Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kamila Šebestová
29. marca 2023, 14:30
Čas čítania 5:56

Slovenská lekárka pomáha ľuďom s tranzíciou: V minulosti ku mne prišli jeden až dvaja za rok, teraz ich sú aj desiatky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Slovenská lekárka pomáha ľuďom s tranzíciou: V minulosti ku mne prišli jeden až dvaja za rok, teraz ich sú aj desiatky
Zdroj: Refresher/ Ľubo Baran

Doktorka Iveta Kalafutová pomáha transrodovým ľuďom s hormonálnou tranzíciou už takmer 20 rokov. Pacienti majú podľa nej na základe hormonálnej liečby pozitívnejší prístup k životu.

Iveta Kalafutová pracuje s transrodovými ľuďmi takmer 20 rokov. Na Slovensku je jedna z mála odborníkov, ktorí im vedia poskytnúť zdravotnú starostlivosť. Ako endokrinologička im pomáha najmä s hormonálnou tranzíciou.

Podieľala sa aj na tvorbe zdravotníckych smerníc, ktoré sa týkali transrodových ľudí. Ako sama hovorí, pre dezinformátorov a podpásové ťahy v pracovnej skupine ministerstva zdravotníctva to nebola ľahká cesta.

Doktorka Kalafutová vo svojej ambulancii.
Doktorka Kalafutová vo svojej ambulancii. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Dlhodobo ťa informujeme o aktuálnych témach týkajúcich sa transrodových ľudí. Ak ťa zaujímajú ďalšie dôležité aspekty života LGBTI+ ľudí, prečítaj si viac článkov v tejto sekcii. Ak sa pridáš k našim predplatiteľom v klube Refresher+, budeš mať neobmedzený prístup k podobným rozhovorom či dlhším článkom.

Hormonálnu tranzíciu sprevádza veľa mýtov. Začnime tým, že by ste nám vysvetlili, ako presne prebieha.Najskôr sa transrodový človek stretne so psychiatrom sexuológom. Vypracujú takzvaný intervenčný plán a zadefinujú si, čo by bolo pre daného človeka najlepšie a ako rýchlo postupovať. Rozprávajú sa o tom, či chce pacient prejsť hormonálnou liečbou alebo chirurgickými zákrokmi. Potom ošetrujúci psychiater pošle pacienta ku mne – k endokrinológovi.

Endokrinológia je odvetvie medicíny zaoberajúce sa endokrinným systémom, to znamená štúdiom a poruchami žliaz s vnútorným vylučovaním a ich špecifickými sekrétmi známymi ako hormóny, informuje medicínsky web topdoktor.sk.

Čo sa deje potom?U mňa si najskôr prejdeme, aké sú vôbec naše možnosti na Slovensku. Závisí to aj od toho, či ide o transrodového muža alebo ženu. Snažíme sa liečbu „šiť na mieru“. Najprv látkami s hormonálnym účinkom potláčame tvorbu alebo sekréciu endogénnych sexuálnych hormónov, ktoré vyplývajú z pohlavia, ktoré bolo človeku prisúdené pri narodení.

18. marca 2024, 18:00 Čas čítania 9:32 Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor)

Udržiavame hladiny druhých sexuálnych hormónov, ktoré zosúlaďujú organizmus jedinca so želaným pohlavím. Potom absolvujeme fyzikálne vyšetrenia a odbery na potrebné laboratórne vyšetrenia. Keď všetko vyhodnotíme, mali by sme si ešte prejsť plány eventuálneho rodičovstva jedinca.

Týka sa to aj toho, že hormonálna liečba zabraňuje plodnosti?Áno, aj preto sa rozprávame sa o tom, či majú nejakú predstavu alebo u nich rodičovstvo nepripadá do úvahy. Potom si stanovíme liečebné postupy a dávky, ktoré budeme používať.

Iveta Kalafutová pomáha transrodovým ľuďom už takmer 20 rokov.
Iveta Kalafutová pomáha transrodovým ľuďom už takmer 20 rokov. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Koľko transrodových ľudí vás ročne osloví so žiadosťou o pomoc? Nie je to ustálené, ich počet sa mení. Venujem sa transrodovým ľuďom takmer 20 rokov, a kým v minulosti ku mne prišiel jeden či dvaja za rok, teraz ich sú niekedy aj desiatky. Bolo to aj preto, že predtým hormonálnu liečbu mohli poskytovať aj psychiatri. Môj najstarší transrodový muž mal minulý rok 70 rokov. Tranzíciou si prešiel ešte v bývalom Československu, začal pred rokom 1989.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133479 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebieha hormonálna tranzícia.
  • Prečo majú po nej transrodoví ľudia pozitívnejší prístup k životu.
  • Či si myslí, že je s tranzíciou vhodné začať už pred 18. rokom.
  • Koľko klientov ju ročne žiada o pomoc. 
  • Prečo sa stretla doktorka Kalafutová s výhražnými komentármi na internete.
  • Ako ľudia vynášali materiálny z pracovnej skupiny ministerstva zdravotníctva, v ktorej pôsobila. 
Domov
Zdieľať
Diskusia