Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. marca 2023, 7:15
Čas čítania 0:48

Rozpútal sa veľký konflikt vnútri velenia Ukrajiny? Zelenskyj má tvrdú konkurenciu, vraj by ho raz muž z armády mohol nahradiť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Boje o Bachmut spôsobili nezhody medzi prezidentom Zelenským a hlavným veliteľom ozbrojených síl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hlavný veliteľ ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj majú rozdielne názory na to, či by sa ukrajinská armáda mala stiahnuť z mesta Bachmut. O mesto už mesiace zvádza ťažké boje s ruskými silami. 


Toto mesto v Doneckej oblasti Zelenskyj počas návštevy vlani v decembri vyhlásil za „pevnosť“. Napriek silnému odporu ukrajinskej armády hrozí Bachmutu obkľúčenie.


Zalužnyj už pred niekoľkými týždňami odporučil vláde, aby zvážila stiahnutie jednotiek z Bachmutu. Zdroje v Kyjeve však uviedli, že obrana Bachmutu je správnym rozhodnutím, pretože spôsobuje ruskej armáde značné škody — personálne aj materiálne.

Prezidentský kandidát

V prípade Zelenského a Zalužného však nejde len o vojenské témy. Generál sa medzi Ukrajincami teší čoraz väčšej obľube a niektorí ho už považujú za ďalšieho prezidentského kandidáta. Ľudia v okolí Zelenského by v ňom preto mohli vidieť možného súpera.


Väčšina expertov a príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl zdieľa Zalužného pohľad na bitku o Bachmut. „Na začiatku bol Bachmut pre Rusov pascou, teraz sa stal pascou pre nás. Zabíjame ich v pomere 1 : 7 — to je z vojenského hľadiska jediný dôvod, prečo Bachmut držať. Avšak jednotky mali byť odtiaľ stiahnuté pred tromi týždňami, keď Rusi obsadili (obec) Krasnu Horu. Rozhodnutie zadržať Bachmut bolo dobré, ale teraz to prehnali,“ povedal ukrajinský vojenský poradca.

Vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj sa zúčastňuje na spomienkovom podujatí pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu v Kyjeve v piatok 24. februára 2023.
Vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj sa zúčastňuje na spomienkovom podujatí pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu v Kyjeve v piatok 24. februára 2023. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia