Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
18. februára 2023, 10:10
Čas čítania 1:00

Prežili 11 dní pod troskami. V Turecku zachránili 3 mužov zo sutín, kým počet obetí ničivého zemetrasenia prekročil 45 000

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Záchranári naďalej pokračujú v hľadaní preživších.

Tureckí záchranári napriek rapídne klesajúcim očakávaniam naďalej vyťahujú preživších spod zrútených budov. Podľa The Guardian sa 11 dní po ničivom zemetrasení podarilo záchranným tímom vytiahnuť troch živých ľudí spod zrútených budov.

Podľa odborníkov sa najviac ľudí podarí zachrániť v priebehu 24 hodín po zemetrasení. Počet obetí zemetrasenia medzičasom stúpol na 45 000 ľudí a mnohé zahraničné záchranné tímy už Turecko aj Sýriu opustili. 

Počet obetí v Turecku je dnes stanovený na 39 672, čo zo zemetrasenia robí najhoršiu katastrofu v modernej histórii krajiny. Očakáva sa však, že toto číslo ešte vzrastie, keďže zemetrasenie zničilo približne 264 000 bytov a mnoho ľudí je stále nezvestných. V susednej Sýrii úrady nahlásili viac ako 5 800 mŕtvych.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Turecko ani Sýria neuviedli, koľko ľudí je po zemetrasení stále nezvestných. V tureckých rodinách, ktoré stále čakajú na informácie o svojich príbuzných, rastie hnev vyplývajúci z podozrení zo skorumpovaných stavebných praktík a zlého mestského plánovania.

34-ročný Mustafa Avci, ktorého objavili pod troskami v tureckom historickom meste Antakya, sa stal len niekoľko dní pred zemetrasením otcom. Počas vynášania zo sutín mu cez videohovor zavolali rodičia a ukázali mu jeho novonarodené dieťa. „Úplne som stratil všetku nádej. Toto je skutočný zázrak. Vrátili mi syna. Všade okolo nás vidíme trosky a myslel som si, že sa z nich už nikto nedostane živý,“ povedal jeho otec.

Domov
Zdieľať
Diskusia