Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2023, 16:00
Čas čítania 3:12
Dominik Vetrák

8. časť The Last of Us: Ellie čelí najväčším hrôzam apokalypsy, po ktorých už nikdy nebude rovnaká

8. časť The Last of Us: Ellie čelí najväčším hrôzam apokalypsy, po ktorých už nikdy nebude rovnaká
Zdroj: HBO Max
FILMY A SERIÁLY THE LAST OF US SERIÁL
Uložiť Uložené

Aká bola predposledná časť prvej série The Last of Us a kto je nový záporák David?

Po minulej, flashbackovej časti sa tvorcovia seriálu The Last of Us vrátili do súčasnosti, v ktorej Joel stále bojuje o život. Ellie sa vydala na lov a podarilo sa jej skoliť jeleňa, no k tomu sa dostal David a jeho podriadený James z neďalekej komunity ľudí.

Tým už dochádzajú zásoby, a tak sa dohodli, že jeleňa vymenia za lieky, ktoré Ellie tak veľmi potrebovala pre Joela. David ju však ešte predtým konfrontoval s tým, že vie, kto je. 

Odporúčané
Program HBO Max v marci: Aké nové filmy a seriály sa oplatí pozerať? Program HBO Max v marci: Aké nové filmy a seriály sa oplatí pozerať? 3. marca 2023, 13:00

Pred niekoľkými dňami totiž neznámy muž cestujúci s dievčaťom zabil jedného muža z Davidovej skupiny. Išlo o toho istého chlapa, ktorý prepadol a zranil Joela pri univerzite. Tvorcovia seriálu si v tejto scéne požičali dialóg z hry a označili Joela za šialenca. Zatiaľ čo v hre to celkom sedí, keďže Joel tam zabil desiatky ľudí, v seriáli zabil jediného muža a aj to v sebaobrane. Označenie šialenca sa mu teda vôbec nehodí a pôsobilo trochu rušivo. 

Ellie sa po tejto konverzácii vyplašila a utiekla späť k Joelovi, ktorému dala penicilín. Na druhý deň ráno ju vystopoval David a jeho podriadení a zajali ju, zatiaľ čo sa Joel prebral a zlikvidoval ostatných mužov zo skupiny. Po mučení/vypočúvaní zistil, kam Ellie odviezli, a vydal sa ju zachrániť. Ellie sa však medzitým zachránila sama, aj keď len fyzicky.

The Last of Us
Zdroj: HBO Max

Pred emocionálnou a psychickou ujmou ju Joel zachrániť nedokázal, keďže Ellie musela čeliť pedofilnému kanibalovi, ktorý ju chcel rozštvrtiť. Ellie sa ubránila, keď Davidovu tvár absolútne rozsekala a následne ušla z horiacej stodoly, kde ju Joel našiel, objal a upokojil. Epizóda sa skončila pochmúrne, keď diváci sledovali, ako Joel odťahuje psychicky zlomenú Ellie preč od nebezpečnej skupiny ľudí.

Zaujímavé je, že herečka Bella Ramsey túto scénu nenakrúcala chronologicky. Prezradila, že najprv nakrúcala scénu s Joelom, kde je celá od krvi a až potom nakrútila zabitie Davida. Aj to dokazuje, aká je skvelá herečka, keďže v scéne s Joelom bol jej psychický šok viac než uveriteľný.

Odporúčané
O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu 20. marca 2023, 16:30

Tvorcovia seriálu sa opäť odklonili od hry. V nej sa o Davidových motívoch a jeho skutočnej podstate (že je kanibal a pedofil) hráči dozvedeli až oveľa neskôr. Najskôr ho tvorcovia zobrazili ako starostlivého muža, ktorý Ellie ochraňoval a pomáhal jej, keď ich napadla tlupa infikovaných.

David a Ellie si vytvorili krehké puto dôvery a hráč začínal mať dojem, že David môže byť dobrým človekom, ktorý Ellie pomôže. Až potom David odhalil, že vie, že Ellie je dievča, ktoré cestuje so „šialencom“ Joelom.

The Last of Us
Zdroj: HBO Max

V seriáli táto dôležitá sekcia chýba. Ukazuje pritom viac Davidov charakter a pomáha navodiť dojem, že nutne sa nemusí zase stať niečo hrôzostrašné. Seriál však od samotného začiatku zobrazuje Davida ako nebezpečného muža, ktorý nie je úplne v poriadku, čo je škoda, keďže sa pre to zo seriálu zase raz vytratilo napätie a neistota z pocitu (ne)bezpečia. 

V seriáli je menším sklamaním aj hudba. Zložil ju ten istý skladateľ ako hudbu v hre – oscarový Gustavo Santaollala, no v hre použil výraznejšie a pamätnejšie témy, ktoré zvýraznili emotívne momenty. Istý používateľ na Twitteri pridal emotívnu skladbu z hry do finálnej scény tejto epizódy, po ktorej sa scéna výrazne zlepšila.

Po jej skončení hrá hudba ďalej na tmavom pozadí. Spojenie čiernej obrazovky a hlasnejšej hudobnej témy v divákovi vyvoláva silnejšie pocity a necháva priestor na to, aby lepšie spracoval emócie a dej v posledných minútach. 

Samotný koniec epizódy rozdelí divákov, ktorí hrali hru, na dva tábory. Ellie v seriáli rozseká Davida a sama odíde z horiacej stodoly, kde ju odzadu objíme Joel a upokojí ju. V hre sa Joel dostane k Ellie ešte v stodole a odtiahne ju od Davida, ktorého vtedy ešte stále udiera sekáčikom na mäso.

Odporúčané
Aké postapokalyptické seriály pozerať, keď sa skončilo The Last of Us? Aké postapokalyptické seriály pozerať, keď sa skončilo The Last of Us? 17. marca 2023, 16:00

Joel ju tak trochu chráni pred veľkým emocionálnym šokom, ktorý Ellie prežíva, a upokojí ju v momente, keď je najmenej sama sebou (keď sa cíti ohrozená pedofilom, ktorý sa ju pokúsil znásilniť a zabiť).

The Last of Us
Zdroj: HBO Max

V hre aj túto scénu spracovali autori lepšie, čo sa dá povedať o celej sekcii s Davidom a jeho mužmi, ktorá je v hre napínavejšia, dramatickejšia a akčnejšia. Niekomu však bude vyhovovať aj seriálové spracovanie (obzvlášť tým, ktorí hru nehrali). Ellie tento deň v jej živote navždy zmení, čo sa odzrkadlí už v budúcej a zároveň poslednej epizóde seriálu

Porovnanie hry so seriálovými scénami

Táto časť opäť prepisovala rekordy sledovanosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia