Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. decembra 2022, 11:45
Čas čítania 1:03

Taiwan predlžuje povinnú vojenskú službu na jeden rok. Strach z napadnutia Čínou rastie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Povinná vojenská služba bola v minulosti na Taiwane medzi miestnymi obyvateľmi veľmi nepopulárna. Pri momentálnej situácii si však väčšina Taiwančanov myslí, že momentálna štvormesačná služba je nedostatočná.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v utorok oznámila, že jej krajina predlžuje povinnú vojenskú službu zo štyroch mesiacov na jeden rok. Dôvodom je rastúca hrozba z Číny. 

Prezidentka povedala, že čínske zastrašovanie a hrozby voči Taiwanu sú čoraz zreteľnejšie. „Súčasná štvormesačná povinná vojenská služba nestačí na zvládnutie rýchlej a neustále sa meniacej situácie... Od roku 2024 sme sa preto rozhodli obnoviť ročnú vojenskú službu,“ uviedla. Dodala, že nikto nechce vojnu, ale mier z neba nespadne.
Cchaj spresnila, že sa rozhodnutie vzťahuje na mužov narodených po 1. januári 2005.

Povinná vojenská služba bola v minulosti na Taiwane medzi miestnymi obyvateľmi veľmi nepopulárna. Predchádzajúca vláda sa preto rozhodla skrátiť túto povinnosť z jedného roka na štyri mesiace a vytvoriť prevažne dobrovoľnícke sily.

Nedávny prieskum verejnej mienky však ukázal, že vyše troch štvrtín Taiwančanov sa domnieva, že štvormesačná povinná vojenská služba je v súčasnosti nedostatočná.
Čína v nedeľu nasadila v rámci vojenského cvičenia v okolí Taiwanu až 71 stíhačiek, ktoré prenikli do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany, uviedlo taiwanské ministerstvo obrany.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Čínska ľudová republika považuje Taiwan za súčasť svojho územia, a to aj napriek tomu, že tento ostrov má vlastnú nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu tento rok pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať separatistické aktivity a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrov.

Domov
Zdieľať
Diskusia