Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. februára 2023, 22:03
Čas čítania 0:52

V Tatrách hrozia lavíny všade, kam sa pohnete. Pre extrémne nebezpečenstvo museli zatvoriť obľúbenú turistickú lokalitu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Záchranári varujú pred lavínami.

Horskú chatu v Žiarskej doline v Západných Tatrách pre veľké riziko pádu lavín dočasne uzavreli. Opatrenie platí predbežne do nedele 5. februára. Okrem Západných Tatier je veľké lavínové nebezpečenstvo aj vo Vysokých Tatrách. Počas piatka a soboty sa navyše v polohách od 1 400 metrov nad morom očakáva víchrica. Horskí záchranári o tom vo štvrtok večer informovali na sociálnej sieti.


„Silný vietor bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. Na hrebeňoch hôr bude vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, to je silná až mohutná víchrica,“ priblížili horskí záchranári.


Počas poslednej periódy sneženia pripadlo v Západných a vo Vysokých Tatrách od 30 do 70 centimetrov snehu. Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä na záveterných stranách hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch, kde je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Na týchto miestach sa tvoria nestabilné krehké dosky, vankúše a preveje z vetrom ubitého snehu. Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych, prevažne prachových lavín,“ dodali záchranári.


V Nízkych Tatrách, vo Veľkej a v Malej Fatre pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Horská záchrana služba z dôvodu vysokého rizika pádu lavín a silného vetra neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne ani v podhorí.

Domov
Zdieľať
Diskusia