Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
8. februára 2023, 17:57
Čas čítania 1:08

Akýkoľvek sex bez súhlasu má byť na Slovensku trestným činom. Na stole je nový návrh, ktorý chce vyriešiť zmätok medzi ľuďmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak niekto zneužije bezbrannosť kohokoľvek na sexuálny útok, a obeť sa v dôsledku jej bezbrannosti nevedela slovne alebo fyzicky brániť, aj tak ide o trestný čin.

Ministerstvo spravodlivosti predložilo na rokovanie Legislatívnej rady vlády SR rozsiahlu novelu Trestného zákona. Jej súčasťou je nová definícia súhlasu, ktorá sa týka aj trestného činu znásilnenia a iného sexuálneho násilia.

Táto zmena má za cieľ jednoznačne potvrdiť, že podmienkou trestnosti nie je aktívne bránenie sa obete. Ak teda páchateľ zneužije bezbrannosť obete na sexuálny útok, ide o trestný čin. A to aj vtedy, ak sa táto obeť slovne alebo fyzicky nevedela brániť, alebo bola z iného dôvodu pasívna. 

Sex bez súhlasu obete je trestným činom, hlási v novele ministerstvo. Šírenie tvrdení, že ak obeť aktívne nekladie odpor, tak nejde o trestný čin, je podľa ministerstva vnútra, ako aj rezortu spravodlivosti nebezpečná a nezodpovedná dezinformácia.

Kolíková v minulosti kritizovala súčasnú definíciu znásilnenia

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v minulosti kritizovala v rozhovore pre denník Sme súčasného ministra Viliama Karasa za neschopnosť pozmeniť právnu definíciu pojmu znásilnenie.

1. marca 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom

„Zdá sa mi, že minister spravodlivosti sa cíti skôr ako advokát potenciálnych páchateľov trestnej činnosti ako obetí. Asi by bolo dobré, aby s tým mal aj nejakú skúsenosť,“ povedala Kolíková. Aktuálne sa znásilnenie považuje za trestný čin iba v prípade, že obeť prejaví aktívny odpor.

Súčasťou nového predloženého návrhu novely Trestného zákona je preto aj nasledujúce ustanovenie vo všeobecnej časti: „Za súhlas nemožno považovať, ak poškodený na konanie páchateľa slovne alebo fyzicky nereagoval.“ 

V praxi to znamená, že ak niekto zneužije bezbrannosť kohokoľvek na sexuálny útok a obeť sa v dôsledku svojej bezbrannosti nevedela slovne alebo fyzicky brániť, aj tak ide o trestný čin.

Znásilnenie sa v slovenskom Trestnom zákone aktuálne definuje takto: „Kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti ženu k súloži alebo kto na taký čin zneužije jej bezbrannosť, potrestá sa odňatím slobody na päť rokov až desať rokov.“ 
Domov
Zdieľať
Diskusia