Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. marca 2023, 8:18
Čas čítania 0:52

Europarlament zakázal Tiktok. Obávajú sa, že aplikácia posiela do Pekingu citlivé informácie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Po Európskej komisii a Rade Európskej únie je EP poslednou euroinštitúciou, ktorá prijíma takéto opatrenie.

Európsky parlament sa v utorok z bezpečnostných dôvodov rozhodol zakázať čínsku videoaplikáciu Tiktok na mobilných telefónoch svojich zamestnancov. 


Po Európskej komisii a Rade Európskej únie je EP poslednou euroinštitúciou, ktorá prijíma takéto opatrenie. Zákaz používania aplikácie Tiktok sa podľa vyjadrenia nemenovaného predstaviteľa EP pre Reuters bude vzťahovať aj na súkromné zariadenia s pripojením na e-mailový servis europarlamentu a iným komunikačným sieťam inštitúcie.


EK a Rada EÚ prikázali svojim funkcionárom a zamestnancom odinštalovať aplikáciu Tiktok pre obavy v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Tiktok vlastní čínska spoločnosť ByteDance. V ostatných rokoch sa dostala na Západe pod prísny dohľad pre obavy, že by mohla Pekingu poskytovať prístup k citlivým údajom používateľov.


Kongres USA už vlani v decembri schválil zákaz používania Tiktoku na služobných zariadeniach svojich zamestnancov. Biely dom z dôvodu hrozby pre národnú bezpečnosť v pondelok nariadil zamestnancom federálnych úradov, aby si do 30 dní túto aplikáciu odinštalovali zo všetkých pracovných zariadení. Aj Kanada v pondelok oznámila, že zakazuje používanie aplikácie Tiktok na služobných mobilných telefónoch a iných zariadeniach.


Aplikáciu už zakázala aj India, v EÚ k tomuto kroku samostatne pristúpilo Dánsko. Holandsko vlani v novembri odporučilo ministerstvám a vládnym agentúram, aby sa aplikácii Tiktok vyhýbali a zastavili na nej úradnú komunikáciu. Má to platiť dovtedy, kým spoločnosť ByteDance neupraví svoju politiku ochrany údajov.


Aplikácia Tiktok má v 32 krajinách Európy asi 15 miliónov používateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia