Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
11. februára 2023, 16:07
Čas čítania 1:13

Drahá chyba: AI chatbot Bard sa pomýlil v odpovedi a hodnota akcií Googlu hneď klesla o 100 miliárd

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Konkurent chatbotu ChatGPT od Microsoftu urobil faktickú chybu, ktorá spoločnosť stála viac ako 8 % hodnoty akcií. Bard ešte nie je pripravený pre verejnosť.

Chatbot spoločnosti Google, ktorý sa volá Bard, urobil veľmi drahú chybu. Četovací bot, ktorý chce konkurovať už populárnemu ChatGPT, ešte nie je dostupný pre verejnosť, zatiaľ prechádza internými testami a tento týždeň ho podľa CNN sprístupnia „dôverným testerom“ kvôli ešte intenzívnejšej spätnej väzbe. Stále sa učí a práve to znížilo hodnotu akcií firmy o viac ako 8 %. 

Nesprávna odpoveď

V demo ukážke, ktorú Google zverejnil na Twitteri, používateľ Bardovi položí túto otázku: O ktorých nových objavoch vesmírneho teleskopu James Webb môžem povedať svojmu 9-ročnému dieťaťu? Bard odpovie v bodoch, v ktorých vymenuje niekoľko úspechov teleskopu. Okrem iného tvrdí, že práve Webbov teleskop vyhotovil prvú fotografiu planéty mimo našej slnečnej sústavy.

To však nie je pravda. Podľa NASA prvú fotku exoplanéty (teda planéty mimo našej sústavy) urobil európsky Very Large Telescope, ktorý sa nachádza v observatóriu v Čile, už v roku 2004. Akcie v spoločnosti Alphabet, ktorá vlastní Google, klesli po publikovaní tejto chyby o 8 %, trhová hodnota firmy tým klesla o sto miliárd dolárov, hlási CNN.

29. marca 2024, 9:30 Čas čítania 11:27 Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor)

Bard aj ChatGPT fungujú na princípe jazykového modelu, ktorý sa učí na základe enormného množstva dát dostupného na internete. Využívajú ich na tvorbu odpovedí na otázky alebo príkazy používateľov. Experti už dlho varujú, že takýto model môže ľahko šíriť aj falošné informácie.

Historicky prvá fotka exoplanéty (červená bodka naľavo). Volá sa 2M1207 b a odfotil ju Very Large Telescope.
Historicky prvá fotka exoplanéty (červená bodka naľavo). Volá sa 2M1207 b a odfotil ju Very Large Telescope. Zdroj: NASA

Google však na túto obavu odpovedá testovacím programom. „Skombinujeme vonkajšiu spätnú väzbu s naším interným testovaním, aby sme sa uistili, že Bardove odpovede spĺňajú vysoký štandard kvality, bezpečnosti a že sú založené na informáciách zo skutočného sveta,“ povedal hovorca pre CNN. Až po ukončení testovania s vybranými používateľmi predstavia Barda aj verejnosti, trvať by to malo niekoľko týždňov.

Domov
Zdieľať
Diskusia