Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. januára 2023, 9:02
Čas čítania 0:42

Slováci dostali strach z toho, že ich povolajú do vojny. Húfne vypisujú vyhlásenia, ktoré sú pritom podľa úradov zbytočné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V prípade skutočnej vojny však ani vyplnené tlačivo nemusí znamenať, že sa občania úplne vyhnú mobilizácii.

Slováci majú veľký strach z mobilizácie. Internetom sa začali šíriť hoaxy, pretože ľudia začali panikáriť, že ich armáda v prípade vojny povolá do boja. 

Hromadne preto začali vypisovať vyhlásenia o odopretí výkonu mimoriadnej služby, ktoré sú dostupné na webe ministerstva obrany. Úrady však upozorňujú, že mobilizácia nikomu na Slovensku nehrozí. Na situáciu upozornil portál tvnoviny.sk.

tlačivo, vyhlásenie, mobilizácia
Zdroj: Facebook, MV SR

Stovky vyhlásení na úradoch

Na okresné úrady po celom Slovensku prichádzajú denne stovky notársky overených vyhlásení, o ktorých si ľudia myslia, že im zabezpečia výnimku z prípadnej mobilizácie. Tlačivo pritom existuje od roku 2006, no na internete sa začalo intenzívne šíriť až v posledných týždňoch.

Podľa odborníkov netreba podľahnúť umelo vyvolanej panike založenej na nepravdivých informáciách. O bezpečnosť našej krajiny sa prioritne stará profesionálna armáda a spojenci z aliancie NATO, ktorí by zasahovali, keby naozaj došlo napríklad k napadnutiu Slovenska.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Na druhej strane, aj keď tlačivo vypíšeš, notársky overíš a pošleš na príslušný okresný úrad, neznamená to, že ťa štát nemôže do vojny mobilizovať. V praxi by sa mohlo stať, že ťa vo vojnovom stave Slovensko môže povolať ako pomocníka v kuchyni či nemocnici.

Domov
Zdieľať
Diskusia