Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
28. februára 2023, 16:30
Čas čítania 6:04

Hľadala som si novú prácu s pomocou umelej inteligencie. Môžeš sa spoľahnúť na motivačný list napísaný chatbotom?

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Umelá inteligencia za teba napíše e-maily, motivačný list aj životopis. Poradí ti, v akom prípade môžeš prísť na pohovor v teniskách a ako sa máš na ňom správať.

Novú prácu si človek nehľadá každý deň, preto je fajn, ak má niekoho, kto mu dokáže počas tohto procesu aspoň poradiť. Ja som si v rámci nášho testu pri hľadaní odpovede na otázku, ako sa vo svojej kariére posunúť ďalej, zvolila ako poradcu chatbot umelej inteligencie ChatGPT.

Prešla som si s ním celý postup od toho, aké kariérne možnosti mám na základe mojich doterajších skúseností, až po to, ako mám v e-mailoch komunikovať s potenciálnym zamestnávateľom a čo si mám obliecť na pohovor. Hneď na začiatok prezradím, že chatbot v niektorých momentoch príjemne prekvapil a ponúkol naozaj dobré rady. Naopak, pri množstve banalít robil nepochopiteľné chyby.


Na stránke chat.openai.com som ako prvú vetu do chatbotu napísala: „Chcela by som si nájsť novú prácu, ale neviem, ako mám postupovať.“ ChatGPT mi odpovedal, že mi s hľadaním novej práce pomôže, a rovno mi napísal šesť bodov poukazujúcich na to, čo by som si na úplnom začiatku mala zvážiť ešte predtým, ako s hľadaním práce začnem.

Na Refresheri ti pravidelne prinášame články, v ktorých sa venujeme aj dianiu na slovenskom pracovnom trhu a spôsobom, ako si zlepšiť svoj kariérny život. Chatboty umelej inteligencie sú trendom dneška, a preto sme otestovali jej schopnosti aj pri hľadaní práce. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.

V prvom bode si mám definovať svoj cieľ, potom aktualizovať životopis, vybrať si vhodnú pracovnú pozíciu, pripraviť sa na pohovor, venovať pozornosť svojej digitálnej prítomnosti a udržiavať komunikáciu s potenciálnym zamestnávateľom. 


Popravde, po prvej roboticky generovanej odpovedi od chatu som čakala ďalšie všeobecné a nikam nevedúce rady, ale chatbot prekvapil. Poprosila som ho, aby sme jednotlivé kroky prešli spoločne, a teda na začiatku zadefinovali, akú prácu by som si so svojimi skúsenosťami mohla hľadať. Napísala som mu, že sa niekoľko rokov venujem novinárčine, a chatbot mi ponúkol niekoľko možností.

Ponúkané pracovné pozície od umelej inteligencie.
Ponúkané pracovné pozície od umelej inteligencie. Zdroj: Repro foto/chat.openai.com
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 131893 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je motivačný list od umelej inteligencie naozaj použiteľný.
  • V čom sa na chatbot rozhodne nespoliehaj.
  • V ktorých krokoch ti pri hľadaní práce dokáže pomôcť.
  • Či ti dokáže ti umelá inteligencia vyhľadať pracovnú ponuku na mieru.
Domov
Zdieľať
Diskusia