Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Kaufland.
27. februára 2023 o 8:30
Čas čítania 1:43
Sponzorovaný obsah

Nosíš si na nákup vlastnú tašku? Pomáhaš tým ušetriť tony plastu ročne

Nosíš si na nákup vlastnú tašku? Pomáhaš tým ušetriť tony plastu ročne
Zdroj: Kaufland
ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA KAUFLAND
Uložiť Uložené

Jedno z najúčinnejších riešení na zníženie plastového odpadu je predchádzať jeho vzniku. Aj z toho dôvodu si v Kauflande jednorazovú tašku nekúpiš už niekoľko rokov.

V roku 2016 bolo podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) na svete vyprodukovaných vyše 390 miliónov ton nových plastov. 100 miliónov ton každoročne končí vo voľnej prírode, z toho približne 9 miliónov ton v moriach. Aby sme predišli tým najhorším scenárom, je okrem iného nevyhnutné zmeniť naše nákupné návyky.

V Kauflande si jednorazovú tašku nekúpiš už dlhšie – tie najpredávanejšie boli z ponuky vyradené v roku 2017 a ostatné jednorazové igelitové tašky v januári 2020. 

Nie je taška ako taška

Pokiaľ si sa aj ty rozhodol prispieť k zníženiu množstva plastového odpadu, jedným z najúčinnejších riešení je predchádzať jeho vzniku. Napríklad tak, že namiesto jednorazovej tašky radšej siahneš po niektorej z opakovane použiteľných alternatív, ktoré ponúka Kaufland, akou je bavlnená taška s certifikátom GOTS, sieťovka alebo recyklovateľná taška, ktorá je klimaticky neutrálna* a vyrobená z 80 % z odpadových fólií.

*Nevyhnutne vyprodukované emisie CO₂ pri výrobe klimaticky neutrálnej tašky kompenzuje Kaufland podporou certifikovaného projektu na ochranu klímy.
kaufland
Zdroj: Kaufland

Všimol si si, že nákup ovocia a zeleniny môže byť v tomto reťazci úplne bezobalový, prípadne môžeš využiť ekosieťku či zelené vrecko? V rokoch 2020 – 2021 sa ich dokopy predalo vyše 100 000 kusov, čo by pri ich používaní pri každom nákupe znamenalo, že zákazníci tohto reťazca pomohli v roku 2021 ušetriť až 270 ton odpadu. Opakovateľne použiteľné obaly môžeš používať aj pri nákupe pečiva.

Minimum plastu, viac recyklácie

Plastové obaly je v niektorých prípadoch možné nahradiť aj ekologickejšou alternatívou. Počul si už o obaloch z vlákien byliny Silphium? Ich výrobný proces je efektívny z hľadiska šetrenia prírodných zdrojov a nevyžaduje si použitie chemikálií. Táto novinka sa používa aj pri balení K-Bio údeného lososa v celku i v plátkoch.

Kaufland má vo svojom sortimente iba uhorky bez jednorazového plastového obalu. Mliečne produkty privátnych značiek nemajú sekundárne plastové vrchnáky ani viečka. Naopak, na ich vzduchotesné uzavretie v chladničke máš k dispozícii alternatívu na opakované použitie, ktorá je vhodná aj do umývačky riadu. S výnimkou téglikov na proteínových jogurtoch boli z výrobkov privátnych značiek odstránené všetky čierne plasty. 

Kaufland bojuje proti jednorazovosti

„Snahe odľahčiť životné prostredie od plastového znečistenia venujeme v Kauflande mimoriadnu pozornosť,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko, a dodáva: „Prijali sme viacero opatrení vrátane stratégie REset Plastic, vďaka ktorým dokážeme predchádzať vzniku zbytočného odpadu, čím pomáhame budovať udržateľnejšiu budúcnosť.“

Pri manipulácii s potravinami plní plast stále dôležitú funkciu – chráni ich pred poškodením počas prepravy a je nenahraditeľný v oblasti trvanlivosti a hygieny. Myslieť ekologicky a konať s ohľadom voči planéte preto neznamená, aby sme sa vzdali jeho pozitívnych vlastností. Oveľa lepším riešením je obmedziť spotrebu plastu a udržiavať ho v obehu tam, kde to má zmysel. 

Domov
Zdieľať
Diskusia