Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
25. januára 2023 o 11:46
Čas čítania 0:35

AKTUÁLNE: Poslanci práve úspešne zmenili ústavu. Otvorili tým dvere k predčasným voľbám

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zmena ústavy umožní parlamentu skracovať svoje funkčné volebné obdobie.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky sa dohodli na zmene novely Ústavy SR, ktorá umožní skracovať funkčné volebné obdobie. Parlament si po novom bude môcť predčasne ukončiť volebné obdobie, ak za to zahlasuje minimálne 90 poslancov. 

Novelu ústavy v parlamente podporilo 92 zo 147 poslancov, ktorí sedeli v sále.  

Samotné voľby zatiaľ parlament neschválil

Schválenie novely otvára dvere k predčasným voľbám, ktoré by sa mali uskutočniť ešte tento rok. Samotné konanie predčasných volieb však zatiaľ parlament neschválil. 

Strany bývalej štvorkoalície sa predbežne dohodli na septembrovom termíne volieb, no opozícia opakovane presadzuje skorší termín ešte pred začiatkom leta.

Opozícia na čele so Smerom navyše trvala na tom, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu nielen hlasovaním Národnej rady SR, ale aj prostredníctvom referenda. 

Strany bývalej štvorkoalície sa však dohodli na pozmeňujúcom návrhu, ktorý s touto možnosťou neráta, a tak sa referendom po dnešnom hlasovaní volebné obdobie nebude dať skrátiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia