Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. marca 2023, 16:13
Čas čítania 0:54

Zisti, či máš nárok na odpustenie penále z dlhu voči Sociálnej poisťovni. Nový vyhľadávač ti s tým pomôže

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyhľadávač zobrazuje neodovzdané mesačné výkazy poistného za obdobie generálneho pardonu, teda pred minulým júlom.

Sociálna poisťovňa (SP) v súčasnosti postupne uplatňuje na dlžníkov, ktorí splnili podmienky, generálny pardon. Jednou z podmienok pre zamestnávateľov a zahraničné samostatne zárobkovo činné osoby je aj predloženie chýbajúcich výkazov poistného. SP preto pre dlžníkov-zamestnávateľov pripravila pomôcku, vyhľadávač chýbajúcich mesačných výkazov poistného, nájdeš ho TU.

„Použitie vyhľadávača je jednoduché. Zamestnávateľ si do vyhľadávacieho okna zadá svoj variabilný symbol, ktorý mu pridelila Sociálna poisťovňa, a klikne na Odoslať. Vyhľadávač ho okamžite informuje, či odovzdal všetky povinné mesačné výkazy poistného alebo si túto povinnosť nesplnil,“ informoval hovorca SP Martin Kontúr.

„V takom prípade sa presne dozvie, za ktorý mesiac a rok Sociálna poisťovňa jeho výkazy poistného neeviduje. Na základe tejto informácie má príležitosť veľmi rýchlo svoju chybu napraviť a neodovzdané povinné výkazy Sociálnej poisťovni zaslať,“ dodal hovorca.

Pripomenul, že vyhľadávač zobrazuje neodovzdané mesačné výkazy poistného za obdobie generálneho pardonu, teda pred minulým júlom. SP údaje v ňom aktualizuje týždenne.

Nemusíš platiť penále

Základnými podmienkami uplatnenia generálneho pardonu voči dlžníkovi je zaplatenie celej dlžnej sumy poistného, respektíve istiny, a takisto predloženie chýbajúcich mesačných výkazov poistného za takzvané rozhodujúce obdobie, teda za celé obdobie pred minulým júlom. Uhradiť dlžné poistné a odovzdať mesačné výkazy treba do konca augusta. Sociálna poisťovňa vtedy odpustí dlžníkovi povinnosť zaplatiť penále, vysvetlil Kontúr.

Doplnil, že viac informácií o generálnom pardone, ale aj časté otázky a odpovede sú na webovej stránke SP v časti Generálny pardon 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia