Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. apríla 2023, 14:00
Čas čítania 3:13
Ema Stanovská

„Erekcia je plne viditeľná, nehýbte sa.“ V roku 1994 mal pár sex v MRI prístroji, výsledná snímka priniesla revolučné zistenie

„Erekcia je plne viditeľná, nehýbte sa.“ V roku 1994 mal pár sex v MRI prístroji, výsledná snímka priniesla revolučné zistenie
Zdroj: The BMJ
ZDRAVIE SEXUALITA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Áno, penis sa pri sexe musí zakriviť. Takto sa z „umeleckého experimentu“ stal výskum, ktorý prepísal 500 rokov staré anatomické predpoklady.

Ešte do roku 1994 si väčšina ľudí myslela, že ženská vagína je ako „rovný tunel“, do ktorého prenikne penis bez akejkoľvek zmeny tvaru. Táto predstava vychádzala z náčrtu slávneho maliara Leonarda da Vinciho. Nik ho však neoveril – až do 90. rokov 20. storočia, keď vedcom napadlo „zatvoriť“ muža a ženu do prístroja magnetickej rezonancie (MRI). O bizarnom experimente písal portál Vice.

Kresba Leonarda da Vinciho, ktorá vznikla niekedy v rokoch 1492 až 1494, zobrazuje niečo ako „röntgenovú“ snímku ženských pohlavných orgánov, do ktorých preniká mužský penis. Ženskú vagínu znázornil ako rovný valec vedúci k chrbtici. Aj v modernej dobe všetci ďalší ilustrátori rátali s tým, že penis sa pri pohlavnom styku nemusí ohýbať ani nijako prispôsobovať ženským orgánom.

Skica pohlavných orgánov maliara Leonarda da Vinciho, ktorú vytvoril niekedy v rokoch 1480 až 1492.
Skica pohlavných orgánov maliara Leonarda da Vinciho, ktorú vytvoril niekedy v rokoch 1480 až 1492. Zdroj: The royal society publishing

Túto predstavu narušil až v 90. rokoch holandský vedec Menko Victor „Pek“ van Andel, ktorý bol okrem iného aj spoluvynálezcom umelej rohovky. Napadlo mu, že vytvorí „umelecký obraz“ ženského reprodukčného traktu počas súlože pomocou prístroja magnetickej rezonancie. Na tento účel ho nik predtým nepoužil.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

V Refresheri informujeme o zaujímavých lekárskych a vedeckých poznatkoch. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať témy Veda a výskum a Zdravie. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup ku všetkým prémiovým článkom.

Zvolili polohu „na lyžičky“

Vedec prekvapivo nemal problém nájsť „modelov“ na tento experiment. Stali sa nimi jeho kamaráti –holandský pár Ida Sabelisová a jej priateľ Jupp. Ida vraj s účasťou na projekte súhlasila hlavne preto, že bola vášnivou antropologičkou, ktorá vo svojej mladosti bojovala za práva žien. Navyše, Pek van Andel mal akademickú vážnosť, ktorá podľa nej zaručovala, že sa z projektu nestane pornografia.

Ida v rozhovore pre Vice spomína, že bola „vzrušená a nervózna, ale nie veľmi nadržaná“. Podľa vlastných slov ju zarazilo, že bola jediná žena v miestnosti a celý tím tvorili muži. Jej partner Jupp si mal na ňu pôvodne ľahnúť v misionárskej polohe, ale Ida to zamietla s tým, že ju táto poloha nevzrušuje. Zvolili teda polohu „na lyžičky“ – Ida na boku, jej partner za ňou. Z MRI prístroja im vyčnievali len nohy.

Keďže traja mužskí výskumníci ich pozorovali v kabíne cez hrubú sklenenú tabuľu, Jupp sa obával, že nebude mať erekciu. Ida však tento problém vyriešila „ručne“. Dvojica si vraj užila romantickú chvíľku aj napriek tomu, že MRI je veľmi hlučný prístroj. „Bolo tam príjemne teplo a naozaj sa nám podarilo užiť si jeden druhého dôverným spôsobom,“ povedala Ida.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Z času na čas cez interkom zapraskala inštrukcia a obaja vybuchli smiechom. „Erekcia je plne viditeľná vrátane koreňa. Držte tú pózu,“ prihovoril sa občas nahému páru jeden z výskumníkov. Aby sa snímky správne podarili, dvojica sa vtedy nesmela nejaký čas pohnúť.

Penis v tvare bumerangu

Keď vyšli, boli nahí, spotení a podľa vlastných slov sa cítili ako „buchty vytiahnuté z horúcej pece“. Snímky boli podľa slov ženskej účastníčky „nádherné“ a „ukazovali toľko detailov, že stratila reč“. Juppov penis bol zakrivený do tvaru bumerangu a zvieral uhol asi 120 stupňov. To sa úplne priečilo skiciam Leonarda da Vinciho. Pek vtedy podľa portálu Vice vytvoril viac než len umelecké dielo – prepísal približne 500 rokov staré anatomické predpoklady.

Penis sa pri sexe ohýba do tvaru bumerangu.
Penis sa pri sexe ohýba do tvaru bumerangu. Zdroj: The BMJ

Pek zaslal skeny do časopisu Nature, pričom Ida bola ich spoluautorkou, ale časopis ich bez vysvetlenia odmietol. O kontroverznom výskume sa dozvedel aj holandský bulvár, ktorý písal, že „chorí ľudia museli čakať na snímky, kým Pek mrhal prístrojom na frivolné úlety“. Nebola to pravda, pretože laboratórium využívali mimo ordinačných hodín. Nemocnica v Groningene sa však stiahla a odoprela Pekovi možnosť experiment zopakovať, a teda vykonať dôkladnejší výskum.

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

Vedúci oddelenia ženskej medicíny aj vedúci rádiológie nemocnice napokon dali nápadu zelenú pod podmienkou, že bude dokončený v tajnosti a nik jeho výsledky nezverejní. V rokoch 1991 až 1999 malo sex v MRI prístroji osem párov a tri slobodné ženy, a to celkovo 13-krát.

Tento „experiment“ uskutočnili všetci dobrovoľníci v misionárskej polohe, pričom mohli kedykoľvek skončiť. Nikto to neurobil, ale ako Ida, ktorá je dnes profesorkou antropológie na amsterdamskej Vrije University, podotkla, žiadny muž nebol neskôr schopný dokončiť test bez viagry. 

Vianočný zázrak

Výskum sa autorom podarilo uverejniť až po ôsmich rokoch a troch neúspechoch. Ich článok uverejnil až British Medical Journal na Vianoce 24. decembra 1999 s názvom Magnetická rezonancia mužských a ženských pohlavných orgánov počas súlože a sexuálneho vzrušenia žien. Ida a Pek dodnes tvrdia, že je to vedecká práca, za ktorú obaja získali najviac citácií.

MRI snímka, ktorá prepísala 500 rokov staré vedecké predpoklady.
MRI snímka, ktorá prepísala 500 rokov staré vedecké predpoklady. Zdroj: The BMJ

Poznatok o zakrivenom penise počas sexu nebol jediný „objav“, ktorý MRI výskum priniesol. Vedci spozorovali aj vplyv pohlavného styku na ženský močový mechúr. Všetkým 13 účastníčkam sa po vaginálnom sexe naplnil močový mechúr. 

Odporúčané
Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník 1. apríla 2024, 14:30

„Pri každom záverečnom skenovaní sme videli veľký, plný močový mechúr, hoci väčšina žien išla pred experimentom na toaletu. Myslíme si, že by to mohol byť spôsob evolúcie, ako prinútiť ženy, aby sa po sexe vymočili. Možno sa u našich predkov vyvinula táto funkcia, aby sa vyhli infekciám močových ciest, ale to je len hypotéza,“ tvrdia vedci, ktorí si dodnes nie sú istí, prečo sa to deje.

Domov
Zdieľať
Diskusia