Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
2. februára 2023, 11:22
Čas čítania 0:33

Miliónu Slovákov odpustia dlhy. Sociálna poisťovňa spustila generálny pardon

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nedoplatky nebude musieť uhrádzať milión ľudí.

Od februára 2023 platí na Slovensku generálny pardon. Sociálna poisťovňa tak odpustila dlžníkom všetky poplatky za omeškanú či neuhradenú platbu. Poslankyňa za Sme Rodina Petra Hajšelová zverejnila dáta, podľa ktorých nedoplatky nebude musieť zaplatiť viac ako milión dlžníkov.

Zamestnávatelia a živnostníci dlžia približne 600 miliónov eur, pričom úroky, ktoré by mohla Sociálna poisťovňa odpustiť, sa vyšplhali až na asi 900 miliónov eur. 

Generálny pardon sa týka tých, ktorým vzniklo penále za neuhradené poistné pred 1. júlom 2022, v prípade ak ho stihnú zaplatiť do 31. augusta 2023. Pardon sa dotkne 350-tisíc zamestnávateľov a vyše 700-tisíc živnostníkov a dobrovoľne poistených ľudí.

„Ide o pohľadávky, ktoré sa doteraz nepodarilo vymôcť práve preto, že dlžníci si uvedomovali, že keď majú zaplatiť istinu aj penále, tak je to veľká suma. My ich chceme motivovať,“ uviedol k zákonu minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

Domov
Zdieľať
Diskusia