Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah pre developerský projekt Prúdy
21. februára 2023, 13:00
Čas čítania 2:57
Sponzorovaný obsah

Prečo je Trnava čoraz obľúbenejšia pre život? Cyklistické chodníky naprieč mestom, kultúra aj dobré podmienky pre život

Prečo je Trnava čoraz obľúbenejšia pre život? Cyklistické chodníky naprieč mestom, kultúra aj dobré podmienky pre život
Zdroj: Trnava University/Unsplash
ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE NEHNUTEĽNOSTI TRNAVA
Uložiť Uložené

Bratislava má veľkého konkurenta. V čom je Trnava lepšia?

Nasadneš na bicykel, po ceste si vezmeš v pekárni čerstvý chlieb, kvety z trhu a o chvíľu si na druhom konci mesta. Z jedného konca prejdeš na druhý bez sprievodu trúbiacich vodičov. Znie to ako idylka z nejakého dánskeho mesta, nachádzame sa však v Trnave. V meste s mnohými prívlastkami. Jedným z nich je aj študentské mesto, no posledné roky sa ukazuje ako prívetivé miesto pre život. Čo sem priťahuje čoraz viac ľudí? 

Mnohí študenti sa tu rozhodli ostať aj po skončení školy a prichádzajú sem aj ľudia z okolia. Láka dokonca aj Bratislavčanov. Svojím príjemným prostredím, ľahkou dostupnosťou, zaujímavými podujatiami či gastronómiou.

prúdy, byty, trnava
Zdroj: Prúdy

Bez problémov na bicykli po celom meste

Inšpiráciou severskými mestami sa netají ani primátor mesta Peter Bročka. Sú toho dôkazom mnohé cyklistické chodníky naprieč celým mestom, vďaka ktorým sa ti tu oplatí mať bicykel. Prepravuješ sa tak nielen rýchlo, ale aj ekologicky. Výhodou je, že nejde o ledabolé pruhy, ktoré sú súčasťou cesty, ale oddelené chodníčky. Cyklisti sa tak môžu bezpečne a pokojne presúvať mestom bez toho, aby po nich trúbili nervózni vodiči, ako to býva v mnohých iných slovenských mestách. Podporu cyklistov potvrdzujú rôzne projekty zdieľaných bicyklov či prvá cyklistická veža na Slovensku.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Bročka (@brockapeter)

Oddych v tieni stromov s lúčnou vôňou uprostred mesta 

V Trnave máš na skok viacero parkov s útočiskom v tieni stromov uprostred mesta. Okrem promenády tu nájdeš niekoľko malých, no o to viac čarovných parkov. Niektoré sú ukryté medzi hradbami, iné zas na okraji mesta. Len nedávno obnovili Ružový park a v pláne je niekoľko ďalších. Za oddychom v prírode tak Trnavčania nemusia chodiť ďaleko. Navyše počas leta v parkoch organizujú podujatia, ako napríklad Trnavský piknik.  

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zaži v Trnave (@zazi_v_trnave)

Dobrá dostupnosť a lacnejšie bývanie 

Trnava je od hlavného mesta na hodinu cesty autom, vlakom polhodinu. Z Nitry to sem máš ešte bližšie. Zároveň je tu lacnejšie bývanie, preto mnohí ľudia radšej bývajú tu a dochádzajú za prácou do hlavného mesta. Pribúda tu stále viac developerských projektov, vďaka ktorým si môžeš kúpiť úplne nový byt bez potreby rekonštrukcie.

Byty v projekte Prúdy kúpiš v porovnaní s Bratislavou o 30 % lacnejšie a nejde pritom o bývanie na periférii. V centre si peši za desať minút, pribudnú tu nové cyklistické chodníky a rovno pred bytom budeš mať zelený park. Napriek blízkosti centra ti vďaka podzemnej garáži nebude robiť problém ani parkovanie. Okrem ceny bytu sú benefitmi aj veľké okná, cez ktoré plynie do interiéru dostatok denného svetla, a tehlové priečky namiesto sadrokartónu zabezpečia, že nebudeš počuť každé slovo susedov.

trnava
Zdroj: Prúdy

Na porovnanie sme si vybrali dva byty s takmer rovnakou rozlohou. Oba byty sú v novostavbe a nenachádzajú sa na úplnom okraji mesta. Čo sa týka Bratislavy, čím bližšie do mesta ideme, tým viac rastú aj ceny bytov. Ak porovnáme ceny, tak byt v projekte Prúdy v Trnave je o viac ako 50 % lacnejší. Trnavský byt má oproti bratislavskému výhodu väčšej blízkosti k centru mesta.

Trnava Bratislava
2-izbový byt 2-izbový byt
78,2 m² 78,13 m²
172 900 € 324 900 €

Ak sa necítiš na sťahovanie do Trnavy, byt v projekte Prúdy môže byť pre teba investičnou príležitosťou. Nájomcov do bytu určite nebudeš hľadať dlho vzhľadom na rastúcu popularitu tohto mesta a tisícky študentov, ktorí tu hľadajú útočisko. V prvej etape predali 95 % bytov, aktuálne predávajú v druhej etape, preto sa radšej poponáhľaj. Viac si o projekte môžeš prečítať na odkaze

prúdy, trnava prúdy, trnava prúdy, byty, trnavaprúdy, byty, trnava
Zobraziť galériu
(15)

Vždy je tu čo robiť 

Práve rôzne podujatia sú to, čo prispieva k atraktivite Trnavy. S otvorením Nádvoria pribudol v meste nielen vizuálne lákavý priestor, ale aj priestor pre nové prevádzky. Nádvorie počas leta hostí rôzne dizajnové trhy, hudobné a kultúrne podujatia. Vnútri sa nachádza Malý Berlín, kultúrne centrum, kde sa konajú koncerty, prednášky a ďalšie podujatia. Pešia zóna ožíva nielen vďaka tradičnému hashtagu TRNAVA, ale aj pravidelným trhom či originálnemu multimediálnemu festivalu Lovely Experience. Nehovoriac o preslávenom Trnavskom jarmoku či podujatí Trnavský rýnek s lokálnymi značkami. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nádvorie (@nadvorie)

Gastronómia, ktorá láka aj ľudí z okolia

Okrem kultúrnych podujatí láka malý Rím aj svojou skvelou gastronomickou scénou. Rozhodne nezaostáva za Bratislavou. Hneď v centre mesta nájdeš niekoľko prevádzok, ktoré sa každý víkend zaplnia hneď po otvorení. Preslávená kaviareň Thalmeiner láka nielen na kávu, ale aj raňajky či dezerty. V reštaurácii Akademia si prídu na svoje aj tí najväčší fajnšmekri. Nechýbajú kaviarne, cukrárne aj podniky stvorené na posedenie s kamarátmi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Akademia (@akademia_trnava)

Trnava má toho ešte omnoho viac. Niekedy ti stačí jedna návšteva a hneď sa do nej zamiluješ. Spája sa tu priateľská atmosféra, ku ktorej prispievajú viaceré komunity a energia moderného mesta.

Domov
Zdieľať
Diskusia