Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
12. januára 2023, 12:30
Čas čítania 4:33

Ako šetriť peniaze? Týchto 9 krokov ti pomôže ušetriť vyše 3 000 € ročne

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Nech robím čokoľvek, nikdy nemám peniaze. Našiel si sa v tom? Vďaka nášmu testu zistíš, kam sa rozutekali tvoje peniaze a koľko si mohol za rok ušetriť.

Rok 2023 má byť podľa analytikov finančne ešte náročnejší, ako bol rok 2022. Preto by sme viac ako kedykoľvek predtým mali poznať odpoveď na otázku, kam sa vlastne strácajú naše peniaze.

Ak sa rozbehne debata o šetrení, zväčša sa automaticky pozeráme na väčšie položky v našom rozpočte, ako je napríklad nájom, prípadne hypotéka, splátka za lízing na auto alebo vysoký účet u zubára. 


Pravda je však taká, že práve množstvo zo spomínaných výdavkov sa dá označiť za nevyhnutnosti. Omnoho menej pozornosti venujeme menším jednociferným výdavkom, ktoré sa nám samostatne zdajú zanedbateľné, no pri ich súčtoch ti môže zamrznúť úsmev.

Päť eur za jazdu Boltom, deväť eur za burger z donášky, ďalších sedem za menu v reštaurácii a 5,90 za predplatné streamovacej služby. Takéto položky nie sú problémom, ak máš pod kontrolou ich frekvenciu počas mesiaca.

Dal si si novoročné predsavzatie, že budeš lepšie hospodáriť so svojimi financiami?
Dal si si novoročné predsavzatie, že budeš lepšie hospodáriť so svojimi financiami? Zdroj: Pexels/Monstera


Najčastejším dôvodom, prečo ľudia končia mesiac čo mesiac s nulou na účte, hoci slušne zarábajú, je fakt, že nemajú prehľad o svojich výdavkoch. V snahe získať prehľad sme pre teba pripravili otázky, na ktoré by si mal rad za radom odpovedať, aby si zistil, kam ti utekajú peniaze a ani o tom možno netušíš. 

6. februára 2024, 17:00 Čas čítania 3:30 Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Priprav si kalkulačku a počítaj bod po bode, nakoniec si všetko sčítaj a zistíš konečný sumár výdavkov, ktoré si mohol minulý rok aspoň sčasti ušetriť. Práve takýmto spôsobom uvidíš priestor, kde môžeš ušetriť tento rok. 

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Ak sa chceš dostať ku všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.

1. Koľkokrát týždenne si dáš kávu v kaviarni? 

Aj občasná káva v kaviarni môže mať celkom zásadný dosah na naše osobné financie. Napíš si na papier, koľko káv mimo domu vypiješ za týždeň. Jedna šálka kávy stojí v priemere dve až tri eurá. Ak si ju dopraješ napríklad dvakrát týždenne, už si na šiestich eurách, ktoré by si mal vynásobiť číslom 52, ktoré predstavuje počet týždňov v roku. Dve kávy týždenne ťa tak stoja 312 eur ročne. Ak si k nim pravidelne dávaš aj minerálku alebo koláč, bude to násobne viac.   


2. Koľko obedových menu týždenne si kúpiš? 

Ďalší spôsob, ako si ukrajujeme zo svojho mesačného rozpočtu, sú tzv. menu v reštauráciách, na ktoré si odbehneš počas práce. Skrz vysokej inflácie sa ich cena zdvihla a v priemere ťa takýto obed stojí okolo šesť eur. Pri dvoch menu do týždňa ťa ročne takéto obedy stoja 624 eur. 

Menu počas pracovných dní ťa môžu stáť aj viac ako 1 000 eur ročne.
Menu počas pracovných dní ťa môžu stáť aj viac ako 1 000 eur ročne. Zdroj: Unsplash/Marjan Blan

Ak si ho dávaš počas každého pracovného dňa, vynásob priemernú cenu krát 250, čo predstavuje približný počet pracovných dní počas roka. Pri šiestich eurách za jeden obed ťa menu stoja presne 1 500 eur ročne. A to sa sme len pri obedoch.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128777 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde nám najčastejšie utekajú peniaze bez nášho vedomia?
  • Prečo ľudia často nemajú prehľad o tom, koľko minú v e-shopoch?
  • Kde môžeš v roku 2023 ušetriť?
Domov
Zdieľať
Diskusia