Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
11. februára 2023, 13:28
Čas čítania 1:50

Zemetrasenie v Turecku: mŕtvych už nemajú kam pochovávať a preživších ohrozujú mrazy. Turecká vláda čelí kritike

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa úradov a zdravotníkov v Turecku zomrelo 20 318 ľudí a v Sýrii 3 553 ľudí. Potvrdený celkový počet obetí tak stúpol na 23 871.

Aktualizované 11. 2. 2023 o 15:54

Záchranári pokračujú aj v sobotu v prehľadávaní trosiek po zemetrasení, ktoré postihlo Turecko a Sýriu v pondelok 6. februára. Počet obetí v sobotu prekročil hranicu 25-tisíc ľudí a šance na nájdenie živých ľudí klesajú. Situáciu miliónov ľudí v oblasti zhoršujú zimné mrazy. V krajine už takisto nemajú kam pochovávať ďalších mŕtvych, informuje The Guardian.

Ostrá kritika za nedostatočnú pomoc

Turecká vláda čelí kritike za riešenie následkov katastrofy. Ľudí, ktorí nezomreli na zemetrasenie, nechali zomrieť v chlade, vravia obyvatelia. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok po prvý raz pripustil, že jeho vláda nebola schopná pomôcť „tak rýchlo, ako sme si želali“. To môže ovplyvniť aj nadchádzajúcu predvolebnú kampaň.

Úrady uvádzajú, že pri zemetrasení bolo zničených alebo vážne poškodených 12 141 budov.  Podľa odhadov OSN sa v Turecku ocitlo bez prístrešia najmenej 590-tisíc ľudí a 284-tisíc v Sýrii, ktorí potrebujú potravinovú pomoc. Svetový potravinový program OSN na poskytnutie potravinových prídelov pre nich požiadal o 77 miliónov dolárov.

Teploty v celom postihnutom regióne zostávajú pod bodom mrazu a mnohí ľudia nemajú žiadne prístrešie. Turecká vláda distribuovala milióny teplých jedál, ako aj stany a prikrývky. Prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že univerzity až do leta budú poskytovať iba diaľkové štúdium, čím sa uvoľnia štátne internáty pre preživších, ktorí zostali bez domova.

Ďalším problémom sú rýchlo sa plniace cintoríny, v Turecku čoskoro neostanú miesta, kam by mohli telá pochovávať, píše Guardian v reportáži z miesta zemetrasenia.

Mŕtvoly sa kopia na uliciach, kde čakajú, kým ich identifikujú blízki a vystavia sa doklady o úmrtí. Podľa miestneho imáma v meste Nurdağı mohlo zomrieť až do 40 percent obyvateľov. Vraví, že už stratil prehľad a prestal obete počítať, lebo ich je veľmi veľa.

Rozšírili cintorín, no mnohé telá sú stále v troskách budov. V ich vyslobodzovaní pomáhajú dobrovoľníci a záchranári, mnohé telá sú v takom zdevastovanom stave, že príbuzní dokážu zosnulých identifikovať napríklad len podľa laku na nechtoch či končatiny.

Tureckí záchranári odnášajú na nosidlách do sanitky 36-ročného Ergina, ktorého našli v sutinách budovy päť dní po ničivom zemetrasení.
Tureckí záchranári odnášajú na nosidlách do sanitky 36-ročného Ergina, ktorého našli v sutinách budovy päť dní po ničivom zemetrasení. Zdroj: TASR/AP

Humanitárna pomoc sa zatiaľ nedostala všade, kde je potrebná

OSN v piatok vyzvala znepriatelené strany v postihnutej oblasti, aby umožnili prístup humanitárnej pomoci. Zakázaná Strana kurdských pracujúcich, ktorú Ankara a jej západní spojenci považujú za teroristickú skupinu, oznámila dočasné zastavenie bojov.

V severozápadnej Sýrii ovládanej povstalcami sú asi štyri milióny ľudí odkázaných na humanitárnu pomoc, ale za tri týždne tam neprišla žiadna pomoc z oblastí kontrolovaných vládou. Iba dva pomocné konvoje prekročili tento týždeň hranicu z Turecka.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pricestoval v sobotu do sýrskeho mesta Aleppo a priniesol 35 ton zdravotníckeho vybavenia. Ďalšie lietadlo s 30 tonami zásob príde v najbližších dňoch.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo juhovýchod Turecka blízko turecko-sýrskych hraníc v pondelok nadránom, keď ľudia ešte spali. Krátko po ňom nasledovali ďalšie silné otrasy zeme. Ide o najsmrtiacejšie zemetrasenie na svete za posledných vyše desať rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia