Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Avis.
21. júna 2023, 15:00
Čas čítania 6:13
Sponzorovaný obsah

19 tipov na road trip: Uži si predĺžený víkend na Slovensku a v okolitých krajinách

19 tipov na road trip: Uži si predĺžený víkend na Slovensku a v okolitých krajinách
Zdroj: Unsplash/Julentto Photography
TECH CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Tento zoznam si ulož pre prípad, keď ťa prepadne „chuť niekam vypadnúť“.

Poznáš to. Blíži sa slnečný víkend, máš neodolateľné nutkanie niekam vypadnúť a kaviareň v preplnenom nákupnom centre či parku neprichádza do úvahy. Na uspokojenie tvojich „nechcem sedieť cez víkend pred telkou“ potrieb sme pripravili prehľad zaujímavých miest na Slovensku a v okolitých krajinách, kde sa oplatí ísť na výlet autom.  

Od Avisu si môžeš požičať auto na jeden predĺžený víkend, celý mesiac alebo aj na dva roky. Stačí, keď si z ponuky vyberieš auto, ktoré sa ti najviac pozdáva a vyhovuje tvojim potrebám. Všetko vybavíš online, urobíš len niekoľko klikov na webe a do 24 hodín máš auto pripravené na vyzdvihnutie. Takýto rýchly prenájom auta je ideálny najmä pre ľudí, ktorí milujú spontánne výlety. 

požičaj si auto na víkend

Česko – Morava

Lednicko-valtický areál

Povinnou zastávkou na južnej Morave je Lednicko-valtický areál. Na ploche väčšej ako 280 km² si môžeš vychutnať parky, záhrady, zámky a pamiatky, ktoré zanechal slávny rod Lichtenštajn. Toto miesto ťa prenesie do stredovekej rozprávky z kráľovského dvora.

Pýchou areálu je Lednický zámok, ktorý patrí medzi najkrajšie neogotické stavby v Európe. Môžeš si vybrať z niekoľkých prehliadkových okruhov. V okolí zámku nájdeš francúzsku záhradu so skleníkom, slobodomurársku záhradu a rozsiahly park, ktorý prechádza do voľnej prírody. Súčasťou Lednického areálu je aj rímsky akvadukt, vyhliadková veža a Maurská vodáreň, odkiaľ sa môžeš vydať na vyhliadkovú plavbu. 

lednicelednicelednice
Zobraziť galériu
(3)

Následne sa môžeš zastaviť v neďalekom vinárskom meste Valtice. Okrem obdivovania pompéznych stavieb, akou je aj Valtický zámok, si môžeš užiť degustáciu vín vo Valtickom podzemí. V centre vinárskej oblasti sa nachádza aj mesto Mikulov, ktoré je „metropolou“ moravského vinárstva. 

Vila Tugendhat

Vedel si, že v Brne nájdeš skvost modernej architektúry? Vilu Tugendhat navrhol nemecký architekt Ludwig Miese van der Rohe pre manželov Gretu a Fritza Tugendhatovcov. Stavba bola dokončená v roku 1930. Už pri prvom pohľade bude tvojmu oku lahodiť minimalizmus, čisté línie a súlad s okolitou prírodou. V roku 2001 bola táto vila zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako jediná pamiatka modernej architektúry v Českej republike. 

Sky Bridge 721

Sky Bridge 721 je najdlhší visutý most na svete, ktorý môžeš prejsť peši. Aby si si to vedel predstaviť v číslach, prechádzku si užívaš v nadmorskej výške 1 110 – 1 116 metrov a samotný most sa nachádza 95 metrov nad najvyšším zemským bodom. Dĺžka mosta je 721 metrov.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Horský resort Dolní Morava (@dolnimorava)

V horskom rezorte Dolná Morava si okrem visutého mosta môžeš vychutnať oveľa viac. Nájdeš tu aj najdlhšiu bobovú dráhu v Česku, ktorá je zároveň aj druhá najdlhšia v Európe. Trojkilometrová jazda prechádza otvoreným priestranstvom aj lesom. Na dráhe dosiahneš maximálnu rýchlosť 50 km/h a čaká ťa 25 zákrut, 360° karusel, slučka v tvare osmičky, 4 zhupnutia a terénne vlny.

refresher
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý

Poľsko

Zakopané

Ak máš rád výlety v horskom prostredí, určite by si nemal vynechať Zakopané. Toto mesto je centrom goralskej kultúry a poskytne ti dych vyrážajúce výhľady na známe tatranské vrchy z opačnej strany, než si zvyknutý. Centrom diania samotného mesta Zakopané je ulica Krupówki, kde si môžeš pochutnávať na miestnom gastre, ktorému kraľuje oštiepok. 

Slowińsky národný park

Tento park nájdeš na opačnej strane krajiny pri Baltskom mori. Tentoraz nečakaj vysokohorské výhľady, turistov sem lákajú pohyblivé piesočné duny, ktoré na niektorých miestach dosahujú výšku až 40 metrov. V parku nájdeš aj vzácne druhy vtákov, ako napríklad orliaka morského, výra, kormorána či bociana čierneho. 

Gdańsk

Výlet do Slowińského národného parku môžeš spojiť s návštevou prímorského mesta Gdańsk. V tomto meste ožíva história – v centre mesta si môžeš užiť romantickú prechádzku úzkymi uličkami, ktoré vedú pomedzi farebné tehlové domy a vodné kanály. 

poľsko, gdansk
Zdroj: Unsplash/Andrea Anastasakis

Pri meste Gdańsk leží aj hrad Malbork v rovnomennom meste. Prečo by si ho nemal vynechať? Ide o najväčšiu gotickú stavbu na svete a zároveň aj najväčšiu stavbu z pálených tehál. 

Krakov

Krakov je bývalé korunovačné mesto a druhé najväčšie mesto v Poľsku. Toto mesto a jeho okolie je ideálnym výletom na predĺžený víkend. Nevynechaj korunovačné miesto panovníkov, katedrálu Wawel. Pri návšteve Krakova sa nezabudni zastaviť ani na námestí Rynek Glowny s tržnicou Sukiennice, nájdeš ich v historickom centre. 

Kúsok od Krakova sa nachádza nacistický koncentračný tábor Osvienčim (možno ti bude známejší nemecký názov Auschwitz). Toto miesto pôsobí pokojne a až desivo mrazivo. Bude lepšie, ak si pred návštevou pozrieš niekoľko informácií a fotiek na webe, aby si vedel, do čoho ideš. Osvienčim ti síce poskytne bližší pohľad na hrôzy vojny, no rozhodne nie je pre citlivé povahy. 

mapa
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý

V Avise si môžeš prenajať auto podľa svojich potrieb. Či už hľadáš šikovného pomocníka na nákupy, brázdenie mestom alebo potrebuješ spoľahlivé auto na dobrodružné cesty. Na výlety ti poslúži pohodlný parťák, ako napríklad zmodernizovaná Kia Ceed, Volkswagen Golf Variant, DS4 Cross Rivoli alebo Volvo XC60. Všetky spomenuté autá si môžeš vybaviť iba niekoľkými klikmi na webe. 

Potom si vyberieš jeden z preddefinovaných mesačných nájazdov a samotnú viazanosť kontraktu. V ďalšom kroku vyplníš svoje osobné alebo firemné údaje a obratom dostaneš cenovú ponuku. Operatívny lízing je modernou alternatívou ku kúpe vozidla. Výhodou je, že nemusíš vybavovať poistku, technické a emisné kontroly či pravidelné návštevy servisu.

požičaj si auto

Rakúsko

Neziderské jazero

Ide o najväčšie bezodtokové jazero v strednej Európe a je vyhľadávanou turistickou destináciou. Nájdeš ho len 60 km od Bratislavy. V okolí Neziderského jazera (Neusiedler See) nájdeš pláže, cyklotrasy a rôzne možnosti vodných športov. Hlavnou atrakciou je 12 m vysoký maják, ktorý pravdepodobne poznáš z Instagramu. Okolie jazera je plné viníc, a preto sa táto lokalita nazýva aj „rakúskym Toskánskom“. Ak sa sem vyberieš na predĺžený víkend, určite ho spoj s degustáciou vína. 

Graz

Graz je hlavným mestom regiónu Štajersko, v roku 2003 sa stalo aj hlavným mestom európskej kultúry. Dominantou mesta je zámok Schloßberg, ktorý stojí nad tokom rieky Mury. Spolu s Hodinovou vežou tvorí charakteristickú panorámu Grazu. Toto mesto vyzerá ako z rakúskej rozprávky – historické centrum mesta lemujú zdobené budovy, v uliciach počuješ zvonkohru a v okolitých lesoch sa týčia majestátne zámky. 

graz
Zdroj: Unsplash/Josh Hild

Eisriesenwelt 

Najväčšia ľadovcová jaskyňa na svete Eisriesenwelt sa nachádza vo vnútri hory Hochkogel nad mestom Werfen. K jaskyni sa dostaneš lanovkou a potom ťa čaká strmý výstup po vlastných. Keď po túre chytíš dych, uvidíš, že ti ten pohľad ti bude stáť za to. Celý jaskynný systém je dlhý 42 kilometrov. Pre návštevníkov je však prístupná prvá časť, ktorá je dlhá približne jeden kilometer. 

mapa
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý

Slovensko

Jaskyňa Driny

Ide o jedinú verejnosti prístupnú jaskyňu na západnom Slovensku. Nečakaj žiadne majestátne jaskynné úkazy ako v Tatrách či susedom Rakúsku. Napriek tomu sú Driny vyhľadávanou atrakciou Malých Karpát. Uvidíš typické sintrové záclony so zúbkovitým lemovaním, sintrové jazierka, vodopády, pagodovité stalagmity a rozličné formy stalaktitov. Zážitok z návštevy jaskyne dotvorí množstvo netopierov, ktoré ti budú lietať nad hlavou.

Plávajúci mlyn 

V obci Kolárovo nájdeš jedinečnú kultúrnu pamiatku – posledný plávajúci lodný mlyn na Slovensku. K mlynu ťa dovedie drevený most, ktorý je zároveň najdlhší celodrevený zastrešený most v Európe. Počas letnej sezóny sa v areáli neustále niečo deje. Najlepšie preto urobíš, ak si návštevu mlyna naplánuješ s miestnym gastrofestivalom. 

Devín

Tento hrad patrí spolu s Bratislavským a Nitrianskym k najstarším historicky doloženým hradom na Slovensku. Devín takisto historici považujú za jednu z najvýznamnejších archeologických lokalít v strednej Európe. Dnes je z hradu Devín zrúcanina, ktorá sa týči na vysokom brale nad sútokom riek Dunaja a Moravy. 

Bojnický zámok

Rozprávkový zámok, ktorý sa týči nad mestom Bojnice, patrí nielen medzi najnavštevovanejšie na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Na zámku sa v priebehu celého roka organizuje niekoľko podujatí. Zaujímavý je Festival historických príbehov, ktorý voľne nadväzuje na obľúbený Medzinárodný festival duchov a strašidiel. Pri vchode do zámku  stojí aj 600-ročná Lipa kráľa Mateja, pod ktorou panovník usporadúval rôzne oslavy. 

bojnice
Zdroj: Unsplash/Martin Katler

Habakuky

Táto atrakcia poteší hlavne tých najmenších, ty sa nad ňou pravdepodobne len pousmeješ z nostalgie. Habakuky je malebná dedinka na Donovaloch, v ktorej ožívajú slovenské ľudové rozprávky a postavy z diel Pavla Dobšinského. Na tomto mieste stretneš Laktibradu, Popolvára, Zlatú priadku či otca rozprávok Dobšinského. Habakuky ťa prenesú do detských čias. 

Plesá

Zelené, Štrbské či Popradské. Plesá sú jazerá ľadovcového pôvodu, na slovenskej strane ich je máme desiatky. Napríklad Zelené pleso je obľúbeným turistickým miestom a tiež sa k nemu pomerne ľahko dostaneš. Na tomto mieste ťa zaujme farba vodnej hladiny, ktorá sa leskne dozelena, podľa čoho pleso dostalo aj svoj názov. Na mieste sa nachádza aj chata, kde sa môžeš najesť alebo ubytovať.

popradské pleso
Zdroj: Unsplash/Marek Levák

Chodník korunami stromov

Túto obľúbenú turistickú atrakciu nájdeš v lesoch Bachledovej doliny. Vyhliadková veža, ktorá je konečnou zastávkou chodníka, meria 32 metrov a poskytne ti pohľad na Belianske Tatry, Pieniny a Zamagurie z vtáčej perspektívy. Celková dĺžka chodníka je 1 234 metrov. 

Slovenský raj

Názov tohto národného parku v Spišskom regióne hovorí za všetko. Slovenský raj tvorí sieť riečnych kaňonov, roklín, vodopádov, zachovaných krasových planín či podzemných jaskýň. Okrem turistiky po vlastných alebo na bicykli môžeš vyskúšať aj hipoturistiku – prechádzku okolitou prírodou si užiješ z konského chrbta. Národný park je takisto lákadlom pre milovníkov rekreačných či adrenalínových športov. 

Plavba plťou po Dunajci

Za romantickou plavbou na dlhej drevenej plti nemusíš cestovať do Benátok. Táto obľúbená turistická atrakcia severného Slovenska má u nás dlhú tradíciu. Plte sa u nás využívali už v 11. storočí na prepravu rôzneho materiálu. Dnes sa na trase, ktorá vedie z Červeného Kláštora, na nich splavujú turisti. Z vodnej hladiny môžeš obdivovať okolitú prírodu a vychutnať si miestnu goralskú atmosféru.

mapa
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý

Čo na tieto miesta hovoríš? Si plný inšpirácie a máš chuť vyraziť na cesty? Nezabudni, že s Avisom vybavíš auto online do 24 hodín. Môžeš si ho požičať na predĺžený víkend alebo aj na celé leto. 

vybav auto
Domov
Zdieľať
Diskusia