Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
16. marca 2023, 7:55
Čas čítania 0:36

Primátor Košíc zarábal 6 700 €, tak mu poslanci chceli plat znížiť. Namiesto toho dostal o stovky eur viac ako v minulom roku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Košický primátor Jaroslav Polaček ušiel pred znížením platu a navyše si ešte slušne prilepšil.

Košický primátor Jaroslav Polaček si ešte minulý rok navýšil plat o viac ako 40 percent. Nepáčilo sa to však niektorým poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí chceli primátorov plat skresať na zákonom stanovené minimum. Nakoniec sa im to nepodarilo, a tak si Polaček oproti pôvodnému platu ešte prilepší, informuje Korzár.

Minimálny zákonom schválený plat pre Polačeka predstavuje 5 190 eur mesačne. V dôsledku spomínaného navýšenia z minulého roku si tak primátor zvýšil plat z pôvodnej sumy na 6 748 eur.

Platy v primátorov a starostov sa však odvíjajú od priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve, pričom priemerná mzda na Slovensku sa za rok 2022 zvýšila z 1 211 na 1 304 eur. To znamená, že sa automaticky navýšil aj plat primátora, ktorý teraz namiesto 6 748 zarába 7 266 eur, priblížil Korzár.

Vo výsledku tak po rokovaní mestského zastupiteľstva, cez ktoré neprešiel návrh zníženia platu primátora, zarába ešte o 518 eur viac ako v minulom roku.

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.
Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia