Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
3. januára 2023, 17:30
Čas čítania 4:29

3 roky nerozprávala, pózovala na titulke Vogue a potopila Andrewa Tatea. 6 zaujímavostí o 20-ročnej Grete Thunberg

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
3 roky nerozprávala, pózovala na titulke Vogue a potopila Andrewa Tatea. 6 zaujímavostí o 20-ročnej Grete Thunberg
Zdroj: Twitter/Greta Thunberg

Švédska ekologická aktivistka oslavuje okrúhle narodeniny. Okrem beefu s Trumpom či Putinom toho stihla naozaj mnoho.

Greta Thunberg, ktorá len nedávno vydala s vyše 100 vedcami Knihu o klíme, oslavuje 20. narodeniny. Za menej ako 5 rokov verejného pôsobenia sa dostala do pozície, keď je takmer nemožné nemať na ňu názor. Mnohým ekologicky cítiacim ľuďom jej priamočiara odvaha imponuje. Iní ju považujú za zmanipulovanú zaostalú hračku v rukách zelenej lobby. 

Fotografia Grety obletela prvýkrát svet, keď sa ako 15-ročná 20. augusta 2018 postavila pred švédsky parlament s jednoduchou a dnes už ikonickou ceduľkou s nápisom „Skolstrejk för klimatet“. Zaumienila si, že tam protestne zotrvá až do parlamentných volieb o tri týždne neskôr a požadovala, aby sa po historicky najteplejšom lete v krajine vláda konečne zaoberala klimatickou zmenou.

Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Zdroj: Twitter/Greta Thunberg

Osobným príkladom vtedy inšpirovala dnes už globálne hnutie Fridays For Future (Piatky za budúcnosť), ktoré sa postupne uchytilo v 161 krajinách vrátane Slovenska, a stala sa milovaným i nenávideným, no predovšetkým nepochopeným symbolom ekologického aktivizmu mládeže.

3 roky takmer nerozprávala. Aspergera nazýva superschopnosťou

Greta to od laickej verejnosti často schytáva za svoje špecifické vystupovanie. Podobne ako napríklad Elon Musk či kedysi Albert Einstein alebo Isaac Newton, má diagnostikovaný Aspergerov syndróm.

1. marca 2024, 13:30 Čas čítania 3:34 Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých

Ide o celoživotnú a neliečiteľnú poruchu autistického spektra, ktorá sa prejavuje narušením v oblasti sociálnej interakcie, komunikácie a vzorcov správania. Greta aspergera označila za svoju superschopnosť a vďaka diagnóze vraj dokáže lepšie prekuknúť, keď ľudia klamú.

Svoj selektívny mutizmus odhalila Greta v dokumentárnom filme I Am Greta. Počas troch rokov, ktoré predchádzali jej aktivistickej fáze, dokonca nerozprávala s nikým okrem svojej najbližšej rodiny. Aj dnes tvrdí, že nemá rada rozhovory s ľuďmi a socializáciu. „Niekedy som celé hodiny ticho, pretože nemôžem hovoriť,“ povedala v dokumente. 

V škole si dvakrát spravila ročnú pauzu

Intenzívne prežívanie klimatickej krízy vyvolalo prvýkrát v Grete silnú úzkosť, keď mala 8 rokov. Jej stav bol podľa otca Svanteho ťažko kompatibilný so školskou dochádzkou, z ktorej na rok celkom vypadla. „Prestala som jesť. Prestala som rozprávať. Bolo mi zle. Skoro som zomrela od hladu,“ povedala neskôr. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128284 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa dostala na titulku Vogue.
  • Prečo si nekupuje oblečenie.
  • Čo o nej povedal Trump a Putin.
  • Ako beef s Andrewom Tateom dostal influencera za mreže.
Domov
Zdieľať
Diskusia