Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Ivan Koribanič
26. marca 2023, 9:11
Čas čítania 1:13

VIDEO: Zábery ako z hororu. Ničivé tornádo v USA si vyžiadalo už najmenej 26 mŕtvych

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Záchranné zložky ešte stále prehľadávajú trosky. Očakávajú totiž, že 26 obetí nemusí byť konečné číslo.

Žiadny vietor či iné indície smerujúce k tornádu. „Vbehol som do kúpeľne a skryl som sa do vane, to mi zachránilo život,“ opísal pre BBC muž, ktorý katastrofu prežil. Tornádo, ktoré sa prehnalo v štátoch Mississippi a Alabama nečakane počas noci z piatka na sobotu trvalo iba 10 minút, stihlo však napáchať množstvo škôd. 


Počet obetí sa po prvom dni vyšplhal na 26, hoci prvotné informácie hovorili o siedmich úmrtiach. V štáte Mississippi je vyhlásený výnimočný stav. V meste Rolling Fork už neexistuje prakticky nič, všetko je zrovnané so zemou. „Na uliciach ležia rozdrvené autá, tehly, sklo,“ píše BBC. Mestečko Rolling Fork malo podľa uplynulého sčítania necelých 2-tisíc obyvateľov.

Novinári dodávajú, že na ceste do mesta nič nenasvedčuje takej veľkej prírodnej katastrofe. „Polia či stromy sú úplne nedotknuté. A odrazu vidíte neexistujúce domy, ktoré stáli tornádu v ceste.“

Ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou, našli útočisko v dočasných táboroch, ktoré po katastrofe vznikli. „Neviem, čo budem robiť ďalej, ale svoj život nejako postavím na nohy,“ vraví obyvateľ, ktorému zachránila život vaňa.


Podporu obetiam vyjadril aj americký prezident Joe Biden. Ten tragédiu označil za „lámucu srdce“ a prisľúbil, že federálna vláda podnikne všetky kroky, aby pomohla.

Domov
Zdieľať
Diskusia