtiaľ vrátili, rozprávali, čo všetko zažili a koho spoznali. Začalo ma to lákať. Milujem Slovensko, no prišla myšlienka, že na chvíľu odídem. Mal som odísť do Petrohradu za jedným barberom, s ktorým som bol dlho v kontakte. Pre vojnu som neodišiel. Tak som sa začal rozhliadať niekde inde. Celý Elite Barber sme, samozrejme, nastavili tak, že pôjdem na dlhšie preč, no nevedel som, či na pol roka či viac. Vyskúšal som Amsterdam. 

Odporúčané
Thia Vittek: So známym menom to nie je ľahké, zažila som šikanu. No učili ma, že to, čo nejde ľahko, si viac vážime (Rozhovor) Thia Vittek: So známym menom to nie je ľahké, zažila som šikanu. No učili ma, že to, čo nejde ľahko, si viac vážime (Rozhovor) 28. apríla 2024, 12:30

Ozval som sa Menspire, jednej veľmi známej značke v oblasti barberingu. Je to globálny brand, ktorý má 28 salónov po celom svete. Opýtal som sa ich, či by som nemohol prísť na pár mesiacov „hosťovať“ ako barber do ich salónu v Amsterdame, a oni súhlasili.

Najskôr som bol stylista, neskôr senior stylista. Ťažké to bolo hlavne s angličtinou, no musel som sa ju naučiť, keďže som s ľuďmi v kontakte každý deň. Prvé tri mesiace som sa naozaj musel len učiť. 

barber, slovenský barber, slovák v zahraničí, martin miškolci, elite barberbarber, slovenský barber, slovák v zahraničí, martin miškolci, elite barberbarber, slovenský barber, slovák v zahraničí, martin miškolci, elite barberbarber, slovenský barber, slovák v zahraničí, martin miškolci, elite barber
Zobraziť galériu
(9)

Dnes sa tam už nevenuješ len stylingu a strihu, však? 

Áno, povýšili ma na kreatívneho riaditeľa. Momentálne tu strihám aj školím. Mávam jednodňové aj viacdňové kurzy. Popritom sa im starám o sociálne siete. Dávam im dokopy kontent, organizujem eventy, proste robím všetko, čo sa dá. 


Dnes som tu už rok a vyzerá to tak, že tu ešte chvíľku ostanem. (smiech) Vidím, že tu osobnostne rastiem, doma všetko funguje a dá sa na to dohliadať aj odtiaľto. Brat je doma, čiže sa nemusím obávať, máme pravidelný kontakt. 

Zarobíš si v Amsterdame viac ako na Slovensku? 

Ja som sa svojho platu z Elite Barberu „vzdal“, a teda peniaze ostávajú značke. V Amsterdame je veľmi drahý život. V podstate peniaze, ktoré zarobím tu, mi ostávajú na môj súkromný život. Bývam s kolegom, nájom spolu platíme 2 600 eur mesačne. Len samotný účes stojí u mňa 50 eur, čo je dvojnásobok oproti Slovensku. 

Odporúčané
Bella Thorne: detská hviezda Disney si na Onlyfans zarobila milióny. Založila aj spoločnosť na pestovanie marihuany Bella Thorne: detská hviezda Disney si na Onlyfans zarobila milióny. Založila aj spoločnosť na pestovanie marihuany 27. apríla 2024, 14:30

Keď si však zoberiem, čo som zarobil doma a čo všetko som platil a čo zarobím tu a čo všetko musím platiť tu, asi sa mi žilo lepšie na Slovensku. (smiech) Samozrejme, človek sa nejako už vypracoval. Na začiatku to také nebolo, nemal som žiadnu klientelu. Dnes som viac stabilizovaný a mám tu jednoducho normálny život. V budúcnosti chceme určite expandovať so značkou Elite Barber aj do zahraničia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia