Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. apríla 2023, 17:07
Čas čítania 0:53

FOTO: Filipínska tradícia ukrižovania je po pandémii späť. Na 12 mučeníkov boli zvedavé tisícky veriacich

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rekordný mučeník sa dal na kríž pribiť už 34. raz.

Po trojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu sa na Filipíny opäť vrátila tradícia veľkonočné ukrižovania. Podľa Guardianu sa na tohtoročnom bolestivom ceremoniáli zúčastnilo 12 mužov. Jeden z nich sa pritom na kríž dal pribiť už 34. raz v živote. Rituál, ktorý každoročne do dediny San Pedro Cutud priláka až 20 000 veriacich a turistov, dlhodobo kritizujú predstavitelia katolíckej cirkvi.

Cieľom ukrižovaných kresťanov je stvárniť utrpenie Ježiša Krista, ktoré podľa ich viery podstúpil práve na Veľký piatok. Šesťdesiatdvaročný rekordér Ruben Enaje pri príležitosti svojho ukrižovania povedal, že svoje pokánie chce využiť na odstránenie vírusu covid-19 a ukončenie ruskej invázie na Ukrajine.

Pred 10-minútovým ukrižovaním si Ruben Enaje spolu s ostatnými martýrmi ozdobenými tŕňovou korunou vyniesol ťažký drevený kríž na kopec na chrbte. Desaťcentimetrové klince z nehrdzavejúcej ocele mu vzápätí do rúk a chodidiel zatĺkli miestni dobrovoľníci preoblečení za rímskych vojakov. Medzi filipínske veľkonočné tradície patrí aj sebabičovanie bambusovými palicami a kusmi dreva či vyrezávanie rán do chrbta rozbitým sklom.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Krvavé divadlo je výsledkom prepojenia filipínskeho katolicizmu a ľudových povier. Čelný predstaviteľ filipínskej katolíckej cirkvi Robert Reyes si myslí, že krvavé obrady odzrkadľujú neschopnosť cirkvi plne vzdelávať obyvateľov o kresťanských princípoch. Namiesto sebapoškodzovania odporúča veriacim charitatívnu prácu alebo darovanie krvi.

Domov
Zdieľať
Diskusia