Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
15. januára 2023, 12:48
Čas čítania 0:49

Tehotné Rusky hromadne utekajú rodiť do Argentíny. Chcú pre seba a svoje deti silnejší pas a slobodnejšiu budúcnosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Tehotné Rusky hromadne utekajú rodiť do Argentíny. Chcú pre seba a svoje deti silnejší pas a slobodnejšiu budúcnosť
Zdroj: Unsplash/Arteida MjESHTRI

Čakacia listina v argentínskych nemocniciach, ktoré pre vysoký dopyt začali tvoriť reklamy v ruskom jazyku, je plná až do mája tohto roku.

Od vyše 1 100 až do 9-tisíc eur. Toľko platia tehotné Rusky sprostredkovateľom v Argentíne za hladký priebeh pôrodu v tejto juhoamerickej krajine, píše The Guardian. Od začiatku vojny na Ukrajine utieklo do Argentíny vyše sto Rusiek. Aktuálne ich do Buenos Aires priletí približne 12.

Čakacia listina v argentínskych nemocniciach, ktoré pre vysoký dopyt začali tvoriť reklamy v ruskom jazyku, je plná až do mája tohto roku. Ruské ženy si od argentínskeho občianstva sľubujú väčšiu slobodu ako pre seba, tak aj pre svoje deti.

Údaje zverejnené Georgijom Polinom z ruského veľvyslanectva v Buenos Aires hovoria o tom, že za uplynulý rok sa do Argentíny presťahovalo dva a pol tisíc Rusov. „Vo väčšine prípadov ide o ženy, ktoré tu chcú porodiť,“ vraví Polin, pričom dodáva, že v nasledujúcom roku môže do Argentíny prísť až 10-tisíc žien.

Prečo práve Argentína?

„Argentína je jediná krajina, s ktorou v súčasnosti spolupracujeme,“ uviedla Ruska žijúca v Argentíne Eva Pekurová. Tá je vedúcou agentúry, ktorá tehotným Ruskám pomáha s byrokraciou.

Držiteľ argentínskeho pasu môže bez nutnosti víz cestovať až do 171 štátov vrátane Európskej únie, Británie či Japonska. Jednoduchý proces pri vybavovaní dlhodobých víz predstavuje aj USA. Na porovnanie, s ruským pasom je v súčasnosti možné bez víz vycestovať iba do 87 štátov.

Domov
Zdieľať
Diskusia