Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
10. januára 2023 o 14:58
Čas čítania 0:41

Cena cibule na Filipínach vzrástla na rekordných 11 dolárov za kilo. Stala sa obľúbeným produktom pašerákov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Reakcie na Twitteri na seba nenechali dlho čakať.

Na Filipínach rapídne vzrástla cena cibule. Kilogram momentálne stojí 11 dolárov, na porovnanie, kilogram kuraťa je za 4 doláre. Dokonca aj hovädzie mäso je o 30 percent lacnejšie. Dovezené cibule za takúto astronomickú cenu majú byť iba dočasným riešením nedostatku tejto komodity v krajine, píše CNN.

Ceny narástli po tom, čo Filipíny minulý rok zasiahla vlna supertajfúnov. Tie poškodili úrodu v hodnote desiatok miliónov dolárov. V krajine momentálne prudko rastie inflácia, pričom spotrebiteľské ceny v decembri vyskočili o 8,1 percenta, čím dosiahli 14-ročné maximum. 

Cibuľu do krajiny pašujú

Colníci zachytili deň pred Vianocami v zásielke oblečenia cibuľu v hodnote 310 000 dolárov. Dva dni predtým zhabali červenú cibuľu z Číny v hodnote 364 000 dolárov, ktorú našli ukrytú v krabiciach od pečiva. 

Na sociálnej sieti Twitter ľudia zdieľajú fotky, na ktorých poukazujú na absurdne vysoké ceny tejto zeleniny. Porovnávajú ju s cenami čokolády a na dovolenkách sa fotia pri otvorených kufroch plných cibule. 

Domov
Zdieľať
Diskusia