Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
4. marca 2023, 8:00
Čas čítania 0:48

Vo Veľkej pyramíde v Egypte objavili tajnú chodbu, o ktorej doteraz nikto ani netušil. Záhadná komora môže skrývať nové objavy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Funkcia objavenej komory je v súčasnosti neznáma, takéto priestory však často vedú k ďalším archeologickým objavom.

Egyptskí vedci predstavili objav dlhej komory vnútri Veľkej pyramídy v Gíze. Ide o prvý takýto priestor, ktorý bol objavený na severnej strane tejto starovekej stavby. 


Komora má rozmery 9 × 2 metre a nachádza sa nad hlavným vchodom do pyramídy. Jej funkcia je v súčasnosti neznáma, takéto priestory však často vedú k ďalším archeologickým objavom.


Objav spoločne oznámili pri základni pyramídy egyptský archeológ Záhí Hawás a egyptský minister cestovného ruchu Ahmad Ísá. Komora bola objavená v rámci projektu Scan Pyramids – medzinárodného programu, ktorý skúma neprebádané časti starovekých stavieb pomocou skenovania.

Egypt, Veľká pyramída
Zdroj: TASR/AP

Posledný div starovekého sveta

Veľká pyramída v Gíze sa nachádza zhruba 18 kilometrov od centra Káhiry. Známa je aj pod názvom Chufuova pyramída – po svojom staviteľovi, faraónovi zo štvrtej dynastie, ktorý vládol v rokoch 2509 – 2483 pred n. l.


Táto antická stavba je posledným zachovaným divom starovekého sveta. Postavili ju pred približne 4 500 rokmi ako kráľovskú hrobku. Odborníci sa rozchádzajú v názoroch na to, ako bola postavená, takže aj relatívne malé objavy vyvolávajú veľký záujem.


Egypt sa často verejne chváli starovekými objavmi, aby prilákal viac turistov, ktorí sú pre túto severoafrickú krajinu hlavným zdrojom zahraničnej meny. Tento sektor zaznamenal dlhý útlm po politických nepokojoch a násilnostiach, ktoré nasledovali po povstaní v roku 2011.

Domov
Zdieľať
Diskusia