Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. marca 2023, 16:05
Čas čítania 1:03

Aliancia stredoškolákov chce zmeniť maturity, tie aktuálne sa im nepozdávajú. Takéto majú výhrady voči autorom testov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Stretnutie Aliancie stredoškolákov s rezortom školstva by malo prebehnúť v apríli.

Aliancia stredoškolákov apeluje na väčšiu snahu zmeniť maturitné skúšky k lepšiemu. Uviedla to po zmonitorovaní situácie v súvislosti s písomnou maturitnou skúškou.

V tejto súvislosti sa chce stretnúť s dočasne povereným ministrom školstva Jánom Horeckým i vedúcou oddelenia hodnotenia, hovoriť budú aj s riaditeľkou monitorovania vzdelávania Ivanou Pichaničovou. 


Aliancia tvrdí, že študenti a pedagógovia stredných škôl sa im z viacerých častí Slovenska ozvali s rôznymi podnetmi a názormi na samotnú maturitnú skúšku. „Pokiaľ ide o externú časť maturitnej skúšky zo slovenského jazyka, naše výhrady spočívajú predovšetkým v stavbe otázok, ktoré sú už dlhý čas do istej miery stavané zavádzajúco a mätúco, čo sa tento rok znovu prejavilo v plnej miere,“ konštatuje Ďuraš.

16. marca 2023, 17:51 Čas čítania 0:20 KVÍZ: Maturita z matematiky v roku 2023. Týchto 10 úloh poriadne preverí tvoje vedomosti KVÍZ: Maturita z matematiky v roku 2023. Týchto 10 úloh poriadne preverí tvoje vedomosti

Maturity boli nejednoznačné

V písomných testoch z anglického jazyka bolo na druhej strane podľa Aliancie stredoškolákov možno vidieť nejednoznačnosť, čo skonštatovali aj mnohí učitelia vyučujúci daný jazyk.


Preto sa Aliancia stredoškolákov rozhodla požiadať o stretnutie s Pichaničovou. Stretnutie sa má uskutočniť 3. apríla. „Zároveň budeme tieto názory prezentovať aj na stretnutí s povereným ministrom školstva Horeckým, s ktorým sa v najbližších týždňoch máme stretnúť. Na oboch rokovaniach budeme apelovať na väčšiu snahu o zmenu maturitných skúšok k lepšiemu,“ doplnil Ďuraš. Aliancia verí, že aj vďaka týmto stretnutiam dokážu v budúcnosti zabezpečiť korektnú a férovú maturitnú skúšku.

14. marca 2023, 17:00 Čas čítania 0:53 KVÍZ: Zmaturoval by si v roku 2023 zo slovenčiny? Tieto otázky študentov poriadne potrápili KVÍZ: Zmaturoval by si v roku 2023 zo slovenčiny? Tieto otázky študentov poriadne potrápili

Maturitnú skúšku zloženú z písomného testu a zo slohovej práce absolvovali žiaci počas týždňa od 14. do 17. marca. Náhradný termín sa uskutoční od 3. do 5. apríla. Maturitná skúška pozostáva z písomného testu, zo slohu a z ústnej alebo praktickej časti. V tomto školskom roku je na maturitnú skúšku prihlásených viac ako 41 000 žiakov.

Domov
Zdieľať
Diskusia