Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. decembra 2022, 14:20
Čas čítania 0:35

Chrípková sezóna na Slovensku už prerástla do epidémie. Chorobnosť pôjde hore a klesať by mala začať až počas prázdnin

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hlavný hygienik Mikas odporučil chrániť sa respirátorom na miestach, kde sa zdržiava veľa ľudí.

Súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

„Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie očakávame, že hlásená chorobnosť na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení presiahne tento týždeň úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch Slovenska,“ skonštatoval.

Chorobnosť na chrípku a iné respiračné ochorenia by mala podľa Mikasa klesnúť počas prázdnin. „Deti sa vtedy nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí,“ ozrejmil. 

Zdôraznil, že v školských a pracovných kolektívoch by sa malo počas chrípkovej sezóny často vetrať, dbať na hygienu rúk a dezinfekciu plôch, ktorých sa ľudia často dotýkajú. Hlavný hygienik zopakoval, že najefektívnejšiu formu ochrany poskytuje očkovanie proti chrípke.

Mikas odporučil chrániť sa respirátorom v preplnenej hromadnej doprave, v preplnených uličkách obchodov, na hromadných podujatiach, ale aj pri príznakoch ochorenia či pri vrátení sa do kolektívu tesne po chorobe.

Domov
Zdieľať
Diskusia