Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
19. januára 2023 o 9:41
Čas čítania 1:21

Referendum o americkej základni na Sliači bolo „nulitné“. Dezinformátorom cvakli zuby naprázdno, odkazuje Naď

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výsledok referenda v Sliači podľa Naďa neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude. Referendum v Sliači bolo podľa rezortu obrany predvolebnou kampaňou.

Okresná prokuratúra vo Zvolene rozhodla, že referendum o americkej základni na Sliači, ktoré sa uskutočnilo v novembri 2022, bolo protizákonné. Prokurátorka Okresnej prokuratúry vo Zvolene podala proti nariadeniu protest. Zaoberať sa ním bude musieť mestské zastupiteľstvo.

„Prokurátorka okresnej prokuratúry navrhla napadnuté ustanovenia zrušiť a nariadenie zmeniť tak, aby bolo v súlade so zákonom o obecnom zriadení,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

Referendová otázka podľa Naďa uviedla občanov do omylu

K rozhodnutiu sa na Facebooku vyjadril dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď. „Od začiatku sme upozorňovali na to, že samotná otázka je nezmyselná, pretože žiadnu americkú základňu nielen na Sliači, ale ani nikde inde na Slovensku nikto zriaďovať neplánuje. Preto z povahy veci bolo toto referendum zbytočné a jeho výsledky irelevantné. Ten, kto referendovú otázku takto formuloval, vedome uviedol občanov do omylu,“ napísal.

Vedenie mesta Sliač podľa Naďa nemá v poriadku vlastné predpisy. „Vo svojom nariadení modifikoval podmienky platnosti výsledkov miestneho referenda, čo je v priamom rozpore so zákonom,“ upozorňuje. 

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Výsledok referenda v Sliači podľa neho neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude. Referendum v Sliači bolo podľa rezortu obrany predvolebnou kampaňou.


Mestské zastupiteľstvo v Sliači musí najneskôr do 90 dní od doručenia protestu prokurátora o ňom rozhodnúť. „Ak mestské zastupiteľstvo protestu nevyhovie, podá prokurátorka okresnej prokuratúry žalobu na správny súd, ktorým je Krajský súd Banská Bystrica,“ informoval Vozár.


Na Okresnú prokuratúru vo Zvolene sa ešte minulý rok pred konaním referenda o tom, či obyvatelia mesta súhlasia so zriadením vojenskej základne Spojených štátov amerických na jeho území, obrátil miestny občan. Požadoval preveriť, či VZN, ktoré prijalo mesto v súvislosti s konaním referenda, je v súlade so zákonom.


Sliač referendum vyhlásil na základe petície, ktorú podpísalo v čase ratifikácie zmluvy medzi SR a USA 1343 obyvateľov Sliača, čo predstavuje 31 %. Väčšina hlasujúcich v referende bola proti zriadeniu americkej vojenskej základne na jeho území. Z 1513 voličov, ktorí sa na referende zúčastnili, takto hlasovalo 1127 občanov, čo je takmer 75 % všetkých zúčastnených voličov.

Späť
Zdieľať
Diskusia